Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Sračincu pjesma i ples na priredbi, a i žive jaslice

Objavljeno:

- dana

Božić u Sračincu

U prostorima Domu kulture u Sračincu u subotu je održana tradicionalna adventska manifestacija Božić v Sračincu.

Kao i svih prethodnih godina, za ovaj je događaj zaslužna Udruga žena Preslica iz Sračinca, koja nesebično ulaže trud u mnogobrojne manifestacije povodom Uskrsa, Miholja i Božića. Udruga djeluje prije svega s ciljem očuvanja starih običaja, izvornog srakarskog govora, na izradi ručnih radova i svega vezanog za tradiciju.

– Jedanaestu godinu zaredom Udruga žena Preslica na svoj način želi sumještanima čestitati Božić. Ono najbolje što znamo je pred vama – prodajna izložba gdje su izloženi božićni ukrasi i druge rukotvorine. Imamo odličnu suradnju s Dječjim vrtićem Bambi iz Sračinca, kao i s Osnovnom školom Sračinec, tako da oni svake godine na našem zajedničkom Božiću v Sračincu nastupe i predstave se kroz pjesmu i ples. Ove godine iz Dječjeg vrtića Bambi nastupa dramska skupina Zvjezdice, djeca iz Osnovne škole će pjevati božićne pjesme, a nastupit će i njihova folklorna grupa. Posebnost je da ove godine imamo po prvi put puštanje balona s božićnim čestitkama koje su napisala djeca za odrasle – rekla je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

Osim spomenutih programa nastupile su i dramske grupe Klaruš iz Maruševca te Dramska grupa Udruge žena Preslica. Ove godine po prvi su put prikazane i žive jaslice koje su osmislili i pokazali članovi Dramske grupe Kaj te briga mi iz Petrijanca.

Izvor: Foto: Općina Sračinec

Život i društvo

Od ponoći nove cijene goriva, benzin vjerojatno skuplji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo benzinska tankanje
Ilustracija

Od ponoći će opet vrijediti nove cijene goriva.

U skladu s informacijama sa stranice cijenagoriva info, benzin će poskupjeti, dok će dizel i autoplin pojeftiniti.

Prosječni spremnik od 50 litara benzina tako je od utorka skuplji za jednu kunu, a prosječni spremnik dizela mogao bi pojeftiniti za 50 lipa.

Spremnik od 50 litara plina mogao bi biti jeftiniji za kunu i pol.

Nastavite čitati

Život i društvo

Za razvoj sporta u 2021. godini Grad Lepoglava osigurao 1,1 milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za provedbu Programa javnih potreba u sportu Grad Lepoglava je ove godine u proračunu osigurao 1.125.000 kuna.

Sredstva su to kojima će se nastaviti sustavno ulaganje u razvoj sporta na području Grada Lepoglave koji 2014. godine prvi u Hrvatskoj ponio titulu Europskog grada sporta. Na to je podsjetio gradonačelnik Marijan Škvarić na prigodnoj svečanosti na kojoj je potpisan Ugovor o namjenskoj doznaci sredstava namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu.

– Grad Lepoglava grad je sporta čiji razvoj kontinuirano podupiremo značajnim proračunskim sredstvima. Ove je godine taj iznos za otprilike 18 % veći u odnosu na proteklu godinu što pokazuje koliko cijenimo i uvažavamo sport. Sportom se bave sve dobne skupine građana i kod svih njih pozitivno utječe na zdravlje. O tome u kolikoj mjeri vodimo brigu o razvoju sporta govore i značajna ulaganja u razvoj sportske infrastrukture. U gotovo svim naseljima na gradskom području izgradili smo sportska igrališta. Taj ćemo ciklus zaključiti izgradnju još jednog igrališta i to na području Kameničkog Podgorja. Prošle smo godine realizirali oko pola milijuna kuna vrijedan projekt obnove nogometnog igrališta i svlačionica na sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi kojeg planiramo i dalje uređivati. Planiramo uredit atletsku stazu i tribine, postaviti sportski semafor te izgraditi četverostaznu kuglanu – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Ispred Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave ugovor je potpisao njen predsjednik Tonko Županić.

– Već treću godinu Grad Lepoglava, s kojim imamo izvanrednu suradnju i koji uvažava potrebe sportaša, povećava iznos sredstava za sport. Vjerujem da će taj kontinuitet biti nastavljen jer je sport važan čimbenik društvenog života našeg grada – rekao je Županić izrazivši nadu da će pandemija koronavirusa posustati i omogućiti bavljenje sportom kako sportašima u klubovima tako i brojnim rekreativcima te ujedno omogućiti realizaciju brojnih planova koje Zajednica ima kad je u pitanju razvoj sporta na području Grada Lepoglave.

Dobru suradnju i koordinaciju sportskih djelatnika i Grada Lepoglave pohvalio je ovom prigodom i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić. Poručio je sportašima da gradska potpora sportu i ubuduće neće izostati.

Od ukupno osiguranih 1.125.000 kuna namijenjenih financiranju Programa javnih potreba u sportu Grada Lepoglave za 2021. godinu, 770.000 kuna namijenio je za redovnu djelatnost Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave, 100.000 kuna za organizaciju Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu, 100.000 kuna za nabavu opreme i održavanje sportskih terena povjerenih Zajednici, 115.000 kuna za nabavu dječjih igrala i održavanje sportske opreme, 20.000 kuna za nagrađivanje sportaša za ostvarene sportske rezultate te 20.000 kuna ta malonogometni zimski turnir.

Nastavite čitati