Povežite se s nama

U fokusu

Generalski zbor platio 35 tisuća kuna za spomenik generalu Koradi na istom groblju gdje leži njegovih pet žrtava

Objavljeno:

- dana

Petero žrtava generala Ivana Korade, danas leži „u sjeni“ svog ubojice.

Hrvatski generalski zbor je naime, javlja RTL, podignuo nadgrobni spomenik sumanutom generalu na istom groblju na kojemu su pokopane njegove žrtve, koje je ubio prije deset godina.

Budući da je njegov ulašteni spomenik najveći na groblju u Velikoj Veterničkoj, obitelji žrtava ne mogu, a ne primijetiti ga pa ponovno, kako kažu, proživljavati bolne trenutke.

Nitko ne zna i neće znati zašto je general Ivan Korade – koji je zbog junaštva u Domovinskom ratu i zaslužio čin generala – započeo svoj krvavi pohod u kojemu je ubio petnaestogodišnjeg dječaka Gorana Hudića, njegovu baku Ciliku Hudić, Davora Petriša, Franju Kosa i policajca Marka Kusanića.

Najveći spomenik na groblju

Spomenik je postavljen na desetu godišnjicu smrti generala koji je nakon ubojstava počinio samoubojstvo. To je isto vrijeme, kad obitelji njegovih žrtava dolaze na groblje i proživljavaju iznova svoju tugu.

Obitelj Hudić je za RTL izjavila:

– Šokiralo me, a poslije sam još više rastresena. Samo bol i nepravda. Kako mogu jednog ubojicu tako veličati… Znam da je bio u ratu, ali su ga također mogli na drugo mjesto preseliti pa neka ga uzdižu među generalima… – rekla je Ivana Hudić.

Nadgrobni spomenik pokojnom generalu, ispričala je, najveći je na groblju, s uklesanim hrvatskim grbom, grbom Generalskog zbora te sedme gardijske postrojbe „Pume“.

Ona je nazvala Pume, međutim oni su ju usmjerili na Generalski zbor budući da, rekli su, oni nemaju sa spomenikom – ništa.

Cijena sitnica: 35 tisuća kuna

Istovremeno dok je general Korade dobio više nego pristojan spomenik, ime na grobu ubijenog petnaestogodišnjaka Gorana Hudića jedva je čitljivo zbog ruiniranosti.

– Naše obitelji se nitko nije sjetio, osim lampaša koji gori na grobu. Od države, od vojske, od svih, tu je samo jedan lampaš – ispričala je obitelj za RTL.

Obitelj generala Korade nije trebala razmišljati o novcu za spomenik, koji je, saznaje RTL, stajao 35 tisuća kuna.

– Mi smo dali 25 tisuća kuna, ostatak su dodali Tigrovi i privatne donacije – izjavili su za RTL iz Generalskog zbora, čijih je svih 19 članova izglasalo financiranje spomenika

– Mi nismo zaboravili tih pet nevinih žrtava, mi smo to akceptirali i strašno nam je žao. No činjenica je da je Korade puno napravio za Republiku Hrvatsku, ta sedma brigada skupa s njim prošla je najteža ratišta – dodali su.

Obitelji žrtva, zahvaljujući spretnosti odvjetnika obitelji Ivana Korade, nisu dobili niti jednu lipu odštete.

Susjedi su za RTL rekli da je Mario Korade, sin generala Koradea trenutno u zatvoru. I on je, kao i otac, u kraju navodno poznat po čestim nasilnim ispadima.

U fokusu

U Međimurskoj i Varaždinskoj županiji postavljeno novih šest kamera za mjerenje brzine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dok jedni odmaraju, drugi i dalje marljivo rade. Tako je i s prometnom policijom, koja ni u srcu turističke sezone ne posustaje s postavljanjem novih kamera za kontrolu brzine, odnosno kućišta za te kamere. Nove lokacije niknule su diljem Hrvatske.

Kako navodi Autonet, u prethodna dva mjeseca postavljena su kućišta za kamere na 37 novih lokacija u Hrvatskoj.

Tako su postavljene nove kamere u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Međimurska županija

OPOROVEC (Grad Prelog), na kolniku lokalne ceste LC20039 u visini naselja Oporovec

PODBREST (Općina Orehovica), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 18km+790m

TURČIŠĆE (Općina Domašinec), Autocesta A4 (Zagreb-Goričan) na 8km+234m

Varaždinska županija

LEPOGLAVA, Trakošćanska ulica kod kbr.10A; D74

NOVI MAROF, Varaždinska ulica kod kbr. 108; ŽC2269

NOVI MAROF, Zagorska ulica kod kbr. 82; D24

Nastavite čitati

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje