Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević: meni su sva naselja Općine Selnica jednako važna

Objavljeno:

- dana

Općina Selnica slavi svoj dan, a ovogodišnja proslava Markova urezat će se u sjećanje mještanima Bukovca. Naime, svečano je otvorena dugo iščekivana cesta u naselju, a vrpcu su u četvrtak, 25. travnja, prerezali zamjenica međimurskog župana Sandra Herman i načelnik Selnice Ervin Vičević.

– Upamtio sam vaš vapaj 2013. godine da nikoga u Općini nije za vas briga i da se u Bukovcu ništa ne gradi. Meni su sva sela naša lijepe općine jednako važna i pokušavam ravnomjerno raspoređivati općinska sredstva – rekao je načelnik Vičević na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja je održana u OPG-u Sršan ili ugostiteljskom objektu Gumač za koji načelnik vjeruje da uskoro i proraditi.

Najavljeni brojni projekti

Od općinskih projekata najstariji je projekt Vatrogasnoga doma čija je građevinska dozvola stara gotovo tri godine. Tu je i projekt Kampa koji je dobio punu podršku Turističke zajednice Međimurske županije, čija je vrijednost tri milijuna kuna. Za izradu projektne dokumentacije za Spomen park nafte pristigla su pak sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondove EU pa Vičević očekuje da će Ministarstvo i financirati samu izgradnju. Projekt Pikač je već najavljen Ministarstvu kulture, a kako već treću godinu prate Općinu dodjelom sredstava za obnovu stare škole u Selnici, nadaju se da će financirati i realizaciju parka Pikač. Općina ima spremne projekte ceste u Gornjem Zebancu i ugibališta za autobus i proširenje ceste kod Osnovne škole Selnica. Načelnik Vičević najavio je i jedan regionalni europski projekt koji se već dogovara i planira s Občinom Radenci te jednom austrijskom i jednom mađarskom općinom.

– Problem što troškovnici u projektima koji su bili rađeni prema starim tržišnim cijenama. Cijene su posljednjih godinu dana porasle za gotovo do 40 posto pa prijavljeni iznosi na natječajima više ne odgovaraju stvarnosti. To se vidi nakon provedene javne nabave za dječji vrtić u Selnici. Ponudbena cijena je viša za 1,8 milijuna kuna od procijenjene vrijednosti, a kad dodamo PDV, sveukupno nam se cijena projekta popela za četiri milijuna i više, iznad odobrenih maksimalnih 7,5 milijuna kuna – dodao je Vičević koji se zahvalio varaždinskom županu Radimiru Čačiću, predsjedniku Reformista na svesrdnoj pomoći dodijelivši mu priznanje.

Selnica važna za razvoj međimurskog turizma

Mještanima je Dan općine čestitala i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman.

– Posljednjih nekoliko godina vidi se napredak na svim područjima u Selnici. Vjerujem da će ovaj ugostiteljski objekt Gumač zaživjeti, a Selnički ribnjak, koji je vezan uz turistički razvoj Međimurske županije, ima punu podršku Međimurske županije – zaključila je Herman.

Dodajmo da su program svečane sjednice oplemenili tamburaški sastav KUD-a Selnica i Viktorija Brezarić.

Dodijeljena javna priznanja zaslužnim mještanima

Na svečanoj sjednici dodijelila su se i javna priznanja zaslužnim mještanima. Ove godine plaketa Općine Selnica dodijelila se Bernardi Hamer za izuzetnu humanost te promicanje i obavljanje udomiteljstva više od 20 godina. Zahvalnica je uručena i Kazimiru Juriniću, posmrtno, za iznimno zalaganje na društveno-političkom i vjerskom životu. Ivanu Grofu dodijeljena je zahvalnica za donacije i mnogobrojna uključivanja u društveni i sportski život u zajednici. Priznanje se dodijelilo i Vladimiru Turku, poštaru iz Gornjega Kraljevca, koji je 20 godina radio na području Općine Selnica.

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Međimurje

Utorak: u Međimurju 36 novih slučajeva zaraze, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađen je 221 uzorak, od čega je evidentiran 31 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 14,02 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 11. svibnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja SARS-CoV-2 virusa kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok su brzim antigenskim testiranjem utvrđena 3 pozitivna slučaja.

U protekla 24 sata oporavile su se 82 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 437.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 55.906 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 84 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 12 pacijenata, a 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muška osoba stara 77 godina i ženska osoba stara 98 godina, oboje s brojnim pridruženim bolestima.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 03.05.2021. do 09.05.2021. godine, 110 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 18 na području grada Mursko Središća, 35 na području grada Preloga, 8 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 17 općine Donja Dubrava, 28 općine Donji Kraljevec, 14 općine Donji Vidovec, 17 općine Goričan, 3 općine Gornji Mihaljevec, 30 općine Kotoriba, 18 općine Mala Subotica, 55 općine Nedelišće, 7 općine Orehovica, 8 općine Podturen, 8 općine Pribislavec, 7 općine Selnica, 18 općine Strahoninec, 12 općine  Sveta Marija, 19 općine Sveti Juraj na Bregu, 9 općine Sveti Martin na Muri, 12 općine Vratišinec, 9 općine Šenkovec i 10 općine Štrigova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!