Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja

Objavljeno:

- dana

Pet mladih obitelji potpisalo je 20. listopada s Gradom Lepoglavom ugovore o dodjeli bespovratnih gradskih potpora za izgradnju odnosno kupnju obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave.

– Prije tri godine krenuli smo s podjelom bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje
njihovog stambenog pitanja. Od tada je, računajući i današnje potpisnike ugovora, ovu mjeru
koristilo 17 obitelji koje su tako uz potporu Grada Lepoglave došle do svog vlastitog krova nad
glavom. Upravo to je i cilj ove demografske mjere – pomoći mladim obiteljima da dođu do
vlastitog životnog prostora u Gradu Lepoglavi i ostanu u njemu živjeti. Za provedbu ove mjere dosad smo u gradskom proračunu izdvojili 576.000 kuna – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Potpore su mladim obiteljima dodijeljene temeljem provedenog javnog natječaja koji im je pružio mogućnost da ostvare potporu u iznosu do 50% prihvatljivih troškova, a najviše 40.000 kuna za sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće odnosno za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće ili stana na području Grada Lepoglave. Upravo je taj iznos potpore ostvarila većina potpisnika ugovora. Potporu su mogle ostvariti i obitelji koje trenutno ne žive na području Grada Lepoglave, ali planiraju izgradnju ili kupnju obiteljske kuće odnosno stana na gradskom području. Uvjet je da u roku od godine dana prijave svoje prebivalište u Gradu Lepoglavi i da im, kao i ostalim dobitnicima potpora, u narednih 10 godina adresu prebivališta bude upravo nekretnina do koje su došli uz ostvarenu gradsku potporu.

– Dobili smo potporu od 40.000 kuna za izgradnju obiteljske kuće na području Grada Lepoglave u koji smo se iz Ivanca preselili prije tri godine. Trenutno živimo u stanu no krenuli smo u izgradnju obiteljske kuće – rekao je Neven Pavlović zadovoljan dobivenom potporom Grada Lepoglave.

– Ova nam potpora puno znači budući da je u današnje vrijeme, kada se živi od plaće do plaće, a cijene kvadrata životnog prostora veliki, svaka kuna itekako važna – poručila je Renata Dubovečak čija će obitelj dobivenu potporu iskoristiti za kupnju stana.

– Mladim obiteljima potrebne su dvije stvari – posao i vlastiti dom. Upravo te dvije stvari Grad
Lepoglava nastoji osigurati. Značajnim ulaganjima u razvoj gospodarstva, što činimo ulaganjem u izgradnju poduzetničke zone kao i davanjem potpora malim gospodarstvenicima, stvaramo uvjete za otvaranje novih radnih mjesta dok dodjelom potpora kod rješavanja stambenog pitanja, mladim obiteljima omogućavamo da dođu do vlastitog krova nad glavom – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Život i društvo

U školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici postavit će se uloškomati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući Gradu Lepoglavi, u sve tri osnovne škole na gradskom području učenice će moći koristiti besplatne higijenske uloške. Naime, Grad Lepoglava je financirao nabavku 6000 higijenskih uložaka koji će biti dostupni za korištenje učenicima u osnovnim školama u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici.

– Ovo je još jedna aktivnost koju provodimo u okviru programa potpore obrazovanju. Iako nismo osnivači osnovnih škola na gradskom području, ulažemo značajna sredstva kako bismo pružili maksimalnu potporu obrazovnim procesima, našim učenicima i njihovim učiteljima. Odluka da osiguramo higijenske uloške za djevojčice u osnovnim školama donesena je na temelju činjenice da je oko 30 % obitelji u Hrvatskoj na granici siromaštva i zbog toga nisu u mogućnosti izdvajati za higijenske potrepštine pa tako i za higijenske uloške – pojasnio je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je ravnateljima škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice podijelio nabavljene higijenske uloške i zidne nosače u kojima će se ulošci nalaziti.

– Higijenske uloške moći će koristiti sve djevojčice. Nismo postavili nikakva ograničenja niti smo dvojili treba li pokrenuti ovaj program – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Nabavljeno je 6.000 higijenskih uložaka koji bi trebali biti dostatni tijekom iduće godine. No, i nakon toga Grad Lepoglava planira nastaviti s ovim programom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec dodijelila 70 stipendija učenicima i studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec i ove godine stipendira učenike i studente kako bi ih potaknula na ostvarivanje što boljeg uspjeha u školi te na uključivanje što većeg broja mladih ljudi na nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama.

Za školsku odnosno akademsku 2021./2022. godinu dodijeljeno je 70 stipendija, a u proračunu Općine za tu je svrhu osigurano 300.000 kuna. Prema definiranim kriterijima, Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrdilo je da pravo na stipendiju ima 25 učenika i 45 studenata.

Učenici srednjih škola sa sjedištem na području Varaždinske županije i izvan nje dobivat će stipendije u iznosu od 200 kuna mjesečno. Studenti polaznici visokih učilišta sa sjedištem na području Varaždinske županije dobivat će 300 kuna mjesečno, a studenti čija visoka učilišta sjedište imaju na području Međimurske županije 350 kuna mjesečno. Oni studenti koji visoka učilišta polaze izvan Varaždinske i Međimurske županije, na području Republike Hrvatske ili u stranoj državi, dobivat će 600 kuna mjesečno.

Učenicima srednjih škola stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 1. rujna 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine, a studentima za razdoblje od 1. listopada 2021. godine do 31. srpnja 2022. godine.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s virusom COVID-19 na području Varaždinske županije, ali i šire, ove se godine neće održati potpisivanje ugovora. Učenicima i studentima ugovori su poslani poštom u dva primjerka te su dužni potpisani primjerak ugovora dostaviti u prostorije Općine zajedno s potrebnom dokumentacijom.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec upućuje čestitku svim stipendistima, uz želju da i dalje nastave ostvarivati takve i još bolje rezultate jer samo vlastitim razvojem, razvojem svojih osobnih i profesionalnih sposobnosti u mogućnosti smo unapređivati svoju zajednicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje