Povežite se s nama

Međimurje

Grad Čakovec za djecu s teškoćama u razvoju osigurao 100.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Briga o najmlađima

Grad Čakovec sufinancirat će u 2017. godini projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove, koji provodi Savez udruga za uključivanje djece rane i predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav Međimurske županije “Prvi korak’”.

Sufinanciranjem će se iz proračuna Grada Čakovca podmiriti 50 posto troškova spomenutog projekta, dok će ostatak sufinancirati Međimurska županija nakon što potpiše ugovor sa Savezom. Spomenuti će se troškovi sufinancirati tijekom 2017. godine za djecu koja pohađaju predškolske ustanove a imaju prebivalište na gradskom području. Grad Čakovec sklopit će sa Savezom udruga “Prvi korak” poseban ugovor kojim će regulirati međusobna prava i obveze. Sredstva za sufinanciranje navedenog projekta u iznosu od 100.000 kuna osigurana su u proračunu Grada Čakovca za 2017. godinu, program Nadstandard u predškolskom i osnovnoškolskom odgoju, 1026A100011. Inače, ovih dana jedna od članica spomenutog Saveza, Udruga za autizam POGLED, oprema zgradu u koju uskoro seli. Planirano otvorenje novih prostora Udruge je početkom veljače. Iz projekta Ministarstva zdravstva članovi “Pogleda“ osigurali su većinu potrebnih sredstava za plaće terapeuta, najam i režije. No, traže donatore, jer im je potrebno još nekoliko uredskih stolova i stolaca te stolci za predavanja i edukacije.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedavno predstavljeni „Rječnik govora Kotoribe“ čuva jezično blago toga kraja Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

U subotu, 9. rujna 2023. godine, u Kotoribi je u večernjim satima održana promocija knjige „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i prof. dr. sc. Đure Blažeke.

Ovaj Rječnik je svojevrstan povijesni dokument za Kotoribu koji sadrži jezično blago ovog kraja Međimurja.

Još 2017. godine Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, proglasilo je kotoripsku skupinu govora nematerijalnim kulturnim dobrom koje je potrebno očuvati za buduće naraštaje, a ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost projekta i dodijelilo sredstva za njegovu finalizaciju.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik nakladnika – Ogranka Matice hrvatske Čakovec – Zoran Turk, doktorica znanosti iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja i mnogi drugi. Naslovnicu „Rječnika govora Kotoribe“ oslikala je Josipa Dornik.

Među ostalim, na nedavno održanu promociju „Rječnika govora Kotoribe“ osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba, održanoj 15. rujna.

– Upućujem pohvale učiteljici hrvatskog jezika Ani Jauk koja je posljednjih 15 godina marljivo skupljala materijal za ovaj rječnik, želim joj zahvaliti na čuvanju naše tradicije, kulture i baštine. Ovim rječnikom ne ponosi se samo Kotoriba već i cijelo Međimurje – istaknuo je župan.

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje