Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Sračincu, Petrijancu i Cestici položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana državnosti, koji se od ove godine obilježava 30. svibnja, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule branitelje.

U organizaciji UDVDR-a Kluba Petrijanec zapaljeni su lampioni i položen je vijenac.

UDVDR Klub Petrijanec i Općina Petrijanec na čelu s načelnikom Željkom Posavecom zajednički su izrazili vječnu zahvalu svim poginulih i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

– Danas slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske i s osobitim ponosom i poštovanjem prisjećamo se svih onih koji su poginuli u Domovinskom ratu te svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatske – rekao je Posavec.

Općina Sračinec

Dan državnosti obilježen je i u općini Sračinec prisjećanjem na sve one koji su svoje živote položili u temelje naše državnosti.

Na groblju u Sračincu i Svibovcu Podravskom te na spomen obilježjima u ova dva mjesta načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić, vijećnice i vijećnici Općinskog vijeća Općine Sračinec, branitelji te predstavnici udruga koje djeluju na području Općine Sračinec, položili su vijence, upalili svijeće te minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima i svim preminulima za domovinu.

Općina Cestica

Mještani Cestice zajedno su se s općinskim dužnosnicima i članovima Kluba varaždinskih branitelja 28. svibnja također prisjetili poginulih branitelja.

Na mjesnom groblju Natkrižovljan položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja poginulog branitelja Mirka Lazara, nakon čega je zajedno nazočili Svetoj misi koju je predvodio mjesni župnik župe Natkrižovljan, vlč. Mario Filipović.

Mirko Lazar bio je pripadnik 1. satnije 1. varaždinske bojne 104. brigade ZNGHV Varaždin. Teško je ranjen 27. prosinca 1991. godine tijekom akcije „Alfa 91.“ za oslobađanje Pakraca i šireg pakračkog područja i od zadobivenih je rana preminuo.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje