Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Predavanja na IV. OŠ održali Andreja Brajša-Žganec, Sandra Popijač Tomšić i Kristian Novak

Objavljeno:

- dana

U posljednjem tjednu zimskog odmora učenika, u IV. osnovnoj školi Varaždin odražano je nekoliko zanimljivih predavanja i radionica.

U okviru stručnog usavršavanja za učitelje, u utorak, 8. siječnja, predavanje je održala psihologinja i obiteljska terapeutkinja Andreja Brajša-Žganec. Predstavila je dva projekta: „Mjerenje dobrobiti mladih“ i „Projekt razvoja koherentnog istraživanja“, koji su provedeni u Hrvatskoj i u nekoliko europskih zemalja. Ciljevi projekata u svoje središte stavljaju djecu i njihovu dobrobit, navode iz IV. OŠ. Dodaju da rezultati istraživanja uvelike potiču na razmišljanje – djeca su izdvojila da su za njihovu dobrobit najvažniji odnosi s bliskim ljudima (roditeljima, prijateljima i učiteljima) i žele biti više uključeni u donošenje važnih odluka. Zanimljivo je, također, da čak i djeca smatraju da svi previše koriste mobitele te je na odraslima je da postave granice i usmjere djecu na zanimljive i korisne aktivnosti. U srijedu, 9. siječnja, predavanje je održao pisac i sveučilišni profesor Kristian Novak. Napisao je tri romana: „Obješeni“, „Črna mati zemla“, „Ciganin, ali najljepši,“ od kojih su „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“ postigli veliki uspjeh kod čitateljske publike. Osim što je predstavio svoj književni opus, profesor Novak opisao je i svoj profesionalni put i predavačko iskustvo. Neovisno o obrazovnoj razini na kojoj se predaje, ciljevi su uvijek isti – zainteresirati i poučiti učenike ili studente. Nakon predavanja slijedilo je potpisivanje knjiga i razgovor s vjernim čitateljima. Psihologinja Sandra Popijač Tomšić održala je u petak, 11. siječnja, radionicu praktičnih vještina njegovanja odnosa. Glavna tema radionice bila je upravljanje stresnim i konfliktnim situacijama. Pomoću različitih i zanimljivih vježba dolazilo se do spoznaja kako se bolje nositi sa stresom, kvalitetnije rješavati probleme s kojima se svakodnevno susrećemo i kako dati svoju najbolju verziju. Zaposlenici IV. OŠ Varaždin uz edukaciju „Škole za život“ i untar ustanove stječu relevantne kompetencije za rad kroz cijeloživotno učenje, zaključuju u IV. OŠ.

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatska: 10.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 59 umrlih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.500 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 67.376, objavio je 27. siječnja nacionalni Stožer.

Ovo su podaci za PCR testiranje.

Među njima je 2006 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata.

Preminulo je 59 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 909.674 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.625 preminulo, ukupno su se oporavile 828.673 osoba od toga 9092 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 44.766 osoba.

Do danas su ukupno testirane 4.175.854 osobe, od toga 20.798 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje