Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Uručena najprestižnija županijska priznanja: “Međimurski čovjek uvijek je znao zasukati rukave”

Objavljeno:

- dana

Nakon što je u ponedjeljak, 29. travnja, polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Čakovcu odana počast svima koji su dali život za svoju domovinu, uslijedio je vrhunac proslave obilježavanja Dana Međimurske županije.

Naime, u Centru za kulturu Čakovec održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj su vrijednim građanima uručena najprestižnija županijska priznanja Nagrade “Zrinski” te Povelje župana Međimurske županije. Uz domaćina, župana Matiju Posavca te njegovih zamjenika Sandre Herman i Josipa Griveca te predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, svečanosti su prisustvovali brojni ugledni gosti iz političkog i društvenog života Međimurja i šire. Stigli su predstavnici brojnih izaslanstva, kao što je izaslanik predsjednice RH Mate Granić, izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Sunčana Glavak, izaslanik predsjednika Vlade i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov, veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj Jozsef Magyar te brojni međimurski gradonačelnici i načelnici sa zamjenicima, ravnatelji škola te ostali građani. Župan Posavec pritom je upoznao nazočne sa svim provođenim i završenim projektima prethodne godine, naglasivši da su neki od projekata o kojima se godinama govorilo konačno završeni. Najavio je i nit investicija za koje su potpisani ugovori i čija realizacija započinje ove godine. – Međimurski čovjek uvijek je znao zasukati rukave i upravo zbog svih njih Međimurje će biti razvijena, otvorena, solidarna sredina koja živi na svoj način i upravo tako će dalje napredovati. Radimo i funkcioniramo vodeći se osnovnom politikom koja se temelji na slobodi i odgovornosti, kulturi rada te realnom i racionalnom pogledu na budućnost – rekao je župan Posavec. Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela Povelja Međimurske županije te Nagrade „Zrinski“. Ovogodišnji dobitnici Povelja su Ivan Zvonar iz Varaždina, Štefanija Jambrošić iz Gornjeg Kraljevca, Franjo Patafta iz Mihovljana, Biserka Goričanec iz Murskog Središća, Udruga Gardruža iz Gardinovca, Dubravko Lesar iz Čakovca, Franjo Patafta iz Strahoninca i Zdravko Kolar iz Strahoninca. Prestižna Nagrada “Zrinski” uručena je OPG-u Srpak iz Hodošana za uzornu organizaciju poljoprivredne proizvodnje, Tamburaškom sastavu KUD-a Belica, Županijskoj ligi protiv raka Čakovec u povodu 20 godina djelovanja, Josipu Ceilingeru za izvanredna postignuća u zaštiti prirode i okoliša i Petru Sabolu za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatnosti i promociji Međimurja.

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Međimurje

Utorak: u Međimurju 36 novih slučajeva zaraze, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 221 uzorak, od čega je evidentiran 31 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 14,02 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 11. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja SARS-CoV-2 virusa kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok su brzim antigenskim testiranjem utvrđena 3 pozitivna slučaja.

U protekla 24 sata oporavile su se 82 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 437.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.906 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 84 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 12 pacijenata, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muška osoba stara 77 godina i ženska osoba stara 98 godina, oboje s brojnim pridruženim bolestima.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 03.05.2021. do 09.05.2021. godine, 110 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 18 na području grada Mursko Središća, 35 na području grada Preloga, 8 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 17 općine Donja Dubrava, 28 općine Donji Kraljevec, 14 općine Donji Vidovec, 17 općine Goričan, 3 općine Gornji Mihaljevec, 30 općine Kotoriba, 18 općine Mala Subotica, 55 općine Nedelišće, 7 općine Orehovica, 8 općine Podturen, 8 općine Pribislavec, 7 općine Selnica, 18 općine Strahoninec, 12 općine  Sveta Marija, 19 općine Sveti Juraj na Bregu, 9 općine Sveti Martin na Muri, 12 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 10 općine Štrigova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!