Povežite se s nama

Foto i video

FOTO U Salinovcu piljevina leti na sve strane dok komadi drveta postaju maštovite skulpture

Objavljeno:

- dana

Salinovcem, kod Ivanca, danas odjekuje zvuk motornih pila jer se održava 7. hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

Organizator manifestacije je DŠR Salinovec, a predsjednik organizacijskog odbora Kruno Lepoglavec rekao nam je da je tijekom subote prošetalo oko 500 posjetitelja. Mogli su uživati u vještini 14 kipara motornim pilama. Svojim velikim i malim pilama te raznim brusilicama oni su komade stabala kod škole u Salinovcu pretvarali su u maštovite skulpture.

– Samo 2020. nismo održali ovaj festival, a lani je održan, ali u manjem obimu. Znači vratili smo se i to u najbrojnijem sastavu dosad. Tema nije zadana, ali drago mi je da dvije trećine kipara izrađuje životinje. Stigla su nam četiri kipara iz Slovačke, njih pet je iz Slovenije, s time da oni imaju i jednu kiparicu. Ona je drugi put s nama. Ostali kipari su iz naše zemlje. Oduševljeni smo brojem posjetitelja, a održava se i dječja smotra folklora pa će ih biti još više. U nedjelju očekujem još više ljudi – istaknuo je Lepoglavec.

Kipare motornim pilama stignete pogledati još u nedjelju, 19. lipnja, jer počinju raditi već od 9 sati. Atraktivan „Speedcarving“, brzinsko oblikovanje drvenih figura, u trajanju od 40 minuta počinje u 15 sati, a prodaja figura je 16 sati, a proglašenje pobjednika natjecanja od 17:30.

Foto i video

FOTO: Na aerodromu gužva – doletjeli “poslovnjaci” koji svijetom prevoze pripadnike jet-seta, šeike, prinčeve i princeze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC / JUNGSKY

Operatori varaždinskog aerodroma zadovoljno trljaju ruke. Naime, u petak je platformu i rulnicu okupiralo dvadesetak aviona. Pun je i hangar u kojem privatni avioprijevoznik Jung Sky između ostalog provodi zahtjevne popravke i preglede poslovnih aviona iz svoje te drugih flota.

Među njima su i oni tzv. busines klase koji svijetom između ostalih prevoze pripadnike jet-seta, šeike, vrhunske sportaše, hollywoodske glumce, prinčeve i princeze. Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, tijekom 2023. godine aerodrom je nastavio poboljšavati uslugu, unaprjeđivati infrastrukturu te podržavati organiziranje raznih događaja.

Tako je lani zabilježeno povećanje broja operacija mlaznih zrakoplova, što je bio i jedan od glavnih poslovnih ciljeva. Naravno, povećanje prometa iziskuje ogroman angažman zaposlenika koji već sada trebaju dodatne stručne kadrove.  

– Možemo se pohvaliti da je održano nekoliko tradicionalnih događaja koji su prošle godine bili još uspješniji. Kao primjer, navest ću Street race u organizaciji udruge Metalni racing koji je privukao nekoliko tisuća posjetitelja te je bio najposjećenija priredba. Također, održan je i međunarodni Aeropicnic s letačkim programom u organizaciji Aerokluba Varaždin, koji se nakon pauze od nekoliko godina ponovno održao na aerodromu Varaždin. Uz mnoge uspješne događaje i povećanje broja operacija na aerodromu je počelo uređenje pristanišne zgrade s obnovom interijera. Cilj ovih radova je stavljanje u funkciju sve postojeće infrastrukture – ističe naš sugovornik od kojeg doznajemo kako će se od sredine 2024. godine ponovno iznajmljivati obnovljeni kancelarijski prostori u pristanišnoj zgradi.

Dodajmo i to da je na Aerodromu Varaždin od siječnja 2024. godine servis Jung Skya ostvario ovlaštenje za base maintenence radove na privatnim mlaznim zrakoplovima marke Cessna 525/525A/525B. Podsjećamo, spomenuta tvrtka je jedan od poslovnih partnera gradske komunalne tvrtke Parkovi koja je višegodišnji operator Aerodroma Varaždin.

– Stoga je odmah započeo radove upravo na jednom zrakoplovu iz vlastite flote. Uz aktivne radove u servisu  2024. godina započeta je velikim brojem zrakoplova i operacija na aerodromu te u veljači brojimo oko 15 zrakoplova koji svakodnevno obavljaju operacije. Ovakav početak daje nam dobar znak kako će ova godina biti još uspješnija s još više različitih događaja, ulaganja u infrastrukturu, povećanje prometa i veći broj operacija, te joj se iznimno radujemo – zaključio je Karlo Pigac.

Kakva je bila atmosfera na aerodromu i u hangaru pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Originalno maskirani mališani odlično se zabavili u središtu Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Fašnički vikend u Čakovcu u punom je zamahu.

Počeo je u četvrtak, 8. veljače, izložbom fotografija “Fašnik med slikama”, a u petak od 16 sati održan je jaslički fašnik.

I današnja subota u znaku je najmlađih. Od 10 sati počeo je Dječji fašnik, a maskirani mališani prodefilirali su središtem Čakovca. Naravno, došli su ih podržati brojni članovi njihovih obitelji. Maske su bile uistinu lijepe i maštovite.

Zabava ne staje. Večeras od 22 sata u centru Čakovca održat će se fašnički plesnjak uz O.S.D.S. i DJ-a.

U nedjelju, 11. veljače, u ovome gradu nemojte propustiti Tradicijski fašnik koji počinje u 15 sati. Birat će se najbolje maskirana skupina, a dan će se nastaviti fašničkom feštom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje