Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Veselica u Novakovcu: nakon blagoslova kapele s ražnja “pobjegao“ vol od 500 kila

Objavljeno:

- dana

BISKUP S VJERNIM PUKOM

U Novakovcu je danas, nakon što je prije više od 150 godina izgrađena prva kapela Sv. Ane, blagoslovljena i  otvorena nova.

Novi sakralni objekt na području Župe svete Elizabete Ugarske u Jalžabetu blagoslovio je varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak i potom je pred okupljenim vjernicima u njoj predvodio euharistijsko slavlje.

Suslavio je domaći župnik vlč. Josip Vidović koji se u svojem obraćanju okupljenima izrazio zahvalnost Općini Jalžabet koja je u cijelosti financirala projekt i biskupu na dozvoli da se kapela posveti majci “naše nebeske majke Marije“.

– Kapela će krasiti samo mjesto i cijelu našu župnu zajednicu koja se u proteklih 7 godina proširila na još dva sela, Jakopovec i Kaštelanec. Uspjeli smo na miran način riješiti sve nesuglasice koje su nas u prošlosti opterećivale – naglasio je vlč. Vidović.

Dodao je kako danas mnogi postavljaju pitanje je li potrebno graditi nove sakralne objekte.

– Katolici i vjernici s tim nemaju problema, hvala Bogu neka i ostane tako. Osim nove kapelice, na ovom mjestu u Novakovcu dobit ćemo i novi trg o čemu svjedoče promjene u građevinskim i ostalim dozvolama – obećao je Vidović.

Na njega se nadovezao općinski načelnik Mirko Magić rekavši da je ponosan jer su čelnici lokalne samouprave ispunili obećanje dano mještanima  prije godinu dana.

– Ovu kapelu danas predajemo na upravljanje varaždinskom biskupu i župniku Župe svete Elizabete Ugarske u Jalžabetu. Dajemo je i svim župljanima te posebno, vjernicima iz Novakovca za liturgijske obrede i molitvu – istaknuo je Magić te pritom zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji kapele Sv. Ane.

Nakon blagoslova kapele i svete mise, okupljenim mještani, gosti i uzvanici počastili su se besplatnim porcijama pečenog vola.

Naime, općina je u ovoj slavljeničkoj prigodi za ražanj donirala gorostasa od 500 kilograma žive vage.

Slavlje je nastavljeno uz hladne gemište i pivo, tamburaše te Tango bend:  

Izvor: Foto: Marta Konjačić

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje