„Grad Čakovec – Prijatelj djece“, putem aktivnosti financira projekt „Kaj buš STEM?“ koji provodi udruga Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) u partnerstvu s Mladim informatičarima Strahoninca (MIS) uz nezaobilaznu potporu Tehnološko-inovacijskoga centra Međimurje, u čijim prostorima se provodi projekt.

Riječ je o pet besplatnih raznovrsnih radionica iz STEM područja za 100-tinjak djece, a svaka od njih se provodi unutar četiriju dana tijekom ukupno 12 sati.

U današnjem digitalno povezanom svijetu nezamislivo je da bilo koja mlađa generacija bude tehnološki nepismena, stoga su radionice pomno osmišljene kako bi djeca i mladi razvijali svoja iskustva u korištenju digitalnih i kreativnih alata, a ljetni period je idealno vrijeme, kada su djeca bez obveza, da na zabavan i kreativan način nešto nauče.

Vrijeme STEM-a

– Vrijeme današnjice je zasigurno vrijeme STEM-a. Ono o čemu mi, međutim, razmišljamo nije današnjica, nego to što će biti s djecom za 10-15 godina kad ona stanu u krug svjetske populacije i konkuriraju sa svojim znanjem i vještinama. Stoga smo odlučili da im mi danas udahnemo nove vrijednosti, nove poglede na budućnost, kako bi sutra mogli biti međunarodno konkurentni. Dakle, ponajviše se volimo baviti izvrsnošću i kreativnošću te želimo ili pokušavamo biti ispred drugih – rekao je predlagač i voditelj projekta mag. inf. Dejan Drabić, ujedno član koordinacijskog odbora „Grad Čakovec, prijatelj djece“.

Od 20. do 23. srpnja održane su radionica „Razmišljaj računalno“ i radionica modelarstva pod nazivom „Reži, lijepi, oboji, neka ožive likovi tvoji!“, a od 27. do 30. srpnja radionice „Moje prvo programiranje“ te „3-D ispis i modeliranje“.

„Razmišljaj računalno“

Radionica „Razmišljaj računalno“ bila je namijenjena učenicima od 4. do 7. razreda, a izvoditeljica je bila prof. Darinka Drabić. U sklopu radionice polaznici su naučili kako rješavati problemske zadatke u računalu razumljivu jeziku te su svladali svoje prve korake na putu računalnog razmišljanja. Upoznali su se s najjačim alatom za razvoj programa i aplikacija PyCharm, a svoje programe su pisali i izradili u programskom jeziku Python.

Radionica modelarstva

Radionica „Reži, lijepi, oboji, neka ožive likovi tvoji!“ osmišljena je tako da djeci na zabavan i kreativan način približi osnove elektronike u primjeni uz obradu drveta. Izvoditeljica radionice bila je Renata Martinec, učiteljica tehničke kulture i fizike.

Na radionici su polaznici izradili uporabni predmet svjetiljku i učilo-igračku „robota Šaralicu“. Uz zabavno učenje, više od 30-ero djece osnovnoškolske dobi u četiri dana razvijalo je svoju kreativnost, motoriku i timski rad, sklapali su prijateljstva te prošli malu školu elektronike, pri čemu su uz pomoć predavača naučili lemiti elektroničke elemente te tako oživjeli svoje tvorevine. Polaznici radionice svoje su radove ponijeli kući.

„Moje prvo programiranje“

Cilj ove radionice je uvesti učenike u početno programiranje na njima zabavan način.

– Djeca ovdje kreću raditi svoje programe putem igre, oživljavaju likove, upravljaju njima i slično te će na taj način naučiti programirati i zainteresirati se da u budućnosti krenu razvijati i ozbiljne programe – istaknuo je Drabić.

Radionicu „Moje prvo programiranje“ vodila je Dunja Škvorc.

– Sve je vrlo jednostavno i vizualizirano, učenici vide što rade i uče putem igre: imaju različite likove i „pozornice“ te s njima slažu različite priče i animacije. Vrlo brzo uče, radimo na principu pokušaja i pogrešaka i jako im dobro ide – rekla je voditeljica te dodala da su reakcije roditelja i djece odlične.

– I ja sam jako zadovoljna jer u kratko vrijeme, u ova četiri dana, oni savladaju puno toga i to im je dobar početak. Kasnije će trebati nastaviti dalje i dalje se usavršavati – dodaje.

Radionicu „3-D modeliranje i ispis“ vodio je Denis Vidović, a djeca su naučila raditi u CAD alatima te pripremati i izvoditi ispis na 3-D printerima. Prva dva dana usmjerena su na učenje rada u softveru, a druga dva dana na modeliranje i printanje vlastitog predmeta. U 8. mjesecu još slijedi radionica „Mico:bit u primjeni“ koju će voditi Renato Železnjak.

– Mi smo kao ekipa, predavači iz obrazovnog miljea i mi iz poslovnog okruženja, napravili odličan sklop unutar kojega smo postigli rezultate koji su vidljivi na nacionalnoj razini pa smo tako u najjačim kategorijama ekipno bili drugi, odnosno treći u državi. Postigli smo izrazito visok rezultat, međutim, to nije razlog da ne napravimo još bolji – zaključio je Drabić te dodao da će se, zbog velikog odaziva, dio održanih radionica ponovo provoditi u kolovozu, što će uskoro biti najavljeno.

Komentari

Komentara