Povežite se s nama

Nogomet

Grad će biti većinski vlasnik kluba s oko 70 posto dionica

Objavljeno:

- dana

NOGOMET

Varaždinsko Gradsko vijeće podržalo je preoblikovanje NK Varaždin u sportsko dioničarsko društvo. Izvršni direktor NK Varaždin Zlatko Ivanković ovako opisuje nastavak procesa preoblikovanja.

– Ukratko samo da ponovim kronologiju događaja vezanu uz preoblikovanje kluba. Dobili smo rješenje od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u kojem se dozvoljava početak tog procesa preoblikovanja, izradio se elaborat, već su izrađene i korekcije, a Grad je prema zakonu trebao dati suglasnost s obzirom da Ministarstvo financija svoja potraživanja koja ima prema klubu prenosi na Grad. Tako sada ta potraživanja ima Grad a kako klub u ovoj situaciji nije u mogućnosti da izvrši svoje obveze Grad za taj iznos dobiva dionice. Gradsko vijeće je donijelo odluku da prihvaća da sudjeluje u postupku preoblikovanja te se trenutno vode pregovori o odabiru revizorske kuće koja bi trebala izraditi završni elaborat o preoblikovanju. Nakon što se završi elaborat, koji mora sadržavati sve financijske obveze i potraživanja kroz koja bi se trebala konstatirati i vrijednost kluba. Zatim se kreće u odabir modela i nakon toga se ide u raspisivanje prve kotacije dionica. O brzini prodaje dionica ovisi i brzina dovršetka procesa preoblikovanja, šest ili sedam mjeseci.
Kada se očekuje raspisivanje prve kotacije dionica?
– Najviše vremena će oduzeti brzina kojom će revizor izraditi završni elaborat, s obzirom da mora provesti barem 15 ili 20 dana u klubu kako bi dobio sve potrebne financijske i ostale podatke. Realno je da izrada završnog elaborata traje 30-tak dana. Mislim da će do prodaje prve kotacije  proći oko šest mjeseci, a nakon toga još dva do tri mjeseca do kompletnog završetka preoblikovanja.
U javnosti je bilo u posljednje vrijeme proturječnih informacija  o tome koje obveze Grad preuzima a što dobiva preoblikovanjem NK Varaždin.
– Ukratko, Grad ne preuzima nikakve obveze već će dobiti vrijednost koju potražuje Ministarstvo financija.  Grad će za tu vrijednost dobiti dionice koje danas, sutra može prodati, dati nekome na upravljanje i sl. Onu obavezu koju Grad preuzima je osiguranje milijun kuna za završetak cjelokupnog preoblikovanja. Kad se završi preoblikovanje klub više nije udruga građana i klub posluje po zakonu o trgovačkim društvima. Tako će klub definitivno izaći na tržište pa će si u tom okviru morati osigurati godišnji budžet. Grad nije u obvezi osigurati cjelokupni budžet kluba, već će Grad biti tu biti kao kontrolni mehanizam da klub više ne ulazi u dubioze. Očekujem da će se bitno promijeniti način razmišljanja i način ponašanja svih u klubu.
Gradu ostaje i obveza vraćanja kredita u ime kluba.
– Grad tu obvezu redovno servisira a za iznos kredita Grad će dobiti i odgovarajući broj dionica. Sve to zajedno dovest će do činjenice da će Grad biti većinski vlasnik s oko 70 posto vlasništva dionica.
Kakva je situacija u ovom trenutku sa upravom kluba, dva člana dala su ostavke i koliko će to otežati proces preoblikovanja?
– Na izbornoj skupštini kada je izabran novi IO i predsjednik Košić iz njegovih izjava bilo je vidljivo da je to IO koji bi klub morao dovesti do završne faze preoblikovanja, do konstituiranja skupštine dioničara.  Međutim, onog trenutka kada je Grad donio odluku da ulazi u preoblikovanje kluba predsjednik Košić i dopredsjednik Kišić zaključili su da je tu završila njihova uloga, jer da je logično da Grad dalje vodi proces preoblikovanja do kraja. Imali smo IO na kojem smo morali konstatirati da su predsjednik i dopredsjednik dali ostavke, po Statutu funkciju predsjednika do izborne skupštine vrši drugi dopredsjednik kluba Vjeran Radelić. Predstoje razgovori s gradonačelnikom oko cjelokupne situacije i oko kandidata, kad će se sve utvrditi javnost će biti pravovremeno informirana.  
Kakvi su sportski planovi u 3. HNL u kojoj se sada natječe NK Varaždin?
– Plan i cilj je ostao isti, plasman koji bi nam garantirao igranje u novoformiranoj 3. HNL. To bi trebao biti početak gradnje sportskog dijela kluba, momčad koja bi u godinu dana mogla ostvariti plasman za ulazak u 2. HNL. Uz to je vezan i financijski dio koji treba pratiti sportski jer ukoliko ne budemo ostvarili potrebni financijski dio ne možemo ući u 2. HNL. Neće se robovati sportskim ciljevima. Sada planiramo plasman u prvih sedam klubova koji bi osigurao plasman u novoformiranu 3. HNL sljedeće sezone.
Što se tiče igračkog i trenerskog kadra sve će ostati isto ili se planiraju pojačanja?
– Pripreme će početi sa momčadi koja je završila jesenski dio prvenstva. Vode se razgovori s nekim igračima ali sve će ovisiti o financijskim mogućnostima kluba.
Stadion je u vlasništvu Grada a kako će se evidentirati ulaganja kluba u stadion?
– Početkom osnivanja HNL-a pojavila se potreba za podizanje stadiona na viši nivo. Na početku je to rješavala tvornica Varteks, a oko 1996. godine je klub počeo ulagati u stadionsku infrastrukturu. Izgrađen je novi priključak za vodovod, nova toplana, energana, pomoćni objekti, istočna tribina i dr. Ako bi izrazili vrijednosno, riječ je o ulaganju u posljednjih 15-tak godina vlastitih sredstava kluba koje ukupno iznosi  25 milijuna kuna. Jasno tu su i troškovi radnika koji radili na održavanju sportskog objekta. Klub je tako digao vrijednost stadiona iako nije vlasnik. Tu je i rasvjeta, novi semafor , nove sjedalice, sustav za zalijevanje travnatih terena, umjetna trava sve je to išlo iz troškova kluba.  Sve što je klub uložio ostaje Gradu koji je vlasnik stadiona.

Izvor:
Foto:

Nogomet

Odlična Lara Hraščanec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

TENIS

Mlada tenisačica TK Varaždin 1181 Lara Hraščanec odlično je počela ovogodišnje nastupe. 

Na dvoranskom Prvenstvu Hrvatske za tenisačice do 12 godina osvojila je visoko 3. mjesto. Nakon pobjeda nad Zagrepčankama Sokolović, Kasalo i Kos u finalu je izgubila od državne prvakinje do 12 godina Noe Krznarić.
Lara je nastupila i u igri parova zajedno s Kornelijom Hunčak. U toj kategoriji osvojila je 2. mjesto.
Odličnim nastupima na ovom, ali i prijašnjim turnirima, Lara se kandidarala za jedno od mjesta u reprezentaciji za taj uzrast.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Nogomet

Vrijedna pobjeda Varaždinaca u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RUKOMET

U 11. kolu Premijer lige rukometaši GRK Varaždin 1930 izborili su pobjedu nad ekipom Zameta u Rijeci rezultatom 26:24, nakon vodstva Riječana na poluvremenu 14:11.

“Teško izborena pobjeda.”  zajednička je izjava i i grača i trenera nakon utakmice sa ekipom Zameta. Varaždinci nisu ušli dovoljno koncentrirano u susret i domaćin je to odmah iskoristio. Mlada ekipa Zameta s nekoliko iskusnijih igrača pokazala je da je željna igre i nadmetanja, te su s puno htijenja natjecari Varaždince na pogreške. U drugom dijelu varaždinski redovi su se posložili, obrana je počela funkcionirati na visokom nivou i rezultat se polagano okretao, opet zahvaljujući sve boljem napadu. Na kraju je dobra igra cijelog kolektiva donijela prevagu i nove bodove na kontu Varaždinaca koji i dalje drže vrh prvenstvene ljestvice s 20 osvojenih bodova.

U sljedećem kolu u Varaždin dolazi petoplasirana ekipa Gorice.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje