Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U Čakovcu traje „Jesen u gradu Zrinskih“: brojni izlagači predstavili domaće proizvode

Objavljeno:

- dana

Jučer, 25. rujna, u Čakovcu je počela manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ kojom se na simboličan način pozdravljamo od ljeta i pripremamo za jesen.

Brojni izlagači još danas i sutra u Ulici kralja Tomislava predstavljaju razne domaće proizvode, pa se tako na izlagačkim štandovima mogu naći eko proizvodi, voće i povrće, rakije, vina, med i proizvodi od meda, zimnice, rukotvorine te razni kolači i delikatese od plodova jeseni.

Jedna od izlagačica na manifestaciji je Marija Jančec, koja nudi međimurske starinske delicije, međimurske kolače od jesenskih plodova po receptima naših baka.

– Tikve, voće i povrće – sve su to jesenski plodovi iz mojega vrta koji nisu špricani. Tu je kraljica naših međimurskih kolača, međimurska gibanica, zatim slatka bučnica s makom i tikvom, slana bučnica, bučnica s tikvom i sirom… Imamo i domaće starinske jabuke, kukuruznu zlijevku s orasima, kiflice od bučinih koštica i bučinog ulja i klipiće od bijeloga brašna, a kuhamo i džem od šljiva – rekla je Marija, koja se već godinama sa svojim OPG-om predstavlja na Porcijukulovu i Danima jagoda, pa je neki posjetitelji već znaju i rado se vraćaju na njezin štand.

– Neki posjetitelji već znaju kaj imamo i rado nam se vraćaju. Najviše vole bučnicu i pogaču od buče i maka i, naravno, međimursku gibanicu – dodala je.

Osim kolača, na manifestaciji se mogu pronaći i drugi proizvodi poput kompota, zimnice i ajvara, a štand Rajke Čekunec obiluje upravo time. Posebno voli, kaže, eksperimentirati sa džemovima u kojima je 80 posto voća i jako malo šećera, a radi i džemove za dijabetičare.

– OPG smo naslijedili od roditelja, volim puno toga praviti, a budući da ne možemo doma sve pojesti, velik dio završi kod kupaca. Dugo bi trajalo kad bih išla sve džemove nabrajati, ali evo, imamo, primjerice, džem od trnine. To današnja djeca baš i ne znaju, stariji ljudi bolje znaju. Imamo i džem od gloga koji raste na sjenokošama, inače zdrav za srce… Od sveg voća koje mi je viška radim kompote i sokove, a zimnicu isto radim od svega što mi dođe pod ruku, kao i ajvar, pinđur i domaću vegetu – ispričala nam je Rajka.

U centru Čakovca nalazi se i starinski jesenski sajam koji posjetitelje prezentacijom starih običaja podsjeća kako su živjeli naši stari.

Svoje mjesto na manifestaciji pronašli su i mališani iz dječjih vrtića, koji su svojim kreacijama ukrasili jesenske dekoracije, te učenici srednjih škola koji se predstavljaju koktelima od buče, aronije, mrkve, jabuke, kruške i meda.

Osim toga, u okviru „Jeseni u gradu Zrinskih“, Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca danas i sutra, 26. i 27. rujna, organizira tradicionalnu izložbu gljiva u atriju preko puta Turističkog ureda.

Izložba je edukativnog karaktera pa posjetitelji mogu od međimurskih gljivara saznati sve o pojedinim vrstama jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva, i to u vremenu od 10 do 18 sati.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Međimurje

Napreduju radovi na dogradnji Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Nastavljajući praksu dobre suradnje, Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu u studenome prošle godine potpisale su sporazum o financiranju dogradnje i opremanja školske zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Radovi na rekonstrukciji su u tijeku i napreduju prema planu, a zahvaljujući investiciji škola će dobiti nove 4 učionice, 2 kabineta i prostore za dodatne sadržaje.

Riječ je o jednoj od većih škola u Međimurju koja kontinuirano povećava broj učenika.

Vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna kojima će se pokriti troškovi projektiranja, izvođenja i opremanja, a završetak radova planira se do sredine ožujka.

Nastavite čitati