Povežite se s nama

U fokusu

Svaka peta osoba u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva, evo kakva je situacija u našem kraju

glavobolja depresija rad

Objavljeno:

- dana

Svaka peta osoba u Hrvatskoj je bila u riziku od siromaštva prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema tim je podacima čak 19.3 posto osoba u Hrvatskoj bilo u riziku od siromaštva, a dobiveni su na izračunu koji u obzir uzima raspoloživi dohodak kućanstva, broj članova u kućanstvu (veličinu kućanstva) i distribuciju dohotka.

Najveća stopa rizika od siromaštva (prema NUTS regijama) utvrđena je u Panonskoj Hrvatskoj, 29,4 posto. U Sjevernoj Hrvatskoj iznosi 17,7; Jadranskoj Hrvatskoj 17,5 i Gradu Zagrebu 10,5 posto.

Prag rizika od siromaštva u 2023. je za jednočlano kućanstvo iznosio je 5924 eura na godinu, dok je za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina iznosio 12440 eura na godinu.

To znači da je svaka osoba koja je živjela sama, a imala je mjesečne prihode manje od 494 eura bila u riziku od siromaštva, kao i svako kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece s manjim mjesečnim prihodom od 1036 eura.

Prosječni dohodak kućanstava u Hrvatskoj je iznosio 18.843 eura godišnje ili 1570 eura mjesečno.

Prema dobi i spolu, najviša stopa rizika od siromaštva je bila kod osoba u dobi od 65 ili više godina te je iznosila 34,8 posto. U toj je dobnoj skupini razlika prema spolu najveća te je stopa rizika od siromaštva kod žena iznosila 38,8, a u muškaraca 29,3 posto. Najniža je stopa rizika od siromaštva bila kod osoba u dobi od 25 do 54 godine i iznosila je 12,6 posto. Kod muškaraca te dobi iznosila je 12,8 posto, a kod žena 12,5 posto.

Poražavajući su podaci i da si 2.8 posto osoba u Hrvatskoj živjelo u kućanstvima koja si nisu mogla priuštiti najmanje sedam od trinaest stavki materijalne i socijalne deprivacije, a to su kućanstva koja imaju problema s plaćanjem najamnine, računa za režije i kredita, ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće, ne mogu priuštiti obrok koji sadržava meso, piletinu i ribu svaki drugi dan.

Kao i kod stopa rizika od siromaštva, stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti najviša je u Panonskoj Hrvatskoj, 31,3 posto, a slijede Jadranska Hrvatska s 18,9; Sjeverna Hrvatska s 18,6 i Grad Zagreb s 11,9 posto.

U fokusu

Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju tablete protiv glavobolje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima.

Stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

-U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton – tumači liječnica.

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke spososnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Zašto kasne porodiljne naknade? HZZO se opravdava: razlog je novi sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porodiljne naknade kasne, a tisuće žena još čeka isplate. Zašto je to tako donosi Dnevnik.hr.

-Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke i pozive. Računi su gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli su nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk – poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac iz HZZO još nije dobila, iako je na račun trebao sjesti još 17. lipnja, donosi Dnevnik.hr.

U HZZO-u kažu da oni porodiljne naknade ne isplaćuju, ali prizinaju da je došlo do kašnjenja naknada za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici te naknade dobiti u utorak ili srijedu.

-Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno. Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om – stoji u odgovoru HZZO-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje