Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Povodom Svjetskog dana bolesnika djelatnici varaždinske Bolnice i učenici medicinskih škola ponovno darovali krv

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Opće bolnice Varaždin i učenici srednjih medicinskih škola i ove godine povodom Svjetskog dana bolesnika pokazali su humanost i veliko srce.

Naime, na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin održana je već tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojoj se svake godine odazovu djelatnici varaždinske bolnice te njihovi budući kolege, učenici srednjih medicinskih škola.

Ove godine dobrovoljnom darivanju krvi pridružilo se 14-ero djelatnika i učenika, no osim povodom Svjetskog dana bolesnika, krv daruju i tijekom cijele godine.

Iako je stanje sa zalihama krvi u varaždinskoj bolnici dosta dobro, ovakve akcije itekako vesele. Potvrdila je to i doktorica Gordana Jaklin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

-Naši darivatelji krvi su zaslužni za to da mi uvijek imamo dovoljne količine zaliha krvi, a danas su i naše medicinske sestre i medicinski tehničari došli darivati krv uoči Svjetskog dana bolesnika. Oni su zapravo u velikoj većini naši darivatelji krvi, kako sestre i tehničari, tako i naši liječnici, a ovim današnjim darivanjem žele podsjetiti na važnost dobrovoljnog darivanja krvi jer bez darivatelja mnogi se bolesnici ne bi mogli liječiti budući da ne bismo imali dovoljne zalihe krvnih pripravaka – rekla je doktorica Jaklin.

Objasnila i kako dobrovoljni darivatelj krvi može biti svaka odrasla osoba u dobi od 18 do 65 godina, a najvažniji uvjet je da je osoba zdrava, ne boluje od kroničnih bolesti, nema infektivnih ili zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvnim putem te da ima dobru krvnu sliku.

-Mi krvnu sliku, odnosno hemoglobin, provjeravamo prije samog darivanja krvi. Osoba koja dođe na darivanje krvi ispunjava upitnik o svom zdravstvenom stanju te ima razgovor s liječnikom koji nakon razgovora i pregleda upitnika odlučuje o tome može li ta osoba darivati krv – kazala je Jaklin te dodala kako darivati krv mogu i osobe iznad 65 godina, ako je riječ o redovnim darivateljima dobrog zdravstvenog stanja. 

Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo objasnila je kako se ove godine Svjetski dan bolesnika obilježava porukom „Pobrini se za njega”.

-Ako je čovjek napušten te ako nema adekvatne brige i suosjećanja za tog bolesnika, onda možemo reći kako je riječ o nehumanom pristupu. Zato je, osim naše stručne pomoći, važna i emocionalna podrška. Jako su bitne empatija, pažnja i razumijevanje prema našim bolesnicima jer je potvrđeno da takav pristup ima povoljan ishod liječenja – rekla je Gajski napomenuvši kako su i oni, upravo ovom današnjom akcijom, pokazali jedan human pristup.

Obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika zdravstveni djelatnici pokazuju da su im pacijenti na prvom mjestu te time ne skreću samo pažnju na bolesnike, nego i na zdravstvene i nezdravstvene djelatnike koji o njima brinu.

-Medicinske sestre su jako senzibilizirane za takve akcije. To pokazujemo niz godina jer Opća bolnica Varaždin zajedno s Hrvatskom udrugom sestara podružnice Opće bolnice Varaždin svake godine organizira dobrovoljno darivanje krvi i drago mi je što iz godine u godinu imamo sve veći broj zainteresiranih djelatnika – poručila je Gajski zaključivši kako medicinske sestre jesu humane i sve što rade rade za dobrobit pacijenata.

Izrazivši zadovoljstvo što se ova humana akcija prenosi na učenike medicinskih škola, njihove buduće kolege, Anica Sekovanić, medicinska sestra za edukaciju u Općoj bolnici Varaždin i predsjednica podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara pohvalila je odličnu suradnju između varaždinske bolnice i srednjih medicinskih škola s područja Varaždinske županije.

– Djelatnici i učenici tijekom cijele godine pokazuju veliko srce i humanost. Veseli nas da su učenici i njihovi mentori uvijek spremni za suradnju i da se rado odazivaju na sve akcije u Općoj bolnici Varaždin. To je za svaku pohvalu jer to su naši budući kolege – rekla je Sekovanić.

Život i društvo

Donosimo popis marljivih učenika iz Varaždinske i Međimurske županije koji su ove godine zaslužili Oskar znanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

oskar znanja

Svečana dodjela Oskar znanja pobjednicima državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2022./2023., i učenicima koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima održat će se 13. lipnja u 12 sati u Kongresnoj dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu.

Najveće i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za postignute vrhunske rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima, ove se godine dodjeljuje 19. put. Dodjelu Oskar znanja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice županija.

Skulptura Oskar znanja mijenjala se kroz ovih 19 godina. Kreirali su je akademski umjetnici, djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, učenica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba i studentica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine skulpturu Oskar znanja izrađuju učenici i učitelji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Donosimo popisu dobitnika Oskara znanja za Varaždinsku i Međimursku županiju.

Pobjednici državnih natjecanja u znanju

Varaždinska županija

 • Matej Kovačević, informatika, Osnovna škola Tužno, mentorica Gordana Sokol
 • iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec za Sigurno u prometu Martin Galić, Ivano Bruža i Helena Evačić (mentorica Anđelka Barlek) te Sara Spevan iz OŠ Vinica (mentor Branimir Štimec)
 • Zara Manojlović, astronomija, VI. osnovna škola Varaždin, mentor Dario Maltarski
 • Pjevački zbor starije uzrasta OŠ “Uršuline Zvjezdice” Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Varaždin, Glazbene svečanosti, mentor Višeslav Jaklin

Međimurska županija

 • Marta Premuš, hrvatski jezik, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentorica Vedrana Močnik
 • Matea Srnec, engleski jezik, Osnovna škola Strahoninec, mentorica Tamara Vidović
 • Marijela Drvoderić, njemački jezik, Srednja škola Čakovec, mentorica Iva David
 • Noa Jambrović, talijanski jezik, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, mentorica Petra Knok
 • Nikola Dolenec, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Saša Ovčarić, informatika, I. osnovna škola Čakovec, mentorica Ivana Ružić
 • Gabriel Horvat, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Ema Novak, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Krešimir Trojko
 • Vito Križaić, kemija, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, mentor Karlo Meglić

Osvajači medalja ili prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima

 • Lana Krog, 19. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (bronca), Prva gimnazija Varaždin, mentorica Tajana Begović
 • Mila Maretić, Prirodoslovna olimpijada Europske unije 2023. (bronca) i 26. Juniorska balkanska matematička olimpijada (JMBO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Emanuel Tukač, 16. Srednjoeurpska matematička olimpijada (MEMO) (srebro), Prva gimnazija Varaždin
 • Marija Dora Marodi, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (srebro), Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec
 • Barbara Kelava, 11. Europska matematička olimpijada za djevojke (EGMO) (bronca), Prva gimnazija Varaždin
 • Juraj Kolarić iz ESS Varaždin i Franko Prikratki iz II. OŠ Varaždin za treće mjesto na RoboCup Junior Bangkok 2023, mentor obojici je Ivica Kolarić

Nastavite čitati

Život i društvo

Kneginečka biciklijada već je 17. put bila lijepo rekreativno druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kneginečka biciklijada održana je po 17. puta u utorak, 30. svibnja, povodom Dana državnosti.

Biciklijadu je organizirala Sportska zajednica Općine Gornji Kneginec uz pokroviteljstvo Općine Gornji Kneginec. Ruta biciklijade bila je rekreativnog karaktera ukupne duljine 20 kilometara.

Start biciklijade bio je u 9:30 sati na kneginečkim ribnjacima odakle su biciklisti krenuli nizinskim dijelom općine kroz ulice Turčina, Gornjeg i Donjeg Kneginca te Varaždin Brega. Postaju za osvježenje u šumi Krč organizirala je Udruga vinogradara i voćara „Varaždin Breg“, dok su cijelu trasu osiguravali vatrogasci DVD-a Donji Kneginec i DVD-a Gornji Kneginec te jedno vozilo prometne policije Varaždin.

Jedna od postaja bio je i Trg vlč. Zvonimira Rabuzina u Gornjem Knegincu gdje su sudionici biciklijade, zajedno s čelnicima Općine Gornji Kneginec, položili vijenac ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Okupljene je blagoslovio vlč. Ivica Puškadija.

Cilj kneginečke biciklijade ove godine bio je na kneginečkim ribnjacima gdje su svi sudionici počašćeni hranom i pićem.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje