Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinci se educirali o raku debelog crijeva: Rak je izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu se danas obilježio Dan plavog irisa. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o prevenciji raka debelog crijeva i ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom.

Zainteresirani građani mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, a građani su mogli pratiti i prezentaciju testiranja na okultno krvarenje u stolici uz savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Organizator akcije je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

Akciju su između ostalih podržali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić dr.med.spec.epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije istaknula je kako je prosječno obolijevanje od raka debelog crijeva u Varaždinskoj županiji 128 osoba godišnje. Međutim, zabrinjavajući podatak je smrtnost koja je visoka – gotovo 50 posto oboljelih umire.

– Na sreću imamo Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva gdje se prve promjene mogu na vrijeme otkriti, kada još nema vidljivih znakova bolesti i kada je osoba praktički zdrava te se na taj način prevenira nastanak uznapredovale faze bolesti, a samim time i smrtnost – izjavila je koordinatorica Čusek Adamić pozivajući građane u dobi od 50 do 74 godine neka se odazovu na sudjelovanje u Nacionalni program jer takav pregled spašava život.

Uz preventivni program, Opća bolnica Varaždin može se pohvaliti odličnim rezultatima u liječenju kolorektalnog karcinoma.

– Opća bolnica Varaždin prva je u Hrvatskoj koja je krenula s multidisciplinarnim pristupom prema oboljelom od karcinoma debelog crijeva. Svrha multidisciplinarnog tima, koji se sastoji od gastroenterologa, kirurga, patologa, radiologa, onkologa, je da se pacijent ne izgubi u sustavu te da je svaki od člana tima upoznat sa stanjem pacijenta i daje svoje mišljenje o daljnjim postupcima u liječenju svakog ponaosob pacijenta. Ako se tumor otkrije vrlo rano i u prvom stupnju 5-godišnje preživljavanje je i 80 posto, međutim, ako se otkrije u završnoj fazi 5-godišnje preživljavanje je oko svega pet posto. Također, Opća bolnica Varaždin je bila i prva u Hrvatskoj koja je uvela liječenje karcinoma rektuma zračenjem. Nažalost, unatoč preventivnom programu i svim naporima koje ulažemo, nama pacijenti još uvijek dolaze kasno – upozorio je doc.dr.sc. Alen Pajtak, abdominalni kirurg iz Opće bolnice Varaždin.

Preko 20 godina u Varaždinskoj županiji djeluje ILCO društvo Varaždin koje danas broji 72 člana operiranih od raka debelog crijeva i koji imaju stomu. Kao što je naglasio predsjednik Društva Milorad Vasilić – sa stomom se može dugo i kvalitetno živjeti.

– Rak je izlječiva bolest ako se na vrijeme otkrije, stoga pozivam sve građane neka se odazovu na pregled, jer ako dođu na vrijeme – problema neće biti. A naše Društvo kroz svoje aktivnosti svim zainteresiranima ponudit će brojne aktivnosti, od provođenja preventivnih programa, edukacije do davanja podrške kako bi se osnažili i što prije vratili normalnom tijeku života – naglasio je predsjednik Društva Milorad Vasilić.

Riječ podrške, ali i apel svim građanima grada Varaždina i svim stanovnicima Varaždinske županije uputili su i gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Naglasak uvijek mora biti na preventivi, a ne na kurativi. Poražavajući je podatak što imamo slab odaziv građana na preventivni program, i onda kad se jave liječniku već bude kasno i tada se na kurativu troši deset puta više novaca. Iz tog razloga molim sve građane, koji su stariji od 50 godina neka se odazovu pozivu na sudjelovanje i da budu odgovorniji prema svom zdravlju – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Zamjenica Silvija Zagorec pohvalila je akciju koju su zajednički organizirali Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

– Ovim putem upućujem zamolbu svim našim građanima da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva jer jedan jednostavan  kartični test može uvelike utjecati na daljnji tijek života – samo se treba na njega odazvati – zaključila je zamjenica Zagorec.

Život i društvo

Nova prilika za sufinanciranje obnove kuća, osiguran najveći iznos do sada. Evo kako do novca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kuća gradnja obnova

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je krajem prosinca prošle godine objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Kroz ovaj poziv će građanima u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura za mjere energetske obnove i sustave korištenja obnovljivih izvora energije, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za ove projekte, piše Poslovni dnevnik.

-Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan. Ako je kuća oštećena u potresu moguće je dobiti 80 posto prihvatljivih troškova investicije, dok građani čije kuće nisu oštećene potresom mogu računati na 60 postotno sufinanciranje. Ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi – objašnjavaju iz Fonda.

Pri određivanju visine poticaja, Fond se rukovodio aktualnim tržišnim cijenama građevinskog materijala, usluga i opreme potrebne za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, a sve s namjerom da energetska obnova građanima bude financijski što prihvatljivija.

-Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i krovova te zamjenu vanjske stolarije. Uz to sredstva se mogu dobiti za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Što se tiče ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju njih će Fond, kao u već ranijim javnim pozivima, sufinancirati s 50 posto sredstava. Građanima koji odluče ugraditi solarnu elektranu, a imaju ili namjeravaju kupiti električno vozilo, sigurno će biti interesantna i mogućnost dobivanja sredstva za kućnu punionicu – poručuju iz Fonda.

Obiteljske kuće čija će se energetska obnova poticati, osim u slučaju kad se traži samo sufinanciranje fotonaponske elektrane, moraju biti energetski certificirane. Ako se provodi cjelovita energetska obnova ili se povećava toplinska izolacija vanjske ovojnice kuća mora biti energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. U slučaju da se ugrađuju sustavi grijanja/hlađenja i pripreme potrošne tople vode korištenjem obnovljivih izvora energije energetski razred obiteljske kuće mora biti C ili bolji u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 13. ožujka 2024. godine objaviti tekst Javnog poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Od tog dana građani će moći sa stranica Fonda preuzeti Prijavni obrazac i Obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentacije za prijavu i podnijeti prijavu.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Članice “Pušleka“ organiziraju kušanje i predavanje o delicijama lepoglavskog kraja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kulturno-umjetničko društvo „Lepoglavski pušlek” u petak, 1. ožujka u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca organizira zanimljivu večer na kojoj će predstaviti bogatu gastronomsku ponudu lepoglavskog kraja uz potporu Turističke zajednice i Grada Lepoglave.

Članice Pušleka u čitaonici će pokazati kako se radi Mlinčani kolač, koji nosi jamstveni žig izvornosti, a Pušleki su za njega dobili i zlatnu medalju na Interslastu – internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u Tuheljskim Toplicama.

Posjetitelji će moći vidjeti i sliku koju je lepoglavski slikar Mirko Bajsić naslikao inspiriran mlinčanim kolačem te ju poklonio „Pušlekima”.

Osim mlinčanog kolača, članice Pušleka će ponuditi i tjesteninu sa sirom za koju su na nedavno održanom Internacionalnom kongresu tjesteničarstva u varaždinskom hotelu Turist dobile srebrnu medalju, a posjetitelji će se moći podsjetiti i na okuse drugih tradicionalnih slastica lepoglavskog kraja koje će  pripremiti marljive članice lepoglavskog KUD-a.

Ova zanimljiva gastronomska večer na kojoj će Pušleki posjetiteljima ponuditi starinska jela i slastice počet će u 18 sati a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje