Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Županijska skupština o kitovima i krokodilima na Vodotornju, dvorcu Šaulovec i ITAS-u

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači danas se održava 14. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije.

Održan je još jedan zanimljiv aktualni sat na kojem su županijski vijećnici pitanjima rešetali župana Radimira Čačića.

HSS-ov Zvonimir Sabati pitao je o nastavku radova na gradnji rampe na pružnom prijelazu u Cehovskoj ulici u Varaždinu. Kako je rekao prije mjesec dana su tamo iskopane neke rupe, ali od onda ništa.

– HŽ će u okviru bloka s Končarom preuzeti obavezu gradnje rampe. To je već u tijeku s krajem prošle godine. I ja sam se tamo vozio i nisam vidio rampu. Nazvao sam direktora i on mi je rekao da iako se možda ne vidi, rampa je u ozbiljnom radu. Rekli su mi da malo bolje pogledam i kad sam to napravio, zaista vidio da postavljaju betonske nosače za cijevi. Prema dinamici za koju su mi tada rekli to bi do ljeta trebalo biti gotovo. Sporo, tužan je HŽ, ali radi se – objasnio je Čačić.

Nezavisni vijećnik Mladen Rogina pitao je na što će Županija potrošiti novac od JPP-a ako ga dobije, a pitao je i za gradnju akvarija na Vodotornju u Varaždinu. Također, pitao je župana o tome kako ga je sada već bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović javno prozivala.

>> Jedinstven slučaj u vezi JPP-a: država traži reviziju presude Visokog trgovačkog suda!

– Mislite li novcem od JPP-a kupiti plavetnog kita za egzotični akvarij na Vodotornju ili pak krokodila? Prezentacija ovog projekta bio je preuranjeni Prvi april. Bar smo se svi nasmijali dobro – rekao je Rogina.

– S novcem od JPP-a ćemo pratiti europske projekte. Pitanje oko akvarija je vic. Predsjednici sam ja javno rekao da sam se od devedesetih takvih kao ona nagledao desetine. Takvih koji su došli i otišli, a bit će ih još. Rekao sam joj da će je ljudi davno zaboraviti, a ja ću još uvijek biti tu gdje jesam. Ja osobno nisam primijetio da je ikad radila išta korisno. To nema veze s koalicijom s HDZ-om – pojasnio je župan.

Čačić je dodao da će građevinski radovi na Vodotornju završiti u srpnju ove godine i onda će se ići u novi projekt tropskog akvarija na 10. i 11. katu, na mjestu starih vodosprema i to kroz europske projekte.

Kako napreduje kupnja dvorca Šaulovec zanimalo je Mihaela Libera (Reformisti).

– Godinu i pola je prošlo od kada se ovdje raspravljalo o Šaulovcu. Kupili mi to na četvrtoj držabi, osigurali novac i godinu i pol je prošlo da oni iz pravosuđa nama napišu da smijemo preuzeti dvorac. Za to vrijeme su građani ove zemlje platili do 800.000 kuna za čuvanje dvorca u tri smjene da ne pokradu tamo slike i namještaj. To nije država, to je sramota! Dobili smo obavijest, sljedeći tjedan ćemo uplatiti i onda idemo prema EU projektima. Namjenu znamo; dijelom idemo u europski centar kompetentnosti, dijelom u prezentacijski centar malog i srednjeg plemstva Hrvatskog zagorja – jasan je bio Čačić.

Dubravka Biberdžić (SDP) pitala je hoće li Županija pomoći ivanečkoj tvrtki ITAS-Prvomajska.

– No good deed goes unpunished. Ne postoji dobro djelo za koje nećeš biti kažnjen, vidim to po kolegama koji ovdje sjede ovdje s desne strane. Neka djela vratit će ti se zlim. Tako sam ja pomogao i ITAS-u. Ne bi oni danas postojali da župan Čačić nije dao garanciju tada. Nitko drugi, samo ja. I tada je onaj koji danas štrajka imao nešto za reći. Sada je ponovno mene zvao da mu Ivkom neda plin. Pitao sam zašto mene zove kada tada nije bio zadovoljan. Ali opet ću vam pomoći, ne zbog vas, jer on to nije zaslužio sa svojim mesijanskim sindromom. Pa ne vodi se firma štrajkovima, nego sposobnostima. Demagogija i svinjarija, ali pomoći ću zbog ljudi. Nek dođu s gradonačelnikom i direktorom Ivkoma i mi ćemo opet pomoći – rekao je župan.

U fokusu

Vrije u Ivancu: mještani Punikva peticijom protiv preseljenja štićenika Pahinskog u svoje naselje!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Vijeća Mjesnog odbora Punikve na čelu s predsjednikom Stjepanom Turčinom, kojima se pridružilo i dvoje građana, u Gradskoj vijećnici sastali su se s gradonačelnikom Miloradom Batinićem te ga obavijestili o namjeri da danas kreću s potpisivanjem peticije protiv preseljenja štićenika Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) u svoje naselje

Istaknuli su kako će protiv toga pokrenuti sve moguće pravne postupke te najavili okupljanja, prosvjede i druge metode građanskog neposluha.

S obzirom na ocjenu da je riječ o osobama s poremećajima u ponašanju, koje su u ustanovu radi kaznenih djela smještena temeljem pravomoćne sudske odluke, preseljenje takve populacije u svoje susjedstvo ocjenjuju apsolutno neprihvatljivim i sigurnosno rizičnim.

Gradonačelnik M. Batinić izvijestio ih je da je Grad Ivanec lani dobio obavijest o predstojećoj statusnoj transformaciji Odgojnog doma u Centar za pružanje usluga u zajednici, ali da nijednom riječi nije bio informiran o namjerama preseljenja štićenika u Punikve. 

Ministar bio u Pahinskom, ali…

Žalosno, ali Grad je iz medija doznao da je nedavno u obilasku Centra boravio resorni ministar Marin Piletić, koji se nije udostojio, kao što to nalaže najelementarnija pristojnost, javiti se u grad u koji dolazi te informirati domaćine o predmetnoj tematici. 

Nakon pogovora u javnosti i kad je postalo jasno da cijela ova situacija izmiče kontroli, ravnateljica Centra Stanislava Erdelja gradonačelniku Batiniću prvi put se najavila na razgovor tek  prije nekoliko dana i tada je Grad dobio prvu službenu informaciju o namjerama preseljenja štićenika u Punikve.

-Raditi na tako osjetljivoj stvari „ispod žita“, a ne o tome obavijestiti lokalnu zajednicu, duboko je pogrešno i neprofesionalno. Da su inicijative i razgovori o potencijalnim lokacijama za premještanje štićenika krenuli transparentno, ovakvih tenzija i reakcija sada ne bi bilo – ocijenio je Batinić.

Uljepšana priča?

I dok je ravnateljica S. Erdelja na sjednici Vijeća za prevenciju (o kojoj smo izvijestili) iznijela sa, svoga stajališta, pozitivne argumente koji idu u korist inicijativama preseljenja štićenika u Punikve, mještani smatraju da je riječ o uljepšanoj verziji priče pa su predočili drukčije informacije dobivene u razgovoru s ravnateljicom, s kojom su održali sastanak u prostorijama Centra.

-U razgovoru gđa Erdelja nam je rekla da ona nema potrebe nikog obavještavati o namjerama Centra. Također, rečeno nam je da će se u unajmljenu kuću u Punikvama, s uređena tri stana, useliti 15-ak štićenika u dobi od 14 do 21 godine te da je riječ o populaciji koja ne može ostati u blizini sigurne kuće,koja će se također otvoriti u krugu ustanove. Dakle, zbog stanara sigurne kuće štićenici tamo ne mogu ostati, ali kad je u pitanju sigurnost naše djece, onda to nije važno – izjavili su mještani.

Sigurnost djece i mještana

Kazali su da ne dolazi u obzir da oni i njihova djeca budu ti koji će se, u strahu za svoju sigurnost, u vlastitom naselju zatvarati u svoje kuće i dvorišta. 

Referirajući se na izjave ravnateljice o tome da je riječ o korektnim dečkima koji su prošli kroz tretman i ne čine nikakva kaznena djela, mještani su predočili i drugu stranu priče, a to su medijska izvješća o počinjenim kaznenim djelima štićenika Centra u susjednim mjestima (krađa vozila i sl.).

Nadalje, kao problem istaknuli su činjenicu da u neposrednom susjedstvu živi više male djece, da u Punikvama nema mjesta za društveni život (osim igrališta) pa se postavlja pitanje gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme, a da se i ne govori o nezadovoljstvu najbližih susjeda koji su konsternirani činjenicom da im, praktički u dvorište, dolazi velika skupina štićenika Centra.

Zbor građana

Idući tjedan na ovu će temu biti održan Zbor građana Punikvi, na koji će biti pozvana i ravnateljica Erdelja. 

-S obzirom na posve netransparentan i neprimjeren način na koji je Centar za pružanje usluga u zajednici, kao državna ustanova, bez ikakvog znanja i konzultacije s lokalnom zajednicom nastojao realizirati ovu inicijativu te na činjenicu da su građani zabrinuti za sigurnost, mještanima Punikvi najavljujem punu osobnu podršku i podršku gradske uprave. Lokalna zajednica iz cijelog je ovog procesa u potpunosti bila isključena, što neodoljivo podsjeća na slične slučajeve gdje nas, s državne razine, također nitko ništa nije pitao – poručio je Batinić.

Najavio je dolazak na Zbor građana kao i svu logističku potporu građanima MO Punikve oko peticije i njena slanja na sve nadležne adrese, prvenstveno Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Centru za pružanje usluga u zajednici Ivanec.

Nastavite čitati

U fokusu

Ne držite razmak s vozilom ispred sebe na cesti? Donosimo koliku bi kaznu mogli platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama navodi se razmak između vozila, odnosno navode se i kazne ako se ne pridržavate propisanoga, piše HAK Revija.

Staro je pravilo da biste od vozila ispred sebe morali voziti na udaljenosti od dvije sekunde. Koliko su dvije sekunde u metrima? To varira ovisno o brzini kojom vozite. Pri 80 km/h, na primjer, dvije sekunde bile bi 44 metra. U članku 109. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno se definiraju obveze vozača. Vozač je dužan držati potreban razmak kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava sigurnost prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji ne drži potreban razmak kad se kreće iza drugoga vozila.

Već sljedeći članak ide dalje. Kad se na javnoj cesti izvan naselja, koja ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3.500 kg ili čija je duljina veća od 7 m, vozači su dužni između svakog od tih vozila držati razmak od najmanje 100 m, piše HAK Revija.

Ova odredba ne odnosi se na dio ceste na kojem je pretjecanje zabranjeno. Također, ako se na cesti izvan naselja kreću u nizu dva ili više vozila koja prevoze opasne tvari, međusobni razmak između tih vozila ne smije biti manji od 200 metara. Kazna za nepridržavanje ovih odredbi je također 60 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje