Povežite se s nama

Zabava & Stil

Glazbeni kolovoz u Ludbregu u znaku jazza, indijske i filmske glazbe

Objavljeno:

- dana

Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u Ludbregu i ove godine za sve ljubitelje glazbe priprema Glazbeni kolovoz, manifestaciju u sklopu koje će u Ludbregu gostovati 5 glazbenih sastava koji njeguju klasičnu glazbu.

Jazz Windows – Ratko Zjača i Vid Jamnik

Sve će krenuti 3. kolovoza, i to pravim jazz spektaklom za kojeg će se pobrinuti nagrađivani internacionalni gitarist i kompozitor Ratko Zjača te genijalni vibrafonist Vid Jamnik kojeg je osobno Boško Petrović nazvao svojim nasljednikom, u pratnji Martina Gjakonovskog na basu i
Jože Zadravca na bubnjevima.

– Suradnja ovih umjetnika dovodi do zapanjujućih rezultata u smislu zvuka i aranžmana, začinjenih ritmičkim idejama, teksturom i prostorom. Umjetnički entuzijazam, strast, intenzitet i toplina mogu se doživjeti u svakom trenutku njihovog nastupa uživo predstavljajući inspirativnu i ugodnu snagu originalnih skladbi – rekli su organizatori.

Kvartet flauta Monochromia

„Glazbeni kolovoz“ nastavlja se 12. kolovoza, kada u predivan atrij dvorca Batthyany stižu nagrađivane flautistice Barbara Kšenek, Maja Mustapić, Dunja Đurđević i Barbara Tomić koje će nas počastiti djelima stranih i domaćih autora.

Indijska klasična glazba

U utorak,16. kolovoza, ludbreška publika imat će jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

– Ugostit ćemo jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice. Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose, također jedan od istaknutih indijskih glazbenika – otkrivaju organizatori.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje „D. Novak“ (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Koncertu će prisustvovati i Veleposlanik Indije u RH sa suprugom.

Zagreb Brass Quintet

Nakon „putovanja Indijom“ 19. kolovoza slijedi koncert Zagreb Brass Quinteta koji njeguje širok repertoar, koncentrirajući se na skladbe originalno napisane za brass kvintet, ali nisu im strane ni obrade simfonijskih i komornih djela svih epoha, kao ni jazz ili filmska glazba.

– U Ludbregu su gostovali već nekoliko puta i uvijek su priredili vrhunsku glazbenu poslasticu, stoga ništa manje ne očekuje se ni ovoga puta – navode iz Ludbrega.

Koncert filmske glazbe ‘Cinema Paradiso’

Za kraj, 26. kolovoza, očekuje nas putovanje filmskom glazbom. Voditelji putovanja bit će Krešimir Marmilić na violini i Vjekoslava Bjelopavlović Cesar na klaviru. Ovaj filmski glazbeni raj bit će sastavljen od skladbi najpriznatijih i najpopularnijih skladatelja današnjice poput Morriconea, Barrya, Williamsa. Osim njih, tu su i djela velikana Chaplina, a i drugih skladatelja čija su djela često korištena u filmovima. Ono što ovom koncertu daje dodatnu čar jest to što će biti popraćen video projekcijom kadrova iz filma.

Svi koncerti počet će u 20 sati u vanjskom prostoru dvorca Batthyany. Ulaz je besplatan.

Zabava & Stil

Regionalni vas časti ulaznicama za početak Špancirfesta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Špancirfest

Regionalni i Špancirfest časte vas za početak 24-tog varaždinskog festivala.

Dijelimo dva puta po dvije ulaznice za Opernu gala večer kod vile Bedeković. Koncert počinje u petak, 19. kolovoza u 20:30.

Inače, vila Bedeković predivno je i otmjeno mjesto kao stvoreno za ekskluzivne koncertne doživljaje koji se tamo, otkad smo ju otkrili kao glazbenu pozornicu, događaju. Jedan od takvih zasigurno će biti Operna gala večer koja, kao što joj ime kaže, donosi probrane melodije Mozarta, Donizzetija, Verdija, Belinija i drugih u izvedbi fantastičnih glasova solistica i solista Lane Kos, Tamare Ivaniš, Ene Pongrac, Mattea Ivana Rašića, Marka Mimice, Jaka Mihelača, Charlesa Pachona, Davida Oštreka, Kore Pavelić, Marine Monzo i Miloša Bulajića.

Koncert je osmišljen kao festivalski nastup na otvorenome Hrvatske operne akademije – Varaždin 2022., koja će se održati neposredno prije Špancirfesta pa će ionako raskošni program upotpuniti nekoliko arija koje će izvesti njezini najbolji polaznici.

Ono što morate napraviti lajkate našu Facebook stranicu i označite osobu s kojom ćete otići na koncert.

Dobitnike ćemo odabrati u petak, 19. kolovoza prijepodne, slučajnim odabirom.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

U Lepoglavi krenuo Jailhouse festival, i to jako – s dvije izložbe, kvizom i puno glazbe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prvo su se na programu našle dvije izložbe – Koncertualni postav Gorana Šoštarića, našeg domaćeg umjetnika čija je priča kao iz hollywoodskih filmova. Pitate se zašto? Zato jer je čovjek profesionalno policijski detektiv, a u slobodno vrijeme umjetnik koji je svoju ljubav prema glazbi i izradi skulptura spojio u jedno i to itekako uspješno.

Druga izložba je izložba militarija u organizaciji P.A.S. kluba Lepoglava, kluba koji je tek nedavno dobio vlastiti prostor, a koji su odmah na najbolji mogući način počeli koristiti. Postav je izrazito bogat, a uključuje različite vojne fotografije, replike i sl.

Kasnije tijekom dana krenula je jedna od tradicionalnih aktivnosti Jailhouse festivala – Quiz night.

Dok su pitanja spremno čekala svoje odgovore, organizatori su čekali publiku koja je dosta samouvjerena da preispita vlastito znanje. Jer među pitanjima nema čega nema – od sporta, umjetnosti pa sve do hrane. No je li zaista ključno teorijsko znanje, životno iskustvo ili pak timski rad? Neka svatko procijeni sam… Promatrajući natjecatelje rekli bismo da su u pitanju bile različite kombinacije.

A svatko od njih svakako je priželjkivao imati i malo sreće.

Dok je koncentracija bila na nivou, a moždane vijuge radile punom parom, brigu o tome da se igrači ne bi slučajno ‘pregrijali’ cijelo je vrijeme vodila osvježavajuća sangria. Poslije više od dva sata razmišljanja, slijedilo je ono najgore – iščekivanje rezultata. Za neke mučno, za neke slatko.

U dodatnoj borbi za drugo mjesto više je sreće ipak imao tim Nachosi (Martina Osmanović, Zoran Druško, Dajana Varga, Nika Druško). Treće mjesto stoga je pripalo timu Miljenko i sinovi (Duje Prkut, Tomica Bačak, Renato Vuk, Goran Božak)

Iiii…imamo i pobjednika! Na prvom mjestu našla se ekipa Pafi & Co koju čine Tin Dubovečak, Alen Šobak i Karlo Zagrajski. Na svima je da se sada s ponosom pohvale i nastave uživati u svemu što Jailhouse donosi.

Za sam kraj na malu pozornicu pored terase Caffe bara Luna stigli su Nesho & Cholula poznati po svojim nastupima pod nazivom X – sessions, a koji su napokon stigli i pod svjetla pozornice Jailhouse festivala. Naravno, uvijek jednako dobri i kvalitetni priuštili su nam sate i sate dobre glazbe na koju smo morali i zaplesati.

Atmosferu s prvog dana Jailhouse festivala donosimo u bogatoj fotogaleriji:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje