Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Na otvorenju izložbe “Maska” u Varaždinu posjetitelji nisu imali maske

Objavljeno:

- dana

PRIGODNO

U mjesecu poklada i karnevala u izlozima Kerameikonove Galerija K 10 u Varaždinu  jučer je otvorena i prigodna izložba pod nazivom “Maska”.

 

 

 

Na izložbu se odazvalo 30 autora iz Hrvatske i Slovenije, a svi koji žele mogu je pogledati do 15. ožujka ove godine.

– Maska, krinka, krabulja, obrazina  istoznačnice su za  rukotvorine koje se veže uz čovjeka u svim povijesnim razdobljima  na svim geografskim  širinama i dužinama. O maski su  napisani mnogi tekstovi i analize, a maska je svojom raznolikošću,  izražajnošću, slikovitošću i skrivenim značenjem kojeg nosi, ali često i eksplikacijom, izazov svakom umjetniku. Ovom našom izložbom ne težimo dekorativnosti  i imitaciji, već želimo potaknuti umjetnika  da – dok u svojoj svakodnevici mijenja svoje osobne maske prema situaciju i prilici u kojoj se nađe – pokuša stvoriti malo umjetničko djelo u koje će unijeti vlastitu ekspresiju temeljenu na doživljaju i  iz njega proistekloj ideji kojom će kroz svoj likovni jezik i izraz iskazati svoj osobni odnos i stav prema nekom problemu, događanju, stanju ili situaciji – istaknula je Blaženka Šoić Štebih iz Kerameikona.

Kako je bilo na otvorenju izložbe “Maska” u Varaždinu pogledajte u fotogaleriji Marte Konjačić.


Izvor:
Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje