Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Trakošćan: filatelističkim centrom Hrvatske dosad prošlo 3.000 djece i mladih

Objavljeno:

- dana

ŠKOLA FILATELISTA

U Galeriji Dvora Trakošćan u subotu je otvorena XII. škola mladih filatelista „Trakošćan 2017.“ Manifestacija je otvorena neslužbenim bednjanskom himnom Na Verškevemu brijegu te s još nekoliko drugih pjesama u izvođenju KUD-a Josipa Genca iz Bednje.

U Trakošćanu se ovaj put okupilo 200-tinjak učenika škola iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, polaznika Elektrostrojarske škole Varaždin te sudionika iz Njemačke i Slovenije.

Program svečanog otvaranja škole vodila je dr. Marija Kolačko, potpredsjednica Kluba mladih filatelista Trakošćan i jedna od začetnica škole.

Pozdravljajući sudionike među kojima su bili voditelji, mentori, brojni gosti, predstavnici sponzora, podupiratelja, medija i organizatora, koje je u Trakošćan i ove godine privukla poštanska marka, naglasila je da je kroz Školu filatelije tijekom proteklih 12 godina prošlo oko 3.000 djece i mladih.

U ime Općine Bednja kao domaćina i jednog od dugogodišnjih podupiratelja ove manifestacije, okupljenima je pozdravne riječi između ostalih uputio zamjenik načelnika Bednje Ivica Hrenić.

Školu filatelije otvorio je dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, a  uz pjevački zbor KUD-a Josipa Genca pod ravnanjem Vladimira Gečeka, u popratnom glazbenom programu nastupili su i solisti Lucija Geček i Danijel Češnjaj, uz pratnju Tomislava Žirovca i Mladena Jagarinca.

Nakon otvaranja, djeca su se pod stručnim vodstvom uključila u radionički rad.

Uz radionice, održan je i bogat popratni program ispunjen tematskim sadržajima vezanim uz poštu i marku. Priređena je filatelistička izložba dječjih radova, a sudionici Škole ove su godine imali prilike vidjeti prijenos pošte biciklom.

Na izložbi Vilinska bajka predstavljeni su radovi nastali na dječjim radionicama održanih u osnovnim školama s područje Bednja i šire.    

Priređena je i izložba tradicionalnih kulinarskih specijaliteta bednjanskoga kraja Kaj su jeli naši stari.

Inače, u programu Škole filatelije predstavljena je etnološka baština bednjanskoga kraja, a za sve polaznike škole omogućen je organiziran obilazak trakošćanskog dvorca.

 

Izvor: Foto: B.Breški

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati