Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U varaždinskoj bolnici otvoren novi Centar za hemodijalizu s 35 mjesta

Objavljeno:

- dana

U varaždinskoj bolnici otvoren je novi Centar za hemodijalizu, smješten na petome katu Internističko-pedijatrijskog paviljona. Osim ravnatelja i djelatnika bolnice, na svečanom otvaranju u petak, 9. siječnja, sudjelovali su varaždinski župan Radimir Čačić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Novi Centar za hemodijalizu ima 35 kreveta za dijalizu te je osigurano 37 novih uređaja za dijalizu od kojih su dva rezervna, jer se uređaji tijekom određenog broja sati rada preventivno održavaju u servisnoj radionici bolnice. Vrijednost projektiranja i građevinskih radova na uređenju dijela Odjela za nefrologiju i dijalizu u objektu Internističko-pedijatrijskog paviljona iznose ukupno 10,3 milijuna kuna. Radovi su završeni 2016. godine, a opremanje i sustav pripreme demineralizirane vode završeni su krajem 2017. godine, u vrijednosti od 4 milijuna kuna. Početkom ove godine hemodijaliza je preseljena iz starih prostora, u zgradi Neurologije, u novi zdravstveni prostor Internističko-pedijatrijskog paviljona te tako prostorno sada čini jedinstvenu cjelinu Odjela za nefrologiju i dijalizu. Kako je pojasnio ravnatelj bolnice dr. Nenad Kudelić, hemodijaliza se posljednjih 30 godina odvijala u starome prostoru zgrade Neurologije te je imala dvadeset mjesta za hemodijalizu. Prošle godine u starim uvjetima obavljeno je više od 12 tisuća kroničnih hemodijaliza. Preseljenje hemodijalize odvijao se u dvije etape, prvo je uređen građevinski dio na petome katu Internističko-pedijatrijskog paviljona, a zatim je tijekom prošle godine završeno opremanje prostora. – Uz 35 novih hemodijaliznih mjesta, hemodijaliza će se sada za naše pacijente moći odvijati u jednoj smjeni – kazao je ravnatelj. Župan Radimir Čačić kazao je kako su u pripremi novih šesnaest projekata, od kojih se četiri odnose na zdravstvo, dok je ministar Kujundžić kazao kako zdravstveni sustav na sjeverozapadu Hrvatske služi kao primjer dobrog funkcioniranja zdravstva kojim se mogu pohvaliti i u Bruxellesu. Također je kazao kako se barem u medicini ne bi trebali dijeliti po regijama i ideologijama te da su mu jednako važni interesi pacijenata varaždinskoga kraja, bez obzira koje političke opcije bile na vlasti.

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Natječaj za dodjelu stipendija Varaždinske županije za školsku/akademsku godinu 2021./2022. objavljen je jučer, 19. listopada. Ukupno će biti dodijeljeno 65 novih stipendija, od čega 53 studentima i 12 učenicima srednjih škola.

Novost je da su stipendije povećane, pa će učenici mjesečno dobivati po 400 kuna (ranije 300 kuna), a studenti po 800 kuna (ranije 700 kuna). Stipendije se isplaćuju svih 12 mjeseci u godini, čime učenici godišnje dobivaju 4.800 kuna, a studenti 9.600 kuna.

Stipendije se dodjeljuju u četiri grupe i za svaku će biti utvrđena posebna lista reda prvenstva dobivena bodovanjem uspjeha te postignutih izvannastavnih rezultata.

U grupi zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju stipendije se dodjeljuju, za magistre elektrotehnike, strojarstva, matematike, fizike, doktore medicine, a prvi put i za magistre tekstilnog inženjerstva i tehnologije te stručne prvostupnike tekstilne, odjevne i obućarske tehnologije.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima, kao i izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti. Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente i učenike loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Novost je i to da će stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Prijave se zajedno s dokumentima utvrđenima natječajem mogu podnijeti putem on-line prijave na službenim web stranicama Varaždinske županije www.vzz.hr ili putem pošte na adresu: Varaždinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin, s naznakom „Povjerenstvo za dodjelu stipendija Varaždinske županije“.

Rok za podnošenje prijava je 3. studenoga 2021. godine.

Online prijava, uvjeti te dokumenti za prijavu objavljeni su na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje