Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Svjetski dan bolesnika: zdravstveni djelatnici i učenici dviju škola velikodušno darovali krv

Objavljeno:

- dana

Unatoč epidemiološkoj situaciji, i ove godine u Općoj bolnici Varaždin danas je obilježen Svjetski dan bolesnika i to već tradicionalnim darivanjem krvi zdravstvenih djelatnika i zaposlenika bolnice.

Ove godine akciji su se pridružili učenici Medicinske škole Varaždin i učenici Srednje škole s pravom javnosti Maruševec.

Kao što to rade kroz čitavu godinu ovisno o potrebama, djelatnici Opće bolnice Varaždin pridružili su se i ovoj, već tradicionalnoj akciji koja je samo nastavak dugogodišnje prakse dobrovoljnog darivanja krvi medicinskih sestara i tehničara koji su članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

Kako je pojasnila Anica Sekovanić, pomoćnica ravnatelja Opće bolnice Varaždin za sestrinstvo, zbog nedovoljnih zaliha krvi varaždinska je bolnica uputila apel dobrovoljnim darivateljima, a ovogodišnja je akcija dogovorena s Odjelom za transfuzijsku medicinu.

– Ovaj, 30. Svjetski dan bolesnika obilježen je porukom Svetog oca pape „Milosrđe prema bolesnicima”, a to je milosrđe našim bolesnicima posebice potrebno u ovoj pandemiji koja traje već dvije godine. Nije važno samo liječiti, vrlo je važno pružiti toplinu, utjehu i ljubav našim bolesnicima, a medicinske sestre i tehničari su uz bolesnike 24 sata – rekla je Sekovanić te posebno istaknula kolegicu Mirjanu Jagić koja je 48. put darovala krv.

Empatija i prisutnost, odnosno toplina jedni su od lijekova koje pružamo našim pacijentima, kako bi što prije ozdravili. Vrlo je važno dati potporu i njihovim obiteljima koje su pune brige i straha, odvojeni od svojih najmilijih – ističe Sekovanić.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin Gordana Jaklin naglasila je kako su se zbog epidemije javili problemi sa zalihama krvi u bolnici, stoga su u posljednje vrijeme bili prisiljeni i po nekoliko puta pozivati ljude na darivanje krvi.

– Danas na sreću imamo veliki odaziv, dolazi nam veliki broj darivatelja pa i naših medicinskih sestara koje su se povodom Svjetskog dana bolesnika tradicionalno odazvale u velikom broju. Zahvaljujem svima što su prepoznali naš apel i odazvali se akciji – rekla je Jaklin i naglasila kako je zabilježena veća potrošnja krvnih grupa 0+ i 0- zbog čega i dalje apeliraju na darivatelje tih krvnih grupa da se jave na Odjel za transfuzijsku medicinu.

Akciji su rado pristupile i medicinske sestre iz Novog Marofa, a sestra Grozdana Sambolec istaknula je dobru suradnju s varaždinskom bolnicom.

– Već godinama sam darivatelj, ovo mi je već 17. puta da darujem krv. Sličnim akcijama rado se odazivam, a krv darujem i privatno. Uz sve to, sestre koje ionako brinu o pacijentima sada su se organizirale i na ovaj način – rekla je Sambolec.

U akciju se uključili učenici varaždinskih srednjih škola, a učenici Medicinske škole Varaždin Tamari Jagačić ovo je bilo prvo darivanje krvi. Kako je naglasila, radi se o njezinoj dugogodišnjoj želji koju je ovom prilikom konačno i ostvarila.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje