Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec priprema projekt komasacije, uključite se u javnu raspravu!

Objavljeno:

- dana

Rascjepkanost poljoprivrednog zemljišta, koje onemogućuje organizaciju racionalne i isplative poljoprivredne proizvodnje, jedan je od razloga nekonkurentnosti naših primarnih djelatnosti, ali i posredno iseljavanja mladih iz ruralnih sredina te odumiranja naših sela.

Kako bi se ova varijabla, koja negativno utječe na brojne pokazatelje uspješnosti naše zemlje otklonila, Grad Čakovec odlučio je na svom području započeti s komasacijom.

Na Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (2021.-2026.), u reformskoj mjeri C1.5.R2 – Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju, ulaganju C1.5. R2.I1 – Komasacija poljoprivrednog zemljišta, Grad Čakovec će prijaviti projekt komasacije na području Katastarske općine Novo Selo Rok.

Cilj je na tom području, a ukoliko bude interesa i  na susjednom području Katastarske općine Krištanovec, okrupniti poljoprivredno zemljište te mještanima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom omogućiti racionalnije planiranje proizvodnje i s njome povezanih troškova.

Kako bi se prijavili na Javni poziv, potrebno je ishoditi suglasnosti više od 50 posto onih koji imaju u vlasništvu najmanje 67 posto ukupne površine poljoprivredne površine na kojoj se planira provedba komasacije. S tim u vezi, Grad Čakovec počeo je s procesom informiranja građana, kako bi se u ovaj projekt uključilo što više zainteresiranih građana.

Sljedeća takva tribina održat će se danas, 11. studenoga, u društvenom domu u Novome Selu Rok od 18 sati. Tribina, odnosno sastanak, otvorena je za javnost. Rok za prijavu je kraj studenoga, a cijeli projekt, ukoliko bude odobren za sufinanciranje, bit će sufinanciran sa 80 posto odobrenih sredstava.

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 208 novopozitivnih, preminuo je muškarac (76)

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 370 uzoraka, od čega je evidentirano 208 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 56,2% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 138 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 181. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 97 117 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 41 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 9 pacijenata, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je muška osoba, stara 76 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 10. 1. 2022. do 16. 1. 2022. godine, 273 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 75 na području grada Mursko Središće, 102 na području grada Preloga, 40 na području općine Belica, 23 na području općine Dekanovec, 22 na području općine Domašinec, 14 na području općine Donja Dubrava, 36 općine Donji Kraljevec, 3 općine Donji Vidovec, 31 općine Goričan, 16 općine Gornji Mihaljevec, 41 općine Kotoriba, 49 općine Mala Subotica, 117 općine Nedelišće, 21 općine Orehovica, 30 općine Podturen, 20 općine Pribislavec, 39 općine Selnica, 30 općine Strahoninec, 21 općine Sveta Marija, 48 općine Sveti Juraj na Bregu, 35 općine Sveti Martin na Muri, 48 općine Šenkovec, 22 općine Štrigova i 17 općine Vratišinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje