Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici iz Varaždinske županije u Seketinu ponovno oživjeli nekad popularni gumi gumi

Objavljeno:

- dana

Badminton, nogomet, graničar, tjeranje kotača bicikla po dvorištu i gumi gumi bile su samo neke od igara u kojima se danas okušalo 100-ak učenika nižih razreda osnovnih škola iz Varaždinske županije u sportsko-rekreacijskom centru Slugovine u Seketinu.

Riječ je o projektu “Poticanje psihofizičkog i socioemocionalnog razvoja djece kroz igre kretanja”, tzv. Gumi gumi projekt kojeg vodi Vanja Bojanić, socijalna pedagoginja iz III. OŠ Varaždin.

Razvija se motorika, koncentracija…

– Projekt je pokrenulo Županijsko vijeće za preventivne programe jer smatramo da je gumi gumi super igra koja je, nažalost, danas zaboravljena. Kroz ovaj projekt želimo to ispraviti. Riječ je o igri koja je korisna na više područja: djeca se zabavljaju, a istovremeno razvijaju svoju motoriku i spretnost. Kroz igranje gumi gumija razvija se koncentracija i pažnja, a sve to utječe na bolji uspjeh u školi i učenju. Također, sve ove aktivnosti imaju veliki preventivni značaj i mogu znatno doprinijeti prevenciji zdravstvenih problema te problema u ponašanju kod djece  – pojasnila je voditeljica projekta Bojanić. Voditeljica projekta Vanja Bojanić, socijalna pedagoginja u III. OŠ Varaždin  Domaćin zajedničkog susreta u Slugovinama bio je Darko Meštrić, predsjednik Županijske udruge učitelja razredne nastave “Abeceda”, a današnji susret okupio je učenike iz osam škola s područja Varaždinske županije: OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Novi Marof, OŠ Sračinec, OŠ Cestica, OŠ Vladimira Nazora Sv. Ilija, VI. OŠ Varaždin, III. OŠ Varaždin i Katolička osnovna škola Sv. Uršule Varaždin. Projekt je koncipiran na način da uključene škole, djeca od prvog to četvrtog razreda, tijekom cijele godine u školi igraju gumi gumi, za vrijeme odmora, nastave tjelesne i zdravstvene kulture i produženom boravku, a zajednički susret je organiziran s ciljem da se učenici iz različitih škola međusobno podruže i pokažu kako igraju gumi gumi. – Želja nam je da gumi gumi postane svakodnevna igra djece u školama i kod kuće, u koju će se uključiti djeca, učitelji i roditelji. Nadamo se da će projekt nastaviti i postati tradicionalan i drago nam je da projekt podupire Varaždinska županija – najavila je voditeljica projekta koja je zadovoljna odazivom škola i učenika, s obzirom da je susret održan prvi put. – Mogu reći da su djeca jako vesela, uživaju igrati gumi gumi i ostale igre, sudjeluju u karaokama i međusobnom druženju. Mnogi nisu znali igrati gumi gumi, ali smo ih naučili, a i mi smo se isto malo prisjetili igre naše mladosti – rekla je Bojanić. Osim djece, gumi gumi su danas igrali učitelji i pedagozi iz osnovnih škola, a kako je bilo pogledajte u fotogaleriji.

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje