Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Povodom Svjetskog dana bolesnika djelatnici varaždinske Bolnice i učenici medicinskih škola ponovno darovali krv

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Opće bolnice Varaždin i učenici srednjih medicinskih škola i ove godine povodom Svjetskog dana bolesnika pokazali su humanost i veliko srce.

Naime, na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin održana je već tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojoj se svake godine odazovu djelatnici varaždinske bolnice te njihovi budući kolege, učenici srednjih medicinskih škola.

Ove godine dobrovoljnom darivanju krvi pridružilo se 14-ero djelatnika i učenika, no osim povodom Svjetskog dana bolesnika, krv daruju i tijekom cijele godine.

Iako je stanje sa zalihama krvi u varaždinskoj bolnici dosta dobro, ovakve akcije itekako vesele. Potvrdila je to i doktorica Gordana Jaklin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

-Naši darivatelji krvi su zaslužni za to da mi uvijek imamo dovoljne količine zaliha krvi, a danas su i naše medicinske sestre i medicinski tehničari došli darivati krv uoči Svjetskog dana bolesnika. Oni su zapravo u velikoj većini naši darivatelji krvi, kako sestre i tehničari, tako i naši liječnici, a ovim današnjim darivanjem žele podsjetiti na važnost dobrovoljnog darivanja krvi jer bez darivatelja mnogi se bolesnici ne bi mogli liječiti budući da ne bismo imali dovoljne zalihe krvnih pripravaka – rekla je doktorica Jaklin.

Objasnila i kako dobrovoljni darivatelj krvi može biti svaka odrasla osoba u dobi od 18 do 65 godina, a najvažniji uvjet je da je osoba zdrava, ne boluje od kroničnih bolesti, nema infektivnih ili zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvnim putem te da ima dobru krvnu sliku.

-Mi krvnu sliku, odnosno hemoglobin, provjeravamo prije samog darivanja krvi. Osoba koja dođe na darivanje krvi ispunjava upitnik o svom zdravstvenom stanju te ima razgovor s liječnikom koji nakon razgovora i pregleda upitnika odlučuje o tome može li ta osoba darivati krv – kazala je Jaklin te dodala kako darivati krv mogu i osobe iznad 65 godina, ako je riječ o redovnim darivateljima dobrog zdravstvenog stanja. 

Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo objasnila je kako se ove godine Svjetski dan bolesnika obilježava porukom „Pobrini se za njega”.

-Ako je čovjek napušten te ako nema adekvatne brige i suosjećanja za tog bolesnika, onda možemo reći kako je riječ o nehumanom pristupu. Zato je, osim naše stručne pomoći, važna i emocionalna podrška. Jako su bitne empatija, pažnja i razumijevanje prema našim bolesnicima jer je potvrđeno da takav pristup ima povoljan ishod liječenja – rekla je Gajski napomenuvši kako su i oni, upravo ovom današnjom akcijom, pokazali jedan human pristup.

Obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika zdravstveni djelatnici pokazuju da su im pacijenti na prvom mjestu te time ne skreću samo pažnju na bolesnike, nego i na zdravstvene i nezdravstvene djelatnike koji o njima brinu.

-Medicinske sestre su jako senzibilizirane za takve akcije. To pokazujemo niz godina jer Opća bolnica Varaždin zajedno s Hrvatskom udrugom sestara podružnice Opće bolnice Varaždin svake godine organizira dobrovoljno darivanje krvi i drago mi je što iz godine u godinu imamo sve veći broj zainteresiranih djelatnika – poručila je Gajski zaključivši kako medicinske sestre jesu humane i sve što rade rade za dobrobit pacijenata.

Izrazivši zadovoljstvo što se ova humana akcija prenosi na učenike medicinskih škola, njihove buduće kolege, Anica Sekovanić, medicinska sestra za edukaciju u Općoj bolnici Varaždin i predsjednica podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara pohvalila je odličnu suradnju između varaždinske bolnice i srednjih medicinskih škola s područja Varaždinske županije.

– Djelatnici i učenici tijekom cijele godine pokazuju veliko srce i humanost. Veseli nas da su učenici i njihovi mentori uvijek spremni za suradnju i da se rado odazivaju na sve akcije u Općoj bolnici Varaždin. To je za svaku pohvalu jer to su naši budući kolege – rekla je Sekovanić.

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje