Povežite se s nama

U fokusu

Generalski zbor platio 35 tisuća kuna za spomenik generalu Koradi na istom groblju gdje leži njegovih pet žrtava

Objavljeno:

- dana

Petero žrtava generala Ivana Korade, danas leži „u sjeni“ svog ubojice.

Hrvatski generalski zbor je naime, javlja RTL, podignuo nadgrobni spomenik sumanutom generalu na istom groblju na kojemu su pokopane njegove žrtve, koje je ubio prije deset godina.

Budući da je njegov ulašteni spomenik najveći na groblju u Velikoj Veterničkoj, obitelji žrtava ne mogu, a ne primijetiti ga pa ponovno, kako kažu, proživljavati bolne trenutke.

Nitko ne zna i neće znati zašto je general Ivan Korade – koji je zbog junaštva u Domovinskom ratu i zaslužio čin generala – započeo svoj krvavi pohod u kojemu je ubio petnaestogodišnjeg dječaka Gorana Hudića, njegovu baku Ciliku Hudić, Davora Petriša, Franju Kosa i policajca Marka Kusanića.

Najveći spomenik na groblju

Spomenik je postavljen na desetu godišnjicu smrti generala koji je nakon ubojstava počinio samoubojstvo. To je isto vrijeme, kad obitelji njegovih žrtava dolaze na groblje i proživljavaju iznova svoju tugu.

Obitelj Hudić je za RTL izjavila:

– Šokiralo me, a poslije sam još više rastresena. Samo bol i nepravda. Kako mogu jednog ubojicu tako veličati… Znam da je bio u ratu, ali su ga također mogli na drugo mjesto preseliti pa neka ga uzdižu među generalima… – rekla je Ivana Hudić.

Nadgrobni spomenik pokojnom generalu, ispričala je, najveći je na groblju, s uklesanim hrvatskim grbom, grbom Generalskog zbora te sedme gardijske postrojbe „Pume“.

Ona je nazvala Pume, međutim oni su ju usmjerili na Generalski zbor budući da, rekli su, oni nemaju sa spomenikom – ništa.

Cijena sitnica: 35 tisuća kuna

Istovremeno dok je general Korade dobio više nego pristojan spomenik, ime na grobu ubijenog petnaestogodišnjaka Gorana Hudića jedva je čitljivo zbog ruiniranosti.

– Naše obitelji se nitko nije sjetio, osim lampaša koji gori na grobu. Od države, od vojske, od svih, tu je samo jedan lampaš – ispričala je obitelj za RTL.

Obitelj generala Korade nije trebala razmišljati o novcu za spomenik, koji je, saznaje RTL, stajao 35 tisuća kuna.

– Mi smo dali 25 tisuća kuna, ostatak su dodali Tigrovi i privatne donacije – izjavili su za RTL iz Generalskog zbora, čijih je svih 19 članova izglasalo financiranje spomenika

– Mi nismo zaboravili tih pet nevinih žrtava, mi smo to akceptirali i strašno nam je žao. No činjenica je da je Korade puno napravio za Republiku Hrvatsku, ta sedma brigada skupa s njim prošla je najteža ratišta – dodali su.

Obitelji žrtva, zahvaljujući spretnosti odvjetnika obitelji Ivana Korade, nisu dobili niti jednu lipu odštete.

Susjedi su za RTL rekli da je Mario Korade, sin generala Koradea trenutno u zatvoru. I on je, kao i otac, u kraju navodno poznat po čestim nasilnim ispadima.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje