Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Ludbreg u ovoj školskoj/akademskoj godini stipendira 48 učenika i studenata

Objavljeno:

- dana

Grad Ludbreg u školskoj/akademskoj godini 2022./2023. stipendira 48 učenika, odnosno studenata.

Među njima je 19 stipendista koji nastavljaju korištenje stipendije na temelju redovnog završavanja obaveza, 11 učenika koji nastavljaju koristiti stipendiju dok je među novim korisnicima 16 studenata i dva učenika.

Iznos za studente koji studiraju u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji je 79,63 eura. Studenti koji studiraju u ostalim županijama mjesečno primaju 106,18 eura, a učenici 39,82 eura.

– Krajem prošle godine ponovili smo poziv za dodjelu stipendija i potvrdili studente koji su nastavili studij. Pandemija je i tu ostavila svojih posljedica, studenti su u manjem broju izvršavali svoje obaveze, ali vjerujem kako će se u razdoblju koje dolazi situacija poboljšati. Također razmišljamo da od sljedeće školske, odnosno akademske godine povećamo iznos stipendija jer svjesni smo koliko su narasli troškovi života i želimo maksimalno olakšati roditeljima i biti im podrška – rekao gradonačelnik i dodaje kako je to bio i motiv da se poveća iznos jednokratne novčane naknade za novorođenčad: “Znamo da to nije dovoljno i stoga nam je bitno da osiguravamo kvalitetan dječji vrtić da djeca mogu pronaći svoje mjesto, da nema čekanja, puno ulažemo u osnovnu školu, produženi boravak, sportske klubove, a sve s ciljem da naša djeca imaju jednake šanse i jednake mogućnosti kao i ona u većim gradovima.”

Grad Ludbreg prošle je 2022. godine povećao naknadu za novorođenče koja je tako umjesto dotadašnjih 2000 kuna iznosila 2500 kuna. U 2023. godini novčana naknada za novorođenče iznosi 400 eura što je dodatno povećanje.

Već desetljećima demografi upozoravaju na negativne demografske trendove, a ovakav oblik pomoći roditeljima itekako je dobrodošao. Grad Ludbreg u prošloj 2022. godini zaprimio je 70 zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođenčad za što je iz gradskog proračuno izdvojeno 172.500 kuna, odnosno 22.896 eura.

– Svjesni smo da se demografska politika ne zasniva na jednokratnoj pomoć i zato nastojimo maksimalno biti podrška obiteljima od rođenja djeteta pa tijekom cijelog obrazovanja. Prošle godine u Ludbregu je otvoren novi vrtić. Iako privatni, jednako sufinanciramo boravak djece u svim vrtićima. Naš gradski vrtić očekuje nova adaptacija i proširenje. U osnovnoj školi sjajno funkcionira produženi boravak, učenici na početku školske godine dobivaju bon za kupnju školskog pribora, za sve osnovnoškolce besplatan je i radni materijal. Stipendiramo srednjoškolce i studente – objasnio je gradonačelnik Bilić te dodao da uz te mjere aktivno nastoje stvarati preduvjete za poboljšanje života na području grada ulaganjem u komunalnu infrastrukturu i druge sadržaje.

– Ponosni smo što ćemo prvi u Hrvatskoj imati Newton sobe. Od iznimne nam je važnosti što smo u suradnji s norveškim partnerima uspjeli dogovoriti ovaj zanimljivi projekt koji će biti okosnica obrazovanja u STEM području i to ne samo za djecu iz Osnovne škole Ludbreg već i za djecu iz susjednih općina, ali isto tako vjerujem da je on i okosnica daljnjeg razvoja turizma – završio je gradonačelnik.

Život i društvo

“Dani tehničke ispravnosti motocikala” od 22. do 27. travnja u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, od 22. do 27. travnja provest će se preventivno-sigurnosna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Akcija je usmjerena na mogućnost besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Preventivno-sigurnosna akcija provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Kao što nam je svima poznato motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovna škola Kneginec Gornji bogatija za školski vrt i prometni poligon

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Gornji Kneginec pokrenula je inicijativu za školski vrt koji bi uređivali učenici sa zaposlenicima škole.

Odrađeni su poslovi pripreme terena i ograđivanja od susjednih privatnih parcela koje su obavili djelatnici KNEKOM-a. U funkciji je tako ostalo 1600 m2 te je vrt u petak, 12. travnja, predan na korištenje Učeničkoj zadruzi „Kneginja“ i Dječjem vrtiću.

Ujedno je na inicijativu Općine pokrenuto i uređenje prometnog poligona Osnovne škole Kneginec Gornji za što će se utrošiti 10.948,90 eura koje je osigurala Varaždinska županija. Radove obavlja tvrtka CRTORAD iz Jalkovca.

Prometni poligon će služiti za učenje osnovnoškolske djece ponašanju u prometu, prije svega kod vožnje biciklom, a za što će im biti izdavane i odgovarajuće potvrde.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje