Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Varaždin nastavlja brinuti o starijim i nemoćnim građanima

Objavljeno:

- dana

GDCK Varaždin dvije je godine (od 2018. do 2020.) provodio projekt Zaželi, kroz koji je pružena pomoć za 138 starijih i nemoćnih osoba.

Od rujna prošle godine započeo je s nastavkom tog projekta pod nazivom „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Projekt je odobren u punom iznosu i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.310.856,25 kuna. U ovom projektu zaposleno je više žena i uključene su dvije nove općine, tako se sada pokriva područje grada Varaždina i općina Vidovec, Jalžabet, Trnovec Bratolovečki, Sveti Ilija i Beretinec. – Zaposlene žene pružaju usluge za 100 korisnika uz poštovanje najstrožih epidemioloških mjera te tako pri ulazu u kuću korisnika uz zaštitne maske i rukavice imaju i zaštitne pregače te nazuvke. Iskreno se trudimo pomoći našim korisnicima, a da ih istovremeno i maksimalno zaštitimo – napomenula je ravnateljica Sandra Mintas.

Trenutno su svi kapaciteti djelatnica popunjeni, ali su prijave za listu čekanja stalno otvorene i iste se uključuje čim se za to stvore uvjeti.

Sve starije osobe koje su u potrebi za ovom uslugom mogu se javiti u GDCK Varaždin svakim radnim danom od 7 do 15 sati na telefon 042/214-496, na e-mail [email protected] ili osobno doći u sjedište GDCK Varaždin na Trg Matije Gupca 3, Varaždin.

Prijavitelj i nositelj projekta je GDCK Varaždin, a partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Varaždin, HZZ Regionalni ured Varaždin, Grad Varaždin i Općine Vidovec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija i Beretinec. Korisnici uz uslugu pomoći i potpore dobivaju i mjesečne pakete higijenskih i kućanskih potrepština (deterdženti, sredstva za čišćenje, šamponi, gelovi za tuširanje, i sl.) čime se uvelike olakšava briga za njih.

Starijima od 65 godina također nude besplatan prijevoz u sklopu projekta „Pelamo se? 2“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati