Povežite se s nama

Međimurje

Grad Prelog krenuo u potragu za potencijalnim variocima

Objavljeno:

- dana

BEZ TEORIJSKE NASTAVE

U gradskoj upravi Grada Preloga u četvrtak je održan inicijalni sastanak gospodarstvenika Donjeg Međimurja vezan uz edukacije i praktično obučavanje osoba za zanimanje zavarivač

Ovaj će se program provoditi u suradnji lokalnom samoupravom, tvrtkama s područja Grada Preloga te polaznicima edukacije i tečaja. Cilj edukacije je osposobiti i certificirati kandidate za zanimanje zavarivač kako bi se dobio kadar za to zanimanje koje spada u deficitarna kod svih metaloprerađivačkih tvrtki na ovom području. Edukacije će se provoditi po programu tvrtke Đuro Đaković montaža – Centar za zavarivanje d.o.o. iz Slavonskog Broda, koja je ovim putem prezentirala njihovo dugogodišnje iskustvo u praktičnim obukama zavarivača prema ovlaštenjima TUV-a. Tvrtku je prezentirao Božidar Ćorić, predstavnik za kvalitetu, marketing i nabavu.
Zanimljivo je da se njihova obuka sastoji od nula sati teoretske nastave te se sve svodi na praktični dio edukacije. Bit će omogućeno pohađanje desetak vrsta načina zavarivanja, rekao je Ćorić i dodao kako najtraženiji, “MAG” tečaj stoji između 8.500 i 12.000 kuna, a cijena ovisi o nizu faktora, dok “WIG” odnosno “ARGON” tečaj stoji 17.300 kuna. Grad Prelog će se uključiti u sufinanciranje ove obuke i angažirati se u pronalaženju kandidata za ovo deficitarno zvanje, napomenuo je zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan.

Izvor:
Foto: RT

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje