Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO: Započela obnova istočnog zida varaždinskoga groblja

Objavljeno:

- dana

Bilo je samo pitanje vremena kada bi se urušio istočni zid varaždinskoga groblja, koji izjeda vlaga.

Nakon potresa koji je na proljeće pogodio Zagreb, brojni projekti ostali su uskraćeni za značajna sredstva koja su preusmjerena za obnovu glavnoga grada Hrvatske. Zahvaljujući dobrom obrazloženju Uprave Parkova i jednom domaćem saborskom zastupniku, to nije bio slučaj sa sredstvima Ministarstva kulture namijenjenima obnovi varaždinskoga groblja.

– Ovo je samo još jedan primjer kako bez vertikale s državnom vlašću nešto može doslovno propasti, pa bio to i jedan od simbola Varaždina kao što je varaždinsko groblje. S obzirom na situaciju, mi smo se složili da sredstva dobivamo u fazama, ali nužna obnova je ipak počela i Varaždince neće stajati ni jednu kunu – ističe direktor Parkova Alen Runac.

– Nevjerojatno mi je koliko je naše groblje dosad bilo zapuštano. Nisu zidovi počeli trunuti jučer. I da sada nema vertikale sa središnjom vlašću, pitanje je vremena kada bi se jedan od zidova urušio. To je nedopustivo – zaključuje Runac.

Direktor Parkova naglašava da se započeta obnova odvija planski i maksimalnom brzinom, a odnosi se na obnovu zida i limenih dijelova, nakon čega počinju iskopi i drenaža uz zid gdje su veliki problemi zbog vlage koja se nakuplja i oštećuje unutarnji dio zida na kojem su grobnice. Nakon obnove istočnoga, započet će obnova južnog zida groblja, koji je također u vrlo lošem stanju i na dijelovima se urušava, da bi na kraju na red došao sjeverni zid, koji također vapi za obnovom.

Riječ je, zapravo, o nastavku ulaganja u posljednje dvije godine u videonadzor groblja, produženje navodnjavanja na još nekoliko polja i zaštitu tuja, a neprestano se također traže financijska rješenja za izgradnju grobne kuće.

 

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!