Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Trakošćan: filatelističkim centrom Hrvatske dosad prošlo 3.000 djece i mladih

Objavljeno:

- dana

ŠKOLA FILATELISTA

U Galeriji Dvora Trakošćan u subotu je otvorena XII. škola mladih filatelista „Trakošćan 2017.“ Manifestacija je otvorena neslužbenim bednjanskom himnom Na Verškevemu brijegu te s još nekoliko drugih pjesama u izvođenju KUD-a Josipa Genca iz Bednje.

U Trakošćanu se ovaj put okupilo 200-tinjak učenika škola iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, polaznika Elektrostrojarske škole Varaždin te sudionika iz Njemačke i Slovenije.

Program svečanog otvaranja škole vodila je dr. Marija Kolačko, potpredsjednica Kluba mladih filatelista Trakošćan i jedna od začetnica škole.

Pozdravljajući sudionike među kojima su bili voditelji, mentori, brojni gosti, predstavnici sponzora, podupiratelja, medija i organizatora, koje je u Trakošćan i ove godine privukla poštanska marka, naglasila je da je kroz Školu filatelije tijekom proteklih 12 godina prošlo oko 3.000 djece i mladih.

U ime Općine Bednja kao domaćina i jednog od dugogodišnjih podupiratelja ove manifestacije, okupljenima je pozdravne riječi između ostalih uputio zamjenik načelnika Bednje Ivica Hrenić.

Školu filatelije otvorio je dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak, a  uz pjevački zbor KUD-a Josipa Genca pod ravnanjem Vladimira Gečeka, u popratnom glazbenom programu nastupili su i solisti Lucija Geček i Danijel Češnjaj, uz pratnju Tomislava Žirovca i Mladena Jagarinca.

Nakon otvaranja, djeca su se pod stručnim vodstvom uključila u radionički rad.

Uz radionice, održan je i bogat popratni program ispunjen tematskim sadržajima vezanim uz poštu i marku. Priređena je filatelistička izložba dječjih radova, a sudionici Škole ove su godine imali prilike vidjeti prijenos pošte biciklom.

Na izložbi Vilinska bajka predstavljeni su radovi nastali na dječjim radionicama održanih u osnovnim školama s područje Bednja i šire.    

Priređena je i izložba tradicionalnih kulinarskih specijaliteta bednjanskoga kraja Kaj su jeli naši stari.

Inače, u programu Škole filatelije predstavljena je etnološka baština bednjanskoga kraja, a za sve polaznike škole omogućen je organiziran obilazak trakošćanskog dvorca.

 

Izvor: Foto: B.Breški

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski vrtić “Dječji svijet“ uspješno završio još jedan Erasmus+ projekt

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Portugalu su održane aktivnosti posljednje mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „COLINC – Collaborating for Inclusion“, ukupne vrijednosti 99.164,00€. Posljednji susret partnera na projektu koji je nepoznate ljude zbližio u odlične suradnike i prijatelje, odisao je ozračjem profesionalnog ponosa.

Sam projekt za ciljanu skupinu djelovanja imao je djecu s posebnim potrebama – djecu s teškoćama, darovitu djecu, djecu koja privremeno imaju neke posebne potrebe. Partnerstvo vrtića i osnovnih škola iz Hrvatske, Grčke, Italije, Portugala (koordinator) i Slovenije baziralo se na entuzijazmu, stručnom znanju i vodstvu, te na volji za timskim radom i spremnosti za promjenom.

Mobilnost je održana u Gradu Vila Nova de Gaia koji je prepoznao obrazovanje i inkluziju kao ključan faktor razvoja nekog kraja. „Dječji svijet“ su predstavljale Sanja Hajdin, Magdalena Erdelja i Nataša Gotal.

Ponosni na proces i uspjehe tijekom projekta, partneri su odlučili primjere dobre prakse i načine korištenja stimulativnih materijala prezentirati na međunarodnom online seminaru u vlastitoj organizaciji, a koji je održan početkom studenog prošle godine.

Primjere dobrih praksi prezentirali su praktičari koji svakodnevno rade s djecom, odnosno oni koji se prvi suočavaju s izazovima u radu s djecom s posebnim potrebama – odgajatelji, učitelji i stručni suradnici.

Izazovi s kojima su svi bili suočeni, pogotovo tijekom rada u pandemijskim uvjetima, polučili su među partnerima povećano razumijevanje, strpljenje, toleranciju i timski rad, te su rezultirali promjenom pristupa, načina rada, ponude materijala i hrabrosti da se usude raditi na drugačiji i za neke, novi način.

Tijekom projekta:

– Prepoznate su kvalitetne prakse u radu s djecom s posebnim potrebama

– Osviještena je upotreba ciljanih materijala i prilagodba okruženja kako bi se formiralo stimulativno okruženje i materijali

– Refleksijom praktičara produbile su se i ojačale kompetencije i znanja

– Stvoreni su materijali za diseminaciju i slobodnu distribuciju

Partnerstvo, suradnja, hrabrost, elan, motivacija, razumijevanje, poštenje, iskrenost, radišnost, trud, vrijeme, orijentiranost, pozitivan stav, podrška, učinkovitost, spremnost na promjene – samo su neki od stupova zajedništva, rada i rezultata na ovom projektu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje