Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinci se educirali o raku debelog crijeva: Rak je izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu se danas obilježio Dan plavog irisa. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o prevenciji raka debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom.

Zainteresirani građani mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a građani su mogli pratiti i prezentaciju testiranja na okultno krvarenje u stolici uz savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Organizator akcije je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

Akciju su između ostalih podržali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić dr.med.spec.epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije istaknula je kako je prosječno obolijevanje od raka debelog crijeva u Varaždinskoj županiji 128 osoba godišnje. Međutim, zabrinjavajući podatak je smrtnost koja je visoka – gotovo 50 posto oboljelih umire.

– Na sreću imamo Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva gdje se prve promjene mogu na vrijeme otkriti, kada još nema vidljivih znakova bolesti i kada je osoba praktički zdrava te se na taj način prevenira nastanak uznapredovale faze bolesti, a samim time i smrtnost – izjavila je koordinatorica Čusek Adamić pozivajući građane u dobi od 50 do 74 godine neka se odazovu na sudjelovanje u Nacionalni program jer takav pregled spašava život.

Uz preventivni program, Opća bolnica Varaždin može se pohvaliti odličnim rezultatima u liječenju kolorektalnog karcinoma.

– Opća bolnica Varaždin prva je u Hrvatskoj koja je krenula s multidisciplinarnim pristupom prema oboljelom od karcinoma debelog crijeva. Svrha multidisciplinarnog tima, koji se sastoji od gastroenterologa, kirurga, patologa, radiologa, onkologa, je da se pacijent ne izgubi u sustavu te da je svaki od člana tima upoznat sa stanjem pacijenta i daje svoje mišljenje o daljnjim postupcima u liječenju svakog ponaosob pacijenta. Ako se tumor otkrije vrlo rano i u prvom stupnju 5-godišnje preživljavanje je i 80 posto, međutim, ako se otkrije u završnoj fazi 5-godišnje preživljavanje je oko svega pet posto. Također, Opća bolnica Varaždin je bila i prva u Hrvatskoj koja je uvela liječenje karcinoma rektuma zračenjem. Nažalost, unatoč preventivnom programu i svim naporima koje ulažemo, nama pacijenti još uvijek dolaze kasno – upozorio je doc.dr.sc. Alen Pajtak, abdominalni kirurg iz Opće bolnice Varaždin.

Preko 20 godina u Varaždinskoj županiji djeluje ILCO društvo Varaždin koje danas broji 72 člana operiranih od raka debelog crijeva i koji imaju stomu. Kao što je naglasio predsjednik Društva Milorad Vasilić – sa stomom se može dugo i kvalitetno živjeti.

– Rak je izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije, stoga pozivam sve građane neka se odazovu na pregled, jer ako dođu na vrijeme – problema neće biti. A naše Društvo kroz svoje aktivnosti svim zainteresiranima ponudit će brojne aktivnosti, od provođenja preventivnih programa, edukacije do davanja podrške kako bi se osnažili i što prije vratili normalnom tijeku života – naglasio je predsjednik Društva Milorad Vasilić.

Riječ podrške, ali i apel svim građanima grada Varaždina i svim stanovnicima Varaždinske županije uputili su i gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Naglasak uvijek mora biti na preventivi, a ne na kurativi. Poražavajući je podatak što imamo slab odaziv građana na preventivni program, i onda kad se jave liječniku već bude kasno i tada se na kurativu troši deset puta više novaca. Iz tog razloga molim sve građane, koji su stariji od 50 godina neka se odazovu pozivu na sudjelovanje i da budu odgovorniji prema svom zdravlju – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Zamjenica Silvija Zagorec pohvalila je akciju koju su zajednički organizirali Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

– Ovim putem upućujem zamolbu svim našim građanima da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva jer jedan jednostavan  kartični test može uvelike utjecati na daljnji tijek života – samo se treba na njega odazvati – zaključila je zamjenica Zagorec.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje