Povežite se s nama

AUTOstil

FOTO Varaždinska tvrtka Automobil – Lončar uložila milijun kuna u energetsku učinkovitost

Objavljeno:

- dana

Varaždinska tvrtka Automobil – Lončar d.o.o. uspješno je provela dva projekta energetske učinkovitosti.

Riječ je o projektima „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u poslovnom objektu tvrtke AUTOMOBIL – LONČAR d.o.o.“, sufinanciranom iz fondova Europske unije, te „Gradnja punionica vozila na električnu energiju“ sufinanciranom od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Direktor prodaje Romano Puček ističe da je tvrtka, s ciljem daljnjeg razvoja, prijavila projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u poslovnom objektu tvrtke AUTOMOBIL – LONČAR d.o.o.“ na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije“, investicijskom prioritetu 4b „Promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u poduzećima, specifičnom cilju 4b2 „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.
Ukupna vrijednost Projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 924.636,68 kuna, od čega se ukupno prihvatljivi troškovi projekta procijenjeni na 888.636,68 kuna. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 680.039,15 kuna te predstavljaju 76,53 % iznosa ukupno prihvatljivih troškova.
– Svrha projekta je smanjenje isporučene energije energetski troškovnoj cjelini poslovne zgrade tvrtke Automobil – Lončar d.o.o. za najmanje 41 % nakon provedbe mjera energetske obnove i uvođenje sustava obnovljivih izvora energije u svrhu proizvodnje električne energije uz smanjenje ispusta CO2 u iznosu od 10,00 tona na godišnjoj razini. Ujedno projekt doprinosi smanjenju tekućeg održavanja rasvjete u poslovnom prostoru i na vanjskim površinama te poboljšanju svjetlosno tehničkih uvjeta – rekao je Puček dodavši da se provedbom ovog projekta očekuje povećanje uštede energije, kao i povećanje količine energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, na razini od 27.000 kWh.
Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija postojećeg sustava unutarnje i vanjske rasvjete objekta ugradnjom nove LED rasvjete, uvođenje sustava daljinskog nadzora i upravljanja potrošnjom energenata i vode te izgradnja sunčane elektrane na krovu objekta za proizvodnju električne energije.
U nazočnosti predstavnika tvrtke Euro Consulting d.o.o. – direktora Nikole Kučiša i voditelja projekta Darijana Vintera – te Alena Kišića, direktora Centra kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o., naglašeno je da su u projektu u potpunosti sudjelovale varaždinske tvrtke. Kišić je rekao da je sustav nadzora i upravljanja potrošnjom energenata njihov proizvod.
– Sustav eliminira sve nepotrebne potrošnje energije i stvara uštede, a s druge strane investitor u realnom vremenu vidi potrošnju što je bitno za kontrolu troškova. Sustav je ranije bio testiran, a ovo je njegova prva komercijalna primjena – dodao je Kišić.
Rezultat drugog projekta su tri punionice za električna vozila, jedna vanjska i dvije unutarnje. Ukupna vrijednost projekta je 68.625 kuna, prihvatljivi troškovi su 49.400 kuna, dok je udio sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 19.760 kuna, odnosno 40 posto.
– Napravili smo još jedan iskorak u poslovanje jer nam dolaze električna vozila. Budućnost je u električnim i hibridnim vozilima. A mi budućnost ovim projektima koje smo napravili, dočekujemo apsolutno spremni – zaključio je Puček.

AUTOstil

Na svojem autu više ne trebate imati zimske gume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi od vas su posljednjih nekoliko tjedana zbog pandemije koronavirusa uglavnom kod kuće, a vaš osobni automobil većinu vremena stoji parkiran ispred kuće ili u garaži. No ipak treba reći da 15. travnja prestaje vrijediti Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj.

Od srijede dakle niste više u obvezi imati zimske gume na svom automobilu i u neka sretnija vremena mnogi od vas odmah bi pohrlili u vulkanizerske radionice skinuti često neudobne zimske i staviti ‘glatke’ ljetne gume. No vjerujemo da mnogi od vas neće to odmah učiniti, a za to u ovom trenutku ima više razloga.

Jedan od razloga je i malo drugačije radno vrijeme vulkanizerskih radionica od onog na koje ste uglavnom naviknuli. Drugi razlog leži u činjenici da ukoliko baš ne morate izlaziti bez prijeke potrebe iz svojih domova, to vjerojatno i nećete napraviti. Uostalom, probajte malo izračunati koliko ćete uopće kilometara odvoziti svojim vozilom u ovo doba ograničenog kretanja.

Neki su i u ovim vremenima prilično ovisni o svom automobilu, najviše zbog prirode njihovog posla koji zahtijeva stalnu mobilnost, pa će 15. travnja jedva dočekati i požuriti na promjenu guma. I to je sasvim razumljivo. Uostalom, sezonska promjena guma često donosi dodatne pogodnosti, a to se svakako odnosi na balansiranje kotača kod ovlaštenih osoba u vulkanizerskoj radionici. Osim toga, bit će to dobra prilika da date pregledati felge, kočnice i dijelove ovjesa svog automobila te naravno same gume na kojima ste se do danas vozili i na taj način bit ćete sigurniji i vi, ali i ostali sudionici u prometu.

Izvor: tportal

Nastavite čitati

AUTOstil

Novi Peugeot 2008: Za ljubitelje estetike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Počela je prodaja jednog od ljepših gradskih SUV-ova. Peugeot je u Zagrebu predstavio novu generaciju modela 2008. U ponudi su, za sada, benzinski i dizelski modeli, može se birati između četiriju paketa opreme i treba imati minimalno 138.990 kuna.

Još jedan novi gradski SUV, već treći ove godine, stigao je na hrvatsko tržište. Ovog puta je u glavnoj ulozi Peugeot 2008, gradski ljepotan koji će sigurno osvojiti ljubitelje estetike, ali i sve koji žele moderan gradski SUV. Opaka je konkurencija u gradskom segmentu i prostora za pogreške jednostavno nema. Peugeot nastavlja niz novih modela i nedugo nakon što je u salone stigao novi 208, slijedi povišena i robusnija izvedba 2008.

Već dugo Peugeot radi lijepe automobile privlačnih linija, a 2008 je još jedan u nizu takvih. U svom dizajnu zadovoljava sve stilske smjernice game, ali zadržavajući toliko potrebnu individualnost. Prednji kraj je poprilično impresivan, čak i pomalo agresivan, s velikom maskom motora i okomito postavljenim prepoznatljivim dnevnim svjetlima. Bočne površine su velike i glatke te se čini kao da čine jednu, neprekinutu cjelinu sa stražnjim krajem. Kotači novog 2008 mogu biti veličine 16, 17 ili 18 cola. Svima koji žele potpun doživljaj elegancije ponuđen je crni krov u izvedbama GT i GT Line. Izvedbe pokretane motorima PureTech 130/155 i BlueHDi 130 mogu se prepoznati po dvostrukoj ispušnoj cijevi. Još jedna od prepoznatljivosti, LED svjetla, u obliku triju pandži, dobile su novu verziju. Sada svijetle danju i noću, na stražnjem dijelu kod svih izvedbi te sprijeda samo na luksuznijim.

Narančasta Fusion, nova metalik boja, ekskluzivna je za novi Peugeot 2008. U unutrašnjosti je posebna pažnja posvećena bojama i materijalima u vještoj kombinaciji plemenitih materijala i originalnih boja. Ukrasni elementi armaturne ploče dolaze u narančastoj ili plavoj boji, ovisno o opremi. Peugeot 2008 nudi prostrana stražnja sjedala i trenutačno najbolje vrijednosti za novu zajedničku modularnu platformu CMP. Vrlo prostran prtljažnik obujma 434 litre bit će dostupan i na 100 % električnoj verziji, koja na hrvatsko tržište dolazi u drugoj polovici godine.

Oprema i sustavi za pomoć u vožnji dostupni u 2008 rijetki su u ovom segmentu jer su preuzeti iz skupljih modela više klase. Drive Assist je sustav koji vodi prema poluautonomnoj vožnji i uključuje sustav za sprečavanje izlaska iz vozne trake povezan s funkcijom Lane Positioning s pomoću koje vozač prilagođava putanju u voznoj traci.

Adaptivni tempomat s funkcijom Stop&Go dolazi u kombinaciji s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Park Assist sustav automatski okreće upravljač pri ulasku na parkirno mjesto i izlasku s njega, a pri parkiranju ostavlja samo 60 cm razmaka između vozila. Najnovija generacija sustava automatskoga kočenja u nuždi prepoznaje pješake i bicikliste danju i noću pri brzinama od 5 do 140 km/h. Podaci s pametnih telefona mogu se očitati na središnjem zaslonu zahvaljujući kompatibilnosti s funkcijom MirrorScreen. Dostupna su i četiri USB-a, ovisno o verziji (dvije u prednjem dijelu, uključujući jedan USB-C priključak, i dvije u stražnjem).

Različite su mogućnosti koje Peugeot nudi pri odabiru 2008-ice. Dostupno je osam benzinskih i pet dizelskih izvedbi, a na vrata kuca i 100 % električni e-2008. Motori s unutarnjim izgaranjem zadovoljavaju najnovije zahtjeve norme Euro 6 i svi su opremljeni sustavom Stop & Start i filtrom krutih čestica. Dva najjača benzinska i snažniji dizelski motor mogu se kombinirati s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Ponuda benzinskih motora obuhvaća 3-cilindarske motore obujma 1,2 litre. PureTech 100 je povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, PureTech 130 sa 6-stupanjskim ručnim ili s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a PureTech 155 samo s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem u izvedbi GT. Od dizelskih motora u ponudi je 1,5-litreni 4-cilindarski motor. Tijekom prezentacije vozili smo BlueHDi 100 sa 6-stupanjskim ručnim i BlueHDi 130 s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Jeftinija izvedba će zadovoljiti manje zahtjevne kupce, dok se kombinaciji snažnog motora i automatike teško može nešto prigovoriti.

Cijena benzinskih izvedbi je od 138.990 do 221.289 kuna, dok je raspon cijena dizelskih modela između 152.780 i 210.699 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje