U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u srijedu, 18. prosinca, održana je svečana sjednica povodom Dana Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanom sjednicom Fakultet je obilježio 57. godišnjicu postojanja i 45. godišnjicu od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike. Danas je FOI jedna od najvećih i najstarijih visokoobrazovnih institucija u sastavu najvećeg hrvatskog sveučilišta, Sveučilišta u Zagrebu.

Svečana sjednica Fakultetskog vijeća započela pozdravnim govorom dekanice Fakulteta izv. prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep i drugih visokih uzvanika. Podršku Fakultetu dali su i visoki uzvanici na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i brojni predstavnici hrvatskih sveučilišta i fakulteta, institucija i agencija koje svoj rad usmjeravaju na visoko obrazovanje, tvrtke i institucije s kojima FOI surađuje na međunarodnim projektima, znanstvenim konferencijama, kao i putem obavljanja stručne studentske prakse.

Uvodno su se obratili i čestitali Dan fakulteta izaslanik predsjednika Vlade RH i zastupnik u Hrvatskom saboru Anđelko Stričak, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar.

Svečana sjednica bila je prilika da se dekanica FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep osvrne na sve što je FOI postigao tijekom prošle akademske godine. Pritom je posebno naglasila da je riječ o vodećoj visokoobrazovnoj instituciji koja se smjestila među pet vodećih u regiji u obrazovanju i istraživanju u informatici, organizaciji i poslovanju, prepoznatljivoj po inovativnom pristupu učenju i poučavanju, razvoju kompetencija digitalnog doba te projektnoj i međunarodnoj suradnji.

– FOI godišnje završava 500 studenata i oni su velika snaga i pokretač razvoja IT tržišta Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Ponosni smo na naš način učenja i poučavanja, imamo izrazito jaku suradnju s poslodavcima, promoviramo projektni način rada, učenje utemeljeno na radu, stručnu praksu i konkretno rješavanje problema iz prakse. Ponosni smo također na našu internacionalizaciju jer ostvarujemo jaku međunarodnu suradnju, kao i na veliki porast dolazne i odlazne mobilnosti. Jako puno studenata s naših partnerskih institucija dolazi studirati kod nas semestar ili dva. To je sve dokaz naše kvalitete – istaknula je dekanica te dodala da se iz mjeseca u mjesec u Varaždinu otvaraju IT podružnice, a glavni razlog tome su upravo studenti iz FOI-ja.

– Ne samo studenti informatičkih smjerova, nego i studija ekonomika poduzetništva. Ono što mi pružamo našim studentima je jaka projektna aktivnost, rad u okviru laboratorija fakulteta i u okviru različitih razvojnih ili znanstveno istraživačkih projekata – istaknula je dekanica Fakulteta koji trenutno ima više od 500 sporazuma o suradnji s IT tvrtkama iz Hrvatske i svijeta.

Ponose se i tome što je uz različite projekte i stručnu praksu u studijske programe uključuju i poslodavce, a prilog tomu ide i infrastruktura koju pružaju grad Varaždin, Studentski centar te Sveučilišni kampus. Angažirani su i u provođenju EU projekata pa je tako trenutno na FOI-ju aktivno 24 projekata vrijednih više od 25 milijuna eura.

– Udio FOI-ja u tome iznosi oko dva milijuna eura, međutim trudimo se da veliki broj naših djelatnika ima projektno iskustvo, vodi takvu vrstu projekata i sudjeluje u njima – istaknula je izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, svjesna da još uvijek na Fakultetu postoji problem pri zapošljavanju suradnika i asistenata zbog niskih koeficijenata za zapošljavanje, kao i problem nedostatnih prostornih kapaciteta, na što se osvrnula i ministrica Blaženka Divjak.

– Izgradnja informatičkog kampusa zasigurno je goruće pitanje za FOI. Nažalost, kada se planirala izgradnja iz EU fondova u razdoblju 2014. – 2020. u planu nije bilo visokog obrazovanja. Sada jest u planu, posebno s naglaskom na STEM studije. Dakle, ako ne prije, kampus će biti 2021. – izjavila je ministrica Divjak, čestitajući studentima i zaposlenicima FOI-ja Dan fakulteta. Čestitkama se pridružio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, koji je naglasio da je FOI jako važna komponenta Sveučilišta u Zagrebu.

– FOI je fakultet koji je na području informatike i ekonomije jedan od izvrsnih fakulteta i ima izvrsnu perspektivu, kao i mladu ekipu s izvrsnom dekanicom i siguran sam da će i dalje biti uspješan te da će se Sveučilište i dalje potruditi da i prostorno pomogne razvoju fakulteta – rekao je rektor Boras, pohvalivši se da Sveučilište u Zagrebu koristi usluge nekoliko vrhunskih profesora FOI-ja poput doc. dr. sc. Marija Koneckog, savjetnika Rektorskog zbora za informacijske znanosti, informatiku, web i internet.

Dodajmo da je svečanost uveličao nastup Akademskog pjevačkog zbora djelatnika i studenata FOI-ja pod ravnanjem maestre Janje Knapić, prof.

 

Nagrade dekanice te brojna priznanja

Na svečanoj sjednici dekanica Fakulteta dodijelila je i Nagrade dekanice i priznanja studentima te priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju.

Nagrađeni su studenti za izniman uspjeh tijekom studiranja, ali i za uspjeh na temelju ostvarenog prosjeka ocjena. To su: Erik Đuranec, Dino Hrašćanec, Aldin Alagić, Lucija Vrbanić, Tihana Grbac, Lucija Trojko, Nino Orešković, Ivica Bermanec, Lidija Zorić, Antonio Petek, Dino Kliček, Mateo Krcić, Anamarija Jelaković, Kristina Ivatović, Dora Trogrlić, Filip Novački, Tadija Malić, Karla Češković, Ivan Solić, Monika Tenšić, Matija Topličanec, Dora Ćurković, Valentina Kolačko, Katarina Ban, Stjepan Rakarec, Anamarija Grkavac, Lorena Pikl, Lea Treska, Kristina Taradi, Petra Štefić, Damjan Baričević, Tajana Šokec, Karlo Strahija, Maja Benkus, Marko Črepinko, Krešimir Ćurić, Luka Garić, Igor Košmerl i Miro Krištofić.

Ove godine iznimno je dodijeljena i Nagrada ARBONE, strateškog partnera FOI-ja za izvrsnost tijekom studiranja i sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima koju je primio Ivan Oršolić. Svake godine FOI dodjeljuje i povelju „Prijatelj FOI-ja“, koja se dodjeljuje suradnicima Fakulteta koji svojim nesebičnim angažmanom i suradnjom pomažu u međunarodnoj afirmaciji Fakulteta, kao i njegovom razvoju kao istraživačke institucije. Povelju je primila Susan Loubet, direktorica Ureda za međunarodnu suradnju partnerskog fakulteta ESIEA, Visoke inženjerske škole iz Francuske.

Među nastavnicima, Nagradu dekanice primile su izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek za posebna postignuća u znanstvenom i nastavnom radu te dr. sc. Petra Žugec za uspješnu mladu znanstvenicu, dok je Nagrada dekanice za životno djelo dodijeljena prof. dr. sc. Ruži Brčić i prof. dr. sc. Vesni Dušak.

Nagradu dekanice za predan rad primio je djelatnik FOI-ja Miodrag Levačić, a za izuzetno zalaganje Dario Grd. Posebno priznanje dekanica FOI-ja uručila je izv. prof. dr. sc. Zlatku Erjavcu za istaknutu znanstvenu publikaciju u 2018. godini. Dobitnik Zahvalnice za uspješnu poslovnu suradnju je Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin.

Komentari

Komentara