FOTOIvan Agnezović

Županijska Obrtnička komora u suradnji s Varaždinskom županijom organizirala je danas, 18. srpnja, podjelu majstorskih diploma i priznanja zaslužnim obrtnicima.

Naime, u velikoj dvorani Županijske palače diplome je primilo 39 novih majstora, od čega jedanaest frizera, pet elektroinstalatera, četiri kozmetičara, po tri autoelektričara, automehaničara i klesara, po dva fotografa, zidara i kuhara te po jedan stolar, instalater grijanja i klimatizacije, autolimar i soboslikar-ličilac, dok su priznanja Hrvatske obrtničke komore uručena jedanaestorici zaslužnih obrtnika.

– Kada govorimo o obrazovnom sustavu, vidljivi su pomaci. Primjerice, ponovo imamo interes za mesare, a sa stolarima smo na istoj razini kao i do sada. Iako pomaci možda nisu toliko intenzivni koliko bismo htjeli, obrazovni sustav u tome slučaju reagira i sama činjenica da će ove majstorske diplome ući u radnu knjižicu stvaraju novu mogućnost izlaska obrtnika na tržište, priznate su na području Europske unije. Dakle, oni koji su položili majstorski ispit sada izlaze na tržište i mogu otvoriti vlastite obrte, zapošljavati ljude, educirati nove generacije, što je važno za cijeli grad i županiju – naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je ujedno istaknuo da je suradnja s Obrtničkom komorom Varaždinske županije odlična na svim razinama.

Njezin je predsjednik Mario Milak potvrdio uspješnost suradnje s Županijom te istaknuo da je najveći program Obrtničke komore i Županije vezan upravo uz obrazovanje srednjoškolaca.

– Intenzivno radimo na promociji obrtničkih zanimanja, opremamo laboratorije, tehničke kabinete… Prošle godine u Maruševcu smo napravili prvi takvi kabinet, opremili ga kompletnim modernim strojevima napravljenima na način da se učenici ne mogu ozlijediti. Kabinet radi na 11 volti struje i učenici mogu tokariti, rezati i brusiti bez problema – objasnio je Milak, svjestan činjenice da ipak kronično nedostaje majstora na području cijele Hrvatske.

Ističe da je to rezultat „prijašnjeg zanemarivanja obrtničkih zanimanja“, no vjeruje da je to vrijeme prošlo, što dokazuje i rast od 208 obrta u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na lani.

Varaždinska županija danas broji 2777 obrta, a među njima je i „Stari mlin“ Krunoslava Novaka, koji se ugostiteljstvom bavi već 28 godina.

– Kada je riječ o ugostiteljstvu, tu je prisutna stalna borba, počevši s PDV-om, koji svima predstavlja veliki problem, kao i nelojalnom konkurencijom, fiskalizacijom… No, mladima bih ipak poručio da je obrtnički posao – posao budućnosti, jer kada pogledamo, danas bi svi uredske i menadžerske poslove, a u obrtničkim, strukovnim zanimanjima nas je sve manje. Tako da pozivam sve mlade da se angažiraju jer kada se na kraju sve zbroji, biti obrtnik je lijepi posao, samo se treba znati nositi sa time – zaključio je Novak.

Komentari

Komentara

loading...