Povežite se s nama

Život i društvo

Na pašnjacima i travnjacima Črešnjeva može se vidjeti škotsko visinsko govedo

Objavljeno:

- dana

Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo gdje na svom imanju obitelj Mekota upravo uzgaja ove životinje.

Obzirom da uzgoj škotskog goveda postaje sve više popularno i u našim krajevima te privlači sve više pažnje, župan Anđelko Stričak je u pratnji pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutina Vinceka posjetio imanje te se uvjerio u aktivnosti i rad obitelji koja se osim uzgojem škotskog goveda bavi i uzgojem fajferica, crnih slavonskih svinja.

Kako je naglasila Silvija Mekota, vlasnica OPG-a, škotsko govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je iznimne kvalitete.
– Nismo u planu nikad imali da ćemo se ovime baviti, no iz određene ljubavi pa i radoznalosti krenulo je samo od sebe. Da to ne volimo, ne bi smo se time bavili . Moram istaknuti kako se za ova goveda od milja kaže i da su žive kosilice. Iako ne jedu one samo travu, već za njih moramo pripremiti i do 150 velikih bala sijena – rekla je Silvija Mekota, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec istaknuvši kako ju rad na imanju opušta, a uz sve to aktivna je i kao članica u općinskom vijeću Općine Beretinec.

Župan Stričak pohvalio je rad, ali i entuzijazam ove obitelji koja ulaže svoje vrijeme i financijska sredstva u uzgoj ove zanimljive vrste goveda.

– Koliko sam imao prilike čuti, ovakva vrsta goveda popularnija su u Sloveniji i Austriji, ali polako se počinju uzgajati i kod nas. Kažu da je meso izuzetno dobro, a goveda imaju karakterističan izgled pa svakako izazivaju pažnju. Prije tri tjedna raspisali smo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi pa još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače, naravno i OPG Mekota, da prouče Javni poziv i jave se na njega. Unazad tri godine svi koji su se javili su dobili određeni iznos potpore – rekao je župan.

Pročelnik Vincek naglasio je kako Županija podupire stočare putem sufinanciranja rasplodnog materijala, modernizacije stajskih objekata kao i što sufinancira bezbroj drugih mjera koje proizvođačima direktno ili indirektno mogu pomoći u njihovoj proizvodnji.

Život i društvo

Natjecanje orača Varaždinske županije ove će se godine održati 27. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije organizira 18. natjecanje orača Varaždinske županije.

Natjecanje će se održati u subotu, 27. srpnja, s početkom u 10 sati, na parceli bivše vojne ekonomije iza trgovine Branka, Kninska cesta, Varaždin.

Natjecanje se odvija u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a za prvoplasirane natjecatelje organizatori su osigurali vrijedne novčane nagrade i poklon pakete sponzora.

Osim programa oranja, natjecatelje i sve posjetitelje očekuje i prigodna ugostiteljska ponuda te prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je program obilježavanja Dana općine Ljubešćica, zasvirat će i Gazde

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Ljubešćica objavila je program proslave dana općine pod nazivom “Ljubešćica u srcu 2024.”.

Sve počinje tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja 2. Off road utrkom Glogovina.

Program traje sve do 5. kolovoza, a mi ćemo izdvojiti neka događanja.

U četvrtak, 1. kolovoza, na Ljubeškom trgu održat će se projekcija kratkometražnog igranog filma “Šutim” redateljice i producentice Sare Horvatić.

Na istom mjestu zabavljat će se u petak, 2. kolovoza, uz popularne Gazde.

Dan nakon toga, subota, rezervirana je za prvenstvo u tenisu, a navečer druženje uz Fenomen Band.

Druženja neće nedostajti niti u nedjelju, 4. kolovoza, uz Gulašijadu, seoske sportske igre i glazbu Vrijeme ljubavi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje