Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Sračincu pjesma i ples na priredbi, a i žive jaslice

Objavljeno:

- dana

Božić u Sračincu

U prostorima Domu kulture u Sračincu u subotu je održana tradicionalna adventska manifestacija Božić v Sračincu.

Kao i svih prethodnih godina, za ovaj je događaj zaslužna Udruga žena Preslica iz Sračinca, koja nesebično ulaže trud u mnogobrojne manifestacije povodom Uskrsa, Miholja i Božića. Udruga djeluje prije svega s ciljem očuvanja starih običaja, izvornog srakarskog govora, na izradi ručnih radova i svega vezanog za tradiciju.

– Jedanaestu godinu zaredom Udruga žena Preslica na svoj način želi sumještanima čestitati Božić. Ono najbolje što znamo je pred vama – prodajna izložba gdje su izloženi božićni ukrasi i druge rukotvorine. Imamo odličnu suradnju s Dječjim vrtićem Bambi iz Sračinca, kao i s Osnovnom školom Sračinec, tako da oni svake godine na našem zajedničkom Božiću v Sračincu nastupe i predstave se kroz pjesmu i ples. Ove godine iz Dječjeg vrtića Bambi nastupa dramska skupina Zvjezdice, djeca iz Osnovne škole će pjevati božićne pjesme, a nastupit će i njihova folklorna grupa. Posebnost je da ove godine imamo po prvi put puštanje balona s božićnim čestitkama koje su napisala djeca za odrasle – rekla je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica Sračinec.

Osim spomenutih programa nastupile su i dramske grupe Klaruš iz Maruševca te Dramska grupa Udruge žena Preslica. Ove godine po prvi su put prikazane i žive jaslice koje su osmislili i pokazali članovi Dramske grupe Kaj te briga mi iz Petrijanca.

Izvor: Foto: Općina Sračinec

Život i društvo

Danas se slavi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Papa Franjo proglasio je krajem siječnja Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba koji će se u sveopćoj Crkvi slaviti četvrte nedjelje u srpnju, najbliže spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih „djeda i bake”, u ovoj Godini obitelji Amoris Laetitia 25. srpnja.

U povodu prve proslave uputio poruku naslovljenu „Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20).

Upozoravajući da su bake i djedovi često zaboravljeni, Papa je krenuo od blagdana Prikazanja Gospodinova u hramu, 2. veljače, kada upravo dvije starije osobe, starac Šimun i proročica Ana, prosvijetljeni Duhom Svetim, u Isusu prepoznaju Mesiju.

Oni nas podsjećaju da je starost dar, a bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje da bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere. Veza djedova i baka s mladima vrlo je uska te stoga i dijalog među njima treba biti stalan. Vrlo je važno da se bake i djedovi susreću s unucima.

Izvor: Varaždinska biskupija

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Šćepanje uskoro slavi 70. rođendan, pa stiglo novo vatrogasno vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U zagrebačkom Vatroprometu jučer je DVD-u Šćepanje obavljena predaja vatrogasnog vozila Nissan Navara pick up, u kojeg je ugrađen Vallfirest visokotlačni modul.

Svečanosti predstavljanja novoga navalnog vozila u Šćepanju nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u pratnji načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića, predsjednika Općinskog vijeća Marka Fištera, tajnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonka Videca, predsjednika VZO Breznički Hum Marija Šargača i zapovjednika VZO Breznički Hum Alenka Vnučeca. Predsjednik DVD-a Šćepanje Vjekoslav Rusek tom je prilikom zahvalio svim vatrogascima, a posebice županu, načelniku na realizaciji ovog projekta kao i gostima koji su posjetili Šćepanje i uveličali ovaj događaj.

Načelnik Zoran  Hegedić tom je prilikom rekao kako je ovo dio ostvarenja vatrogasnog sna jer se članovi DVD-a godinama trude da svojim aktivnostima, radom i odvajanjem slobodnog vremena budu što spremniji, pa je ovo vrijedno vatrogasno vozilo ubuduće zasigurno uvelike pomoći u slučajevima potrebe. Zahvala je upućena i svima koji su DVD Šćepanje podržali u nabavi i opremanju vozila, bilo financijski, logistikom ili na drugi način. Blagoslov vozila upriličit će se povodom proslave 70. obljetnice DVD-a Šćepanje planirane posljednje subote mjeseca kolovoza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!