Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svjetski dan bolesnika: zdravstveni djelatnici i učenici dviju škola velikodušno darovali krv

Objavljeno:

- dana

Unatoč epidemiološkoj situaciji, i ove godine u Općoj bolnici Varaždin danas je obilježen Svjetski dan bolesnika i to već tradicionalnim darivanjem krvi zdravstvenih djelatnika i zaposlenika bolnice.

Ove godine akciji su se pridružili učenici Medicinske škole Varaždin i učenici Srednje škole s pravom javnosti Maruševec.

Kao što to rade kroz čitavu godinu ovisno o potrebama, djelatnici Opće bolnice Varaždin pridružili su se i ovoj, već tradicionalnoj akciji koja je samo nastavak dugogodišnje prakse dobrovoljnog darivanja krvi medicinskih sestara i tehničara koji su članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

Kako je pojasnila Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo, zbog nedovoljnih zaliha krvi varaždinska je bolnica uputila apel dobrovoljnim darivateljima, a ovogodišnja je akcija dogovorena s Odjelom za transfuzijsku medicinu.

– Ovaj, 30. Svjetski dan bolesnika obilježen je porukom Svetog oca pape „Milosrđe prema bolesnicima”, a to je milosrđe našim bolesnicima posebice potrebno u ovoj pandemiji koja traje već dvije godine. Nije važno samo liječiti, vrlo je važno pružiti toplinu, utjehu i ljubav našim bolesnicima, a medicinske sestre i tehničari su uz bolesnike 24 sata – rekla je Sekovanić te posebno istaknula kolegicu Mirjanu Jagić koja je 48. put darovala krv.

Empatija i prisutnost, odnosno toplina jedni su od lijekova koje pružamo našim pacijentima, kako bi što prije ozdravili. Vrlo je važno dati potporu i njihovim obiteljima koje su pune brige i straha, odvojeni od svojih najmilijih – ističe Sekovanić.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin naglasila je kako su se zbog epidemije javili problemi sa zalihama krvi u bolnici, stoga su u posljednje vrijeme bili prisiljeni i po nekoliko puta pozivati ljude na darivanje krvi.

– Danas na sreću imamo veliki odaziv, dolazi nam veliki broj darivatelja pa i naših medicinskih sestara koje su se povodom Svjetskog dana bolesnika tradicionalno odazvale u velikom broju. Zahvaljujem svima što su prepoznali naš apel i odazvali se akciji – rekla je Jaklin i naglasila kako je zabilježena veća potrošnja krvnih grupa 0+ i 0- zbog čega i dalje apeliraju na darivatelje tih krvnih grupa da se jave na Odjel za transfuzijsku medicinu.

Akciji su rado pristupile i medicinske sestre iz Novog Marofa, a sestra Grozdana Sambolec istaknula je dobru suradnju s varaždinskom bolnicom.

– Već godinama sam darivatelj, ovo mi je već 17. puta da darujem krv. Sličnim akcijama rado se odazivam, a krv darujem i privatno. Uz sve to, sestre koje ionako brinu o pacijentima sada su se organizirale i na ovaj način – rekla je Sambolec.

U akciju se uključili učenici varaždinskih srednjih škola, a učenici Medicinske škole Varaždin Tamari Jagačić ovo je bilo prvo darivanje krvi. Kako je naglasila, radi se o njezinoj dugogodišnjoj želji koju je ovom prilikom konačno i ostvarila.

Život i društvo

FOTO Prečasni Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio 60. obljetnicu svog ređenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Anita Trešćec/Varaždinska biskupija

Umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije preč. Ivan Kozjak, rodom iz Belice, proslavio je 29. lipnja šezdesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja u kapeli sv. Ivana Arškog u Svećeničkom domu u Varaždinu, piše Varaždinska biskupija.

Na svečanom euharistijskom slavlju kojem je predsjedao koncelebrirala su šesnaestorica svećenika. Među njima bili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Josip Koprek, ravnatelj Svećeničkog doma, preč. Damir Bobovec, preč. Mario Kopjar, umirovljeni svećenici – korisnici Svećeničkog doma, vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe Sveti Juraj na Bregu gdje je svečar bio župnik punih 37 godina i vlč. Karlo Kruljac, župnik iz svečareve rodne Župe Belica.

Na zahvalnom misnom slavlju dijamantnog jubileja okupili su se obitelj, rodbina i prijatelji preč. Kozjaka te djelatnici Svećeničkog doma. Preč. Kozjak svetu misu je prikazao za svoje pokojne roditelje, brata i sestru.

Uvodeći u sveto misno slavlje preč. Kozjak je pozvao na promišljanje i preispitivanje kako svatko od nas koristi talente koje mu je Gospodin darovao. Istaknuo je kako mu je bila želja ovaj jubilej proslaviti u ovom intimnom krugu braće svećenika, obitelji i prijatelja, zahvaliti Gospodinu na daru života, obitelji iz koje je potekao te na daru svećeničkog poziva koji je nastojao živjeti i ostvarivati posljednjih šezdeset godina.

Prigodnu propovijed održao je preč. Josip Koprek, koji je rekao da je prigodno ovakav jubilej slaviti upravo na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, kada je slavljenik i bio zaređen za svećenika 1962. godine.

– U onoj mjeri u kojoj smo povezani s Kristom, u mjeri u kojoj se damo od njega oblikovati, tako će na koncu izgledati naš život i naše svećeništvo – rekao je preč. Koprek i završio propovijed riječima čestitke slavljeniku, uza želju da i nadalje svakog dana ustraje i u suradnji s Božjom milošću svoje srce oblikuje da bude što sličnije Presvetom Srcu Isusovu.

Preč. Ivan Kozjak rođen je 5. svibnja 1936. godine na Belici. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1962. godine po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Šepera. Mladu misu proslavio je 15. srpnja iste godine na rodnoj Belici.

Bio je dvije godine na službi kapelana u Bjelovaru, a zatim je šest godina bio župnikom u Ruševu, odakle je dvije godine upravljao i župom Čaglin. Nakon toga je nešto kraće od godine dana upravljao župom Velika Trnovitica i župom Ladislav. Ujesen 1972. godine preuzeo je Župu Sveti Juraj na Bregu u gornjem Međimurju, gdje je bio župnikom sve do 2009. godine kada je umirovljen. Danas živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradovi i općine u Varaždinskoj županiji uglavnom dobili najviše ocjene za transparentnost proračuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Institut za javne finacije (IJF) objavio je podatke o transparentnosti regionalnih/lokalnih proračuna od studenog 2021. do travanja 2022. godine.

Razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5, s time da je 5 najviša ocjena.

– Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. KARTA prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – objašnjavaju iz IJF-a.

Odlična je vijest da gotovo sve općine i gradovi u Varaždinskoj županiji imaju peticu iz proračunske transparentnosti. I sama Varaždinska županija dobila je peticu. Mnogi od njih već godinama dobivaju najbolju ocjenu u ovom segmentu.

Općine Bednja, Ljubešćica i Cestica dobile su četvorku. Najniža ocjena u varaždinskoj županiji je trojka, i nju je dobio samo Grad Novi Marof.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje