Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Novi Marof stižu studenti iz Europe, Azije i Afrike: predstavit će atraktivne bolide

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Studenti iz gotovo svih krajeva svijeta posjetit će idućeg tjedna Varaždinsku županiju, odnosno Novi Marof, kako bi predstavili rezultate svog višegodišnjeg truda, rada i učenja u obliku bolida koje izrađuju na svojim sveučilištima.

Naime, varaždinska udruga FSAA već drugu godinu zaredom, od 23. do 28. kolovoza, na karting stazi „St Rauš“ u Novom Marofu organizira sportsko-edukativno događanje „Rimac Group Formula Student Alpe Adria 2022″.

Riječ je o petom izdanju ovog događanja u Hrvatskoj, najmasovnijem dosad, koje je ove godine prvi put postalo službeni događaj projekta „Formula Student“. 

Na ovom će događanju sudjelovati 50 timova studenata s tri čak kontinenta: Europe, Afrike i Azije, koji će prezentirati bolide koje izrađuju na svojim sveučilištima, a vrednovat će ih suci iz vrha automobilske industrije i Formule 1.

– Nevjerojatno nam je zadovoljstvo što smo uspjeli u vrlo kratkom periodu dobiti status službenog Formula Student događaja. Prvi smo događaj koji je takav status dobio u godini dana, što znači da Hrvatska i organizatori imaju sve potrebne kvalifikacije da bi bili uz bok svim drugim službenim natjecanjima, ukupno 13 diljem svijeta. Na ovogodišnji događaj dolazi 50 timova iz svih EU zemalja i izvan Europe, a izdvojio bih timove iz Tajvana, Izraela i Omana – pojasnio je predsjednik varaždinske Udruge FSAA Tibor Kezelj.

U ovom će događanju sudjelovati oko 1200 osoba, a organizatori se nadaju velikom odazivu posjetitelja jer je riječ o jednoj od rijetkih takvih manifestaciji u ovome dijelu Europe, na kojoj se može vidjeti toliko tehnologije na jednome mjestu.

– Izdvojio bih formule svih svjetskih timova koji dolaze na ovaj događaj te štandove svih naših podupiratelja koji će izložiti vrlo zanimljive stvari. Ovo je događaj koji je ovim statusom dobio samoodrživost, što znači da „we are here to stay“, odnosno plan nam je svake godine dizati ovaj događaj na jednu višu razinu i postati događaj s najvećim koeficijentom u Formula Student zajednici, što znači da svi najbolji timovi moraju doći k nama – želja je predsjednika te varaždinske Udruge.  

Za gledatelje će najzanimljiviji dio biti dinamičke vještine koje će trajati od 26. do 28. rujna, iz razloga što Formula Student bolide krasi karakteristika da najbrže ubrzavaju od svih bolida na četiri kotača – od jedne do jedne i pol sekunde do „stotke“, pojasnio je Matija Momčilović iz varaždinske Udruge FSAA.

– Pozvao bih također i mlađe generacije, prvenstveno one koje su se opredijelile za neke tehničke ili prirodne znanosti u domeni inženjeringa, elektrotehnike, informatike, računarstva, da dođu i pogledaju bolide, i da se u budućnosti ili već sada pridruže ovakvim timovima jer sudjelovanje u ovakvom projektu stvara jako dobre temelje za napredak u stvaranju neke ozbiljne karijere – objasnio je Matija Momčilović.

Podrška Županije i Grada Novi Marof

Da je velika čast što će se u Varaždinskoj županiji ponovo održati ovaj sportsko-edukativni događaj koji će okupiti talentirane studente iz Europe, Azije i Afrike, potvrdila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Čestitamo našoj varaždinskoj Udruzi što je u godini dana uspjela ovaj događaj uvrstiti u službeni kalendar projekta “Formula Student”. Zahvaljujući tome, imamo priliku biti domaćini jednog od 13 takvih događanja u svijetu. Ponosni smo što se “Formula student” održava u našoj županiji – naglasila je Zagorec te pozvala sve građane na ovo jedinstveno natjecanje jer će jednoga dana, naglasila je, ovi bolidi možda voziti stazama Formule 1″.

Građane Novog Marofa, ali i sve ostale, na posjet karting stazi „St Rauš“ pozvao je i gradonačelnik Siniša Jenkač , koji je čestitao članovima Udruge FSAA na odlično organiziranom prošlogodišnjem događanju.

– Lokalna i regionalna samouprava maksimalno podržavaju ovu organizaciju pod većinskim pokroviteljstvom „Rimca“. Ali, i Grad Novi Marof je zasigurno jedan od većih pokrovitelja, posebice u materijalnim sredstvima ovog događaja. Koliko čujem, ove će godine biti još više natjecatelja i sudionika nego prošle godine, i bit će još više timova – izjavio je Jenkač, koji je još jednom pozvao sve zainteresirane da dođu pogledati utrke, bolide, ali i Rimac Neveru.

U nastavku donosimo dio programa (na engleskom jeziku) koji je najatraktivniji za gledatelje, a detaljne informacije dostupne su na službenoj stranici događanja https://fs-alpeadria.com/.

RASPORED – IZDVOJENO

Friday, 26th August 

09:00-13:00 Acceleration (all Classes) @ Track Area

09:00-13:00 Skidpad (all Classes) @ Track Area

14:00-19:30 Acceleration (all Classes) @ Track Area

14:00-19:30 Skidpad (all Classes) @ Track Area

Saturday, 27th August 

09:00-13:00 Autocross (all Classes) @ Track Area

14:00-17:30 Autocross (all Classes) @ Track Area

18:00-19:00 Panoramic Photograph (all Teams) @ Track Area

19:00-20:00 Formation Lap (all Vehicles) @ Track Area

Sunday, 28th August 

09:00-13:00 Endurance Event (all Classes) @ Track Area

14:00-18:00 Endurance Event (all Classes) @ Track Area

20:00-22:00 Closing Ceremony & Award Ceremony @ Main Tent

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje