Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici iz Višnjice te Cvetlina izmamili suze sumještana kolačićima koje su ispekli i poklonili

Objavljeno:

- dana

Učenici Osnovne škole Izidora Poljaka Višnjica i Područne škole Julijane E. Drašković u Cvetlinu ovog su prosinca izrađivali božićne kekse i nosili ih svojim sumještanima na dar.

Vrijeme adventa posebno djeluje na ljude, ali postoje i oni koji su često u našim očima – zbog užurbanosti i obveza današnjeg čovjeka – nevidljivi. Znači li to da zaista trebamo zatvoriti oči i okrenuti glavu?

U takvom razmišljanju, učiteljice Osnovne škole Izidora Poljaka Višnjica i Područne škole Julijane E. Drašković u Cvetlinu došle su na ideju da osvijeste humanost u svojim učenicima jednom jednostavnom, a opet, posebnom gestom.

Prikupili su se recepti i potrebne namirnice, a uz to trebalo je samo malo volje, vrijednih ručica i božićnog duha. Školska kuhinja i blagovaonica poslužile su kao radno mjesto gdje su se na razvukla tijesta za božićne kekse. Vrijedne ruke učenika brzo su utiskivale razne oblike božićnih motiva, školska kuharica spremno je čekala kod peći, a učiteljice su se našle u ulozi pravih slastičarki. Cijela škola mirisala je po Božiću i mamila ostale učenike tijekom odmora. Na kraju su se razni keksići ukrasili te upakirali u papirnate vrećice s prigodnom božićnom čestitkom.

Sve to ne bi imalo smisla da nije ostvaren glavni cilj – podjela paketića. Narednih dana učenici su nosili paketiće s keksima svojim sumještanima, koji često budu zaboravljeni i sami.

Osmijeh i pokoja suza u oku najveća je zahvalnost koju su dobili svi koji su nesebično sudjelovali u ovoj akciji. Možda i vi imate nekoga u svojoj blizini, možda i vi imate vremena i plemenitosti da se osvrnete oko sebe i u ovo vrijeme adventa razveselite nekoga, a tako i samoga sebe.

Uz humanost, kreativnost i božićni duh, u pozadini čitave akcije bio je Erasmus+ projekt jer je sama ideja pripreme božićnih keksića proizašla iz potrebe realiziranja projektnog cilja Uvođenje novih metoda učenja.

Život i društvo

Varaždinci će u petak uživati u atraktivnim preletima Kanadera, očekuje se pojačana buka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da se u petak, 14. lipnja, provodi međuresorna vježba „Sigurnost 24“ i na području Varaždinske županije, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske potvrđeno je da će na varaždinskom aerodromu privremeno bazirati protupožarni avioni Canadair CL-415, a možda i helikopter Mi-171Sh.

>>Varaždin je kolijevka hrvatskog vatrogastva, a ovo je godina velikog jubileja: već 160 godina pomažu svima kojima je potrebno

Riječ je o međuresornoj vježbi „Sigurnost 24“ koja se održava s ciljem uvježbavanja i provjere funkcioniranja rada tijela sustava domovinske sigurnosti, pripadnika vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske, zračnih protupožarnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i ostalih snaga za predstojeću požarnu sezonu.

Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, znatiželjnicima će se u petak omogućiti da  s terase kafića (odnosno s prostora izvan sigurnosne ograde) fotografiraju, prate polijetanje, slijetanje i druge operacije protupožarnih zrakoplova.

Inače, spomenuta vježba će se održati na dvije lokacije, u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske, s tim da će se na varaždinskom Kapucinskom trgu simulirati požar objekta i druge vrste ugroza te izvanrednih događaja.

– Na području Varaždinske županije u petak, 14. lipnja održat će se drugi dio vježbe Sigurnost 24 te prelet protupožarnih aviona Canadair CL-415 i helikoptera MI-171Sh.  Tijekom provedbe ove vježbe na području Primorsko-goranske i Varaždinske županije može se očekivati pojačana buka koja je uobičajena tijekom letova zrakoplova, stoga molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz MORH-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Marković: Smjer u kojem idemo je da biciklisti budu ravnopravni s automobilima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na poziv i na trošak Udruge Odraz, koja je zadužena za koordinaciju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina i zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Marković, boravio je na studijskom putovanju u belgijskom gradu Sint-Niklaas (Sveti Nikola) te uključio Varaždin u projekt unapređenja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza te drugih oblika urbane mobilnosti i komunalnog održivog razvoja.

Tijekom boravka u Belgiji razgovarao je s gradonačelnikom Sint-Niklaasa Lievenom Dehandschutterom, a zamjenik gradonačelnika Carl Hanssens organizirao je stručno razgledavanje grada u cilju upoznavanja s projektima poboljšanja biciklističke infrastrukture i javnog prijevoza. Zajedno s predstavnikom Udruge Odraz Goranom Lampeljom, koji je također iz Varaždina, imao je prilike vidjeti i upoznati se s detaljima modernih rješenja.

-Belgijski grad Sint-Niklaas ima oko 80.000 stanovnika, pa iako je nešto veći usporediv je s Varaždinom. Možemo puno naučiti od njih, od njihovih dobrih praksi, ali i nekih loših koje mi možemo izbjeći. Grad je pun zelenila, vodi se puna briga o uređenju ulica kroz primjenu svih smjernica održivog razvoja. Biciklisti su ravnopravni s automobilima i to je smjer u kojem ćemo i mi ići kako bi što više naših sugrađana išlo pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Automobili nam sve više stvaraju gužve zbog kojih smo svi nervozni. Nije cilj zabraniti automobile, ali trebamo raditi na alternativnim rješenjima i time potaknuti promjene. Naravno, dug je put do toga da postanemo kao oni, ali to je jedini ispravan put – izjavio je Miroslav Marković po povratku sa studijskog putovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje