Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Trnovec Bartolovečki vodi brigu o najmlađima: nove naknade dobilo 14 beba

Objavljeno:

- dana

Roditelji još 14 novorođenih na području Općine Trnovec Bartolovečki u četvrtak, 27. prosinca, primili su novčanu naknadu koja se redovito isplaćuje iz općinskog proračuna, iz dijela javnih potreba u djelatnosti brige za djecu predškolske dobi.

Bila je to četvrta ovogodišnja podjela jednokratnih novčanih pomoći nakon što je u travnju podijeljeno prvih deset naknada za novorođene u Općini Trnovec Bartolovečki, u lipnju 14, a u listopadu još 17. Za četvrtu ovogodišnju podjelu naknada roditeljima novorođenčadi iz proračuna je izdvojeno 28.500 kuna. Uz 13 naknada od 2.000 kuna, jedna je bila 2.500 kuna jer je uručena roditeljima za treće dijete. Iznos naknade za novorođene u Općini Trnovec Bartolovečki je 2.000 kuna za svako prvo i drugo dijete u obitelji te po 500 kuna više za svako treće i sljedeće dijete. Ukupno je ove godine za bebe u Općini Trnovec Bartolovečki izdvojeno 115.500 kuna. Načelnik Općine, HNS-ov Zvonko Šamec, istaknuo je da je ove godine rođeno 55 beba, a prethodne dvije po 56 beba. – Općina izdvaja puno novaca za svoju budućnost, za djecu i mlade, i to je najbolje ulaganje. Možemo imati uređene ulice, LED rasvjetu, ali ako nema djece nema ni budućnosti – rekao je Šamec prilikom podjele naknada. U prijedlogu proračuna Općine Trnovec Bartolovečki za 2019. godinu 140.000 kuna planirano je za potpore roditeljima novorođenog djeteta. S 1,6 milijuna kuna za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, financiranjem „predškole“ s 320.000 kuna te prigodnih poklona, dječjih priredbi, ranog učenja stranog jezika i pomoćnika u zajedničkom iznosu od 95.000 kuna, to je ukupno 2 milijuna i 155 tisuća kuna za javne potrebe u djelatnosti brige za djecu predškolske dobi. Za odgoj i osnovno obrazovanje Općina Trnovec Bartolovečki u sljedećoj godini planira izdvojiti 725.300 kuna, a za srednjoškolsko i visoko obrazovanje, u što su uključene stipendije čiji su mjesečni iznosi ove godine povećani, još 289.000 kuna.

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje