Povežite se s nama

U fokusu

HDZ odgovorio SDP-u: Grbin i Milanović odlučili se za Čačića, a ne Bosilja

Objavljeno:

- dana

HDZ Varaždinske županije odgovorio je SDP-u, nakon priopćenja s današnje koferencije.

>> Bosilj na konferenciji za medije: HDZ će dobiti kaznu…

Evo što kažu u HDZ-u:

Nakon još jednog neuspjelog pokušaja konferencije za novinare SDP-a, zbog interesa javnosti šaljemo slijedeću reakciju.

Naime, danas je SDP opet održao još jednu “zvučnu” konferenciju za novinare bez teme i ideje, a kamoli bilo kakvog programa. Vodio ju je ni manje ni više nego gradonačelnik Bosilj, uz asistenciju Miroslava Markovića i Barbare Antolić Vupore.

Naravno, od svih njih, po običaju gospodin Bosilj najviše cmizdri. Ovaj put cmizdri jer nigdje nema letaka i plakata s njegovim likom i nedjelom. Pa da mu ponovo pojasnimo. Gradonačelniče, nema Vas nigdje jer je prva violina varaždinskog SDP-a Čačić. Peđa Grbin i Zoran Milanović kod odabira, da li Vi ili Čačić, odlučili su se za njega – Čačića. Njihova odluka je jasna, a i poruka Vama koliko im značite i vrijedite.

Potom, za iduću presicu morate se malo potruditi i bolje pripremiti, pa između ostalog, pogledajte rasprave i glasanje zastupnika Hrvatskog sabora. SDP je glasao protiv proračuna, protiv besplatnih školskih obroka, protiv amandmana zastupnika Štromara za dodatna sredstva potrebnih za Arboretum Opeku, protiv amandmana zastupnika Habijana za dodatna sredstva za Sveučilište Sjever. Bili ste i jeste protiv svega što je građanima bitno za što kvalitetniji život.

Što se tiče kazne, ići ćemo na sud. HDZ je podnio zahtjev za korištenje javnih površina, ali nikako da se postupi po njemu. Po Markoviću i Bosilju, u gradu Varaždinu samo SDP može i smije voditi kampanju, ostali ne.
Drugovi, ovo nije Kina koju toliko često posjećujete – na čiji ono trošak???

U fokusu

Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju tablete protiv glavobolje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima.

Stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

-U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton – tumači liječnica.

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke spososnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Zašto kasne porodiljne naknade? HZZO se opravdava: razlog je novi sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porodiljne naknade kasne, a tisuće žena još čeka isplate. Zašto je to tako donosi Dnevnik.hr.

-Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke i pozive. Računi su gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli su nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk – poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac iz HZZO još nije dobila, iako je na račun trebao sjesti još 17. lipnja, donosi Dnevnik.hr.

U HZZO-u kažu da oni porodiljne naknade ne isplaćuju, ali prizinaju da je došlo do kašnjenja naknada za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici te naknade dobiti u utorak ili srijedu.

-Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno. Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om – stoji u odgovoru HZZO-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje