Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U II. OŠ Čakovec stigli učitelji iz Grčke, Španjolske, Švedske i Italije

Objavljeno:

- dana

U čakovečkoj II. osnovnoj školi pune dvije školske godine provodit će se projekt Erasmus+ pod nazivom „Stories Bring Us Closer“.

Kao jedna od aktivnosti projekta održano je međunarodno stručno osposobljavanje učitelja te su se u Čakovcu okupili učitelji iz četiri europske zemlje Grčke, Španjolske, Švedske i Italije.

Glavni ciljevi projekta su povećati učeničku motivaciju za čitanjem, razvijati jezičnu pismenost u praksi, promicati socijalnu inkluziju i proširiti znanja o drugim zemljama i kulturama, a postizat će se pomoću svijeta priča i pripovijedanja.

Početak projekta prigodnim su programom obilježili čakovečki učenici redom pjesme, plesa i pozitivnih poruka.

– Ovo je drugi Erasmus+ projekt u kojem je naša škola koordinator. Prvi takav projekt, pod nazivom “Innovate Together”, u suradnji sa školama iz šest europskih zemalja, uspješno smo proveli između 2017. i 2019. godine. Želim dobrodošlicu svima u okviru nove suradnje, u ovo vrijeme kada moramo još jače naglasiti kako narodi iz članica EU mogu živjeti zajedno u jedinstvu, miru i toleranciji – rekao je Vinko Grgić, ravnatelj II. OŠ Čakovec i naglasio kako je projekt financiran sredstvima EU.

Njegova ukupna vrijednost je 158.300 eura, od čega je Agencija za mobilnost i programe EU čakovečkoj školi odobrila financijsku potporu od 37.824 eura.

U projektu sudjeluju učenici i učitelji razredne i predmetne nastave te školska knjižničarka, a voditeljica i autorica projekta je učiteljica engleskog jezika Branka Lamza.

– Naši gosti, učitelji iz partnerskih škola će u Čakovcu i Međimurju boraviti pet dana, a u tom ćemo periodu za njih organizirati predavanja i radionice uz teme pripovijedanje s terapijskim učinkom, uporaba pripovjednih kocki i karti, japanskog pripovjednog teatra Kamišibaj i socijalne inkluzije kroz glazbu. Ujedno će nas gost Nikola Švenda educirati o radu s Romima te održati bubnjarsku radionicu, a iz svake zemlje po jedan učitelj partner u projektu održat će jedan sat nastave našim učenicima. Priliku će pritom iskoristiti kako bi i obišli Čakovec, gornje Međimurje i Varaždin – objasnila je voditeljica projekta.

– Izuzetno mi je drago što su se sve čakovečke škole aktivno uključile u provedbu Erasmus projekata, omogućujući time svojim učenicima suradnju s vršnjacima iz ostalih europskih zemalja, a učiteljima nove mogućnosti stjecanja dodatnog znanja i vještina. Sigurna sam da će i ovaj projekt omogućiti svima koji u njemu sudjeluju nezaboravne trenutke i druženja, a također i nova znanja. Čestitam što su niti vodilje vašeg rada povećanje motivacije za učenjem, razvoj jezične pismenosti, uključivanje ranjivih skupina te kroz pripovijedanje upoznavanje drugih kultura i običaja, što pozdravljam i smatram izuzetno važnim. Posebno u svijetu koji se svakodnevno mijenja te će se generacije koje danas idu u školu, suočavati s novim i drugačijim izazovima. S druge strane, učenje i čitanje dobro su poznati recepti za uspjeh te je usvajanje takvih navika tijekom školovanja siguran recept za uspješnu budućnost – u pozdravnom govoru rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te pozdravila učitelje iz škola partnera i pozvala učenike da cijene različitosti i posebitosti koje svaki narod nosi.

Spomenimo kako su partneri na projektu 1st Primary School of Neapoli Lasithiou-Crete-Greece iz Grčke, Circolo Didattico San Giovanni Bosco Biancavilla, Italija, Colegio Sagrado Corazón Agustinos Recoletos Guadalajara, Španjolska te Rödebyskolan Karlskrona, Švedska.

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje