Povežite se s nama

U fokusu

PROBLEMI STANARA KOD VTC-a: Nema više smisla čekati, borba se nastavlja pravnim putem

FOTO : Ivan Agnezovic

Objavljeno:

- dana

Stanari zgrada oko varaždinskog VTC-a nemaju dovoljno parkirnih mjesta, a ni pristup javnoj cesti. Ovo drugo je potencijalno veći problem zbog nemogućnosti dolaska žurnih službi, upozoravaju stanari s kojima smo razgovarali u više navrata.

Svjesni su, kažu, da problemi nisu nazvala sada, niti dolaskom ove gradske vlasti, ali očekuju rješenje.

– Naše probleme može riješiti jedino Grad. Znamo da su problemi nastali kad su se prekrajale čestice i planovi kako je to odgovaralo tadašnjem vlasniku Stanoingu. Za stanare i zakonske odredbe tada nitko nije mario. To se vidi iz primjera da se u prvom GUP-u vidi javni pristup i veliko parkiralište iza naših zgrada i drveće, što je nestalo 2007. nakon izmjena planova zbog VTC-a. I u ta prekrajanja su bila uključena i tadašnja gradska, ali i državna tijela. Međutim, mi trebamo rješenje, a to rješenje može omogućiti jedino Grad. I ovdje ne govorimo o nikakvim imenima, pa ni gradonačelniku, već Gradu kao instituciji, koja je nadležna i trebala bi biti odgovorna – kažu stanari.

U drugoj polovici prošle godine i početkom ove s predstavnicima Grada Varaždina održali su niz sastanaka, ali rješenja i dalje nema. Stoga su se za svoja prava odlučili boriti pravnim putem. Prošlog je četvrtka održan i sastanak stanara gdje su dogovoreni daljnji koraci.

– Više nema smisla čekati, idemo pravnim putem. Ovih dana predstavnici stanara skupljat će potpise ljudi vezano za suglasnosti da se angažira odvjetnik. Očito u Gradu nemaju namjeru riješiti naš problem i moramo se dalje boriti na ovaj način – kažu nam stanari.

Tema VTC-a pojavljuje se svako malo i na sjednicama Gradskog vijeća i u političkim priopćenjima, ali sve to nije riješilo problem stanarima Supilove, odnosno Zagrebačke ulice.

Ponuda investitora

Podsjetimo da je investitor, odnosno tvrtka Marlex, još u svibnju prošle godine, dakle od toga je prošlo skoro godinu dana, poslala dopis Gradu Varaždinu u kojem nude na prodaju čestice na kojima je prilazna cesta. Uz to predlažu da svaka strana, Marlex i Grad Varaždin, naprave svoju procjenu vrijednosti zemljišta.

U Marlexovoj ponudi stajalo je i da su spremni Gradu besplatno ustupiti travnatu površinu i pločnike. Također, ukoliko se postigne dogovor, spremni su dvije godine pričekati da im Grad plati pristupnu cestu. Međutim, od svega toga ništa, Grad nije pristao na ponuđenu cijenu, koja je, prema gradonačelniku Bosilju, bila previsoka.

Stanari su tako i dalje bez parkirnih mjesta, a ni prostor pred samim ulazima u zgradu nije njihov, baš kao ni pločnici. Kako bi otvorili vrata zgrade u kojoj žive moraju zakoračiti po tuđem zemljištu. Sve to zvuči nevjerojatno, ali upravo tu su problemi brojnih stanara Supilove i Zagrebačke ulice u Varaždinu.

Kako se intenzivirala politička kampanja, tako se problem kod VTC-a više spominje i u političkom prostoru. Ali ni sve to nije dalo nikakvo konkretno rješenje.

Procjena zemljišta

– Grad Varaždin u svom vlasništvu ima više od tisuću cesta, trgova i parkirališta. Grad je, između ostalog, vlasnik 40 garaža, 287 poljskih puteva te 56 zelenih površina i parkova. Nedavno je i pregovarao da kupi novo zemljište u jugoistočnom dijelu grada za više od milijun eura. No, kada Grad Varaždin i gradonačelnik Neven Bosilj trebaju uzeti u zaštitu više od dvije tisuće građana u okolici VTC-a i omogućiti im normalne uvjete života, ti isti stanari prepušteni su sami sebi. Molim gradonačelnika da učini prvi korak u rješavanju tog problema, tj. izvrši po ovlaštenom procjenitelju procjenu vrijednosti tog zemljišta i isto dostavi na razmatranje gradskim vijećnicima. Neka se napokon i na Gradskom vijeću raspravi o toj problematici, vidi koji je to trošak i, ako se odluči kupiti, odmah razmotri u koju svrhu; parkiralište, zelene površine i slično – poručili su iz HDZ-a.

Priopćenjem o aktualnoj problematici vezanoj za zgradu VTC-a u Varaždinu javnosti se obratio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Mimo svih zakona

– Građevinska čestica za buduću izgradnju VTC-a formirana je 2001. godine od kada je u vlasništvu Stanoinga, a 2003. godine je dobila građevinsku dozvolu. Prema Zakonu o cestama, ta čestica nije cesta, a ni u GUP-u (Generalnom urbanističkom planu Grada Varaždina) iz 2007. godine na toj čestici nije ucrtana cesta. Žao mi je što još 2001. kada je mimo svih zakona i pravila formirana ta nakaradna čestica, ali niti kasnije, nikad ni jedan stanar iz oštećenih zgrada nije uputio niti jedan prigovor ni žalbu prema katastru, gruntovnici ili sudu kojim bi zaustavili, osporili ili usporili ovo svojevrsno institucionalno nasilje nad interesom građana u zgradama koje su dodirivale ovu nakaradnu česticu. Na žalost, danas je navedena čestica pravno i formalno zgrada VTC-a koja je mješovite uporabe s pripadajućim dvorištem i parkiralištem – podsjetio je Bosilj. Gradonačelnik uz to tvrdi i da investitor ne može zatvoriti taj prostor oko zgrade VTC-a i tako onemogućiti pristup okolnim zgradama.

– On to ne može (i ne smije) kako iz pravnih tako i iz sigurnosnih razloga (pristup vozilima žurnih službi, vatrogasaca, hitne pomoći…). Nepobitna je činjenica da su stanari stekli pravo služnosti, prolaza i provoza te uz to mora postojati zemljište nužno za redovitu uporabu stambene građevine – rekao je Bosilj.

U fokusu

Lani je izdano čak 57 milijuna recepata, najviše za lijekove za smirenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lani je hrvatskim pacijentima izdano 12,9 milijuna uputnica i više od 57 milijuna recepata za lijekove, a najčešće su se propisivali anksiolitici ili lijekovi za smirenje, lijekovi za tlak i želučane tegobe.

Od ukupnog broja izdanih uputnica, svaka druga odnosila se na dijagnostičke pretrage, uključujući i kontrolne, a njih 2,7 posto odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante. Broj izdanih recepata, kao i broj kontakata pacijenata s liječnikom povećao se od 2018. godine za oko pet milijuna, broj uputnica veći je za oko dva milijuna godišnje, dok je broj pregleda uživo pao za oko tri milijuna, prenosi Novi list.

Od ukupno izdanih 57.097.415 recepata, najveći udio imali su anksiolitici, za koje je napisano 4.457.357 recepata, što je udio od 7,8 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine. Dodatnih je 1,5 milijun recepata izdano za antidepresive. Među ostalih deset najpropisivanijih lijekova su oni za tlak, kolesterol i povišeni šećer u krvi.

Zdravstvene usluge obiteljskog liječnika koristilo je lani 3.254.485 korisnika, a zabilježeno je više od 47 milijuna pojedinačnih kontakata, što znači da je svaki pacijent svog liječnika tijekom 2023. godine kontaktirao u prosjeku 14 puta. Prema izvješću HZJZ-a o korištenju zdravstvene zaštite u ordinacijama opće/obiteljske medicine u prošloj godini, od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u samo 23 posto slučajeva radilo se o pregledima, a svaki treći kontakt bilo je savjetovanje, uključujući i ono telefonom.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi, kažu u svom priopćenju SDP-ovci.

 – Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

 Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva, navode u priopćenju SDP-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje