Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U spomen na Zlatu Brzesku: „Hvala svima koji rade s mladima, čuvaju pisanu riječ…“

Objavljeno:

- dana

U Osnovnoj školi Veliki Bukovec u petak, 12. ožujka, održan je drugi dio manifestacije 3. Dani Zlate Brzeske, u organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica.

Zlata Brzeska iz Velikog Bukovca bila je autorica poezije i proze, a za života je izdala tri knjige. Osim što je pisala, izrađivala je ručne radove, umjetnička djela od konca, loščinja i slame i aktivno je sudjelovala u društvenom životu, pomagala udrugama, sudjelovala u humanitarnim akcijama.

Preminula je 9. rujna 2018. godine, a njoj u čast od 2019. održava se trodnevna manifestacija Dani Zlate Brzeske.

Nakon što je u četvrtak, 11. ožujka, u Donjoj Dubravi održana književno-likovna-foto kreativna radionica, dan kasnije u Velikom Bukovcu upriličeno je proglašenje najuspješnijih sudionika natječaja osnovnoškolaca podravsko-međimurskoga kraja „Zavičaj uz rijeku Dravu“.

– Naša je Zlata bila predana očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja i ova je manifestacija naš skroman način da se prisjetimo svih divnih trenutaka koje smo proveli s njom, ali i svega što je učinila za naš kraj. Ove je godine situacija bitno drugačija nego prethodne dvije, ali smo svejedno odlučili da se nađemo, uz poštivanje svih mjera i uvjeta u ovakvoj epidemiološkoj situaciji – rekao je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.

– Odlučili smo proglašenje najuspješnijih održati u našoj osnovnoj školi jer je ipak škola najviše dala u ovom trećem izdanju Dana naše Zlate. Čestitam svima koji su se prijavili, a posebno onima koji su nagrađeni te mentorima učenika. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti i da ćemo se moći naći i sljedeće godine, ali u mnogo boljim okolnostima. Hvala svima koji se trude, rade s mladima, čuvaju pisanu riječ i uče mlade da je knjiga jako bitan dio života – naglasio je načelnik Vrbanić.

Ukupno je na ovogodišnji natječaj pristigao 41 učenički rad: 27 pjesma na kajkavskom, 6 pjesama na književnom i 8 proznih radova, svi su radovi objavljeni u Zborniku radova, a autori najboljih literarnih radova su Ema Bajkovac i Ana Kos iz OŠ Martijanec, Ivan Jakopčin iz OŠ Sveti Đurđ, Kristina Kadija iz OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, Melani Šarec OŠ Veliki Bukovec, Lea Vrhoci iz OŠ Fran Koncelak Drnje te Zara Lu Sakač, Ilona Gavez i Dea Busija OŠ Ludbreg.

Čestitavši svim sudionicima i njihovim mentorima, ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić istaknula je kako se nada da će se sljedeća manifestacija Dani Zlate Brzeske održati u novoj dvorani, u novom dijelu škole.

– Dragi učenici, bilo je prekrasno čuti o temama o kojima ste pisali – od onih tema koje vas svaki dan zaokupljaju, kao što su prijateljstvo i ljubav, preko promišljanja o čovjeku i njegovom značaju u svijetu, a pogotovo vi koji ste pisali o onome što su vam pričali vaši roditelji, bake i djedovi. To je lijepo čuti, to znači da se priče nastavljaju, da ih slušate, da imate sluh čuti i zapamtiti sve ono što se reklo. Čuli smo različite varijante kajkavskog jezika i to je prekrasno, to je danas manje-više gradski jezik, međutim naglasci u pojedinim dijelovima su tu. Nastavite tako i dalje – poručila je ravnateljica.

Manifestacija je nastavljena u subotu u Malom Bukovcu, predstavljanjem knjige suvenira „Moj zavičaj – Mali Bukovec/Veliki Bukovec u pjesmi i slici“ te izložbom dijela radova autora zastupljenih u knjizi, dok je u nedjelju, 14. ožujka, elektroničkim putem održana kreativna radionica na temu „Žena“ članova Udruge Vendi i gostiju.

Život i društvo

I ovaj vikend varaždinska policija pojačano nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof provodit će se lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge.

Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice: novčane potpore za novorođenčad od sada putem sustava e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kako bi pomogla mladim obiteljima odnosno olakšala im prijavu za isplatu novčane potpore gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković sklopila je nedavno Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Riječ je o sporazumu koji će Varaždinskim Toplicama omogućiti jednostavniju i bržu isplatu novčane potpore za novorođenčad. Naime, roditelji s prebivalištem na području Varaždinskih Toplica, odsad će moći podnijeti zahtjev za isplatu novčane potpore putem sustava e-Novorođenče što će novopečenim roditeljima uvelike olakšati i ubrzati proces.

– Ovaj sporazum će pomoći novopečenim roditeljima da brže i lakše podnesu zahtjev za isplatu novčane potpore. Neće biti čekanja u redovima i predaje papirologije, nego će u nekoliko klikova moći podnijeti svoj zahtjev. Ovakva će procedura biti olakšavajuća i nama u Gradu jer ćemo odmah nakon podnošenja zahtjeva vidjeti taj zahtjev u sustavu i na njega odgovoriti. Drago mi je da se Grad Varaždinske Toplice okreće digitalnim rješenjima koja će našim sugrađanima olakšati ionako kompliciranu administraciju – rekla je Ratković te naglasila kako je ovo važan iskorak i u očuvanju i zaštiti okoliša, ali i zdravlja građana u ovim pandemijskim vremenima.

– Vjerujem da će budućim, novopečenim roditeljima, koji su prvih nekoliko mjeseci u potpunosti posvećeni brizi za svoje novorođenče ovako nešto puno značiti – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati