Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Zadnji je dan Porcijunkulova: procesijom i misom u Čakovcu proslavljen blagdan Gospe od Anđela

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Uz poruku „Porcijunkulovo – čakovečko proštenje – vjera, tradicija, veselje“, manifestacija završava već tradicionalno na sam blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule, 2. kolovoza.

Šestodnevna događanja u gradu kulminirala su u srijedu, 2. kolovoza, u jutarnjim satima u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu, procesijom ulicama grada do dvorišta samostana i svetom misom koju je predvodio p. Stjepan Fridl u koncelebraciji s nekoliko svećenika iz međimurskih župa, predvođenih gvardijanom Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Josipom Grubišićem, i novim župnikom Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu, fra Filipom Đurđevićem.

Euharistijskom slavlju prethodila je svečana procesija s Gospinom slikom koju su nosili predstavnici Zrinske garde Čakovec uz prisustvo velikog broja udruga, predstavnika Policijske uprave međimurske, DVD-a Mihovljan, HKD-a Pomurje iz Lendave, KUD-ova i društava žena iz Ivanovca, Mihovljana, Mačkovca, Štefanca, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca i Murskog Središća, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava te mnogobrojni vjernici, građani i gosti čakovečkog proštenja.

„Porcijunkula – Majka Božja od Anđela“ blagdan je koji vežemo za 2. kolovoz 1208. godine, kada se dogodilo obraćenje sv. Franje u malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu. Samim time, u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu i ove su godine blagdan dočekali uz trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta. Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, kada u franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti oprost od grijeha.

Svetoj misi su uz mnogobrojne vjernike prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predstavnici policije, vatrogasnih društava, međimurskih udruga i kulturno umjetničkih društava, predstavnici međimurskih općina, mjesnih odbora i gradskih kotareva, gost ovogodišnjeg proštenja načelnik Općine Fužine David Bregovac, kao i brojni predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Međimurja.

Osim na hrvatskom jeziku, služena je i sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku uz velik broj vjernika iz ovog dijela Europe. Ovaj župni blagdan proslavit će se i završnim misnim slavljem u 18 sati i 30 minuta.

Spomenimo da procesija i mise ujedno označavaju posljednji i središnji dio manifestacije Porcijunkulovo u 2023. godini.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje