Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin želi preko noći jednostrano raskinuti ugovor o interventnom zbrinjavanju bala i koncesiju?

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina za utorak je sazvao sjednicu varaždinskoga predstavničkog tijela s tri točke dnevnog reda koje se odnose na gospodarenje otpadom. Riječ je o ishitrenom jednostranom raskidanju Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada deponiranog u Brezju, kao i Ugovora o koncesiji za njegovo odlaganje.

Time je nastavljen niz ad hoc sazvanih izvanrednih sjednica Gradskog vijeća, kojima se vijećnici prisiljavaju na brzopotezno donošenje odluka koje Grad mogu skupo stajati, i doslovno ga pokopati u roku od 24 sata! Na sjednici bi se trebalo raspravljati i odlučivati o problematici baliranog otpada u Brezju, ugovorima i kompleksnim sudskim sporovima vrijednosti preko 200 milijuna kuna, iako su o tome vijećnici obavješteni samo 24 sata prije njezina održavanja.

Vijećnici će, iako im nije dato vremena proučiti materijale i obaviti nužne konzultacije, raspravljati te potom i donijeti odluku o tome jesu li nastupili uvjeti za raskid Ugovora broj 352/08 o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje, na kojoj je od 2005. godine odloženo oko 120.000 tona komunalnog otpada.

Podsjećamo, u međuvremenu je, u travnju 2018. godine, na Vrhovnom sudu srušena i pravomoćna presuda Visokoga trgovačkog suda, kojom su ništetnim proglašeni ugovori s dodacima iz 2008., 2009. i 2010. godine između T7 VIS-a (danas T&H INVEST d.o.o.) s jedne strane, te Varkoma i Grada Varaždina s druge strane.

Zvuči nevjerojatno, ali izgleda da se gradonačelnik Ivan Čehok sa svojim najbližim suradnicima odlučio na potpuno diletantsko rješavanje najvećeg ekološkog i političkog problema na gradskom području.

Iako su uistinu izazivale čuđenje iracionalne odluke bivšeg gradonačelnika Habuša, da ne poštuje Čehokove ugovore, sada još daleko više čude samovoljne odluke Čehoka da ni sam ne poštuje svoje ugovore te štoviše, bez suglasnosti i odluke Gradskog vijeća potpisuje dopise o raskidu ugovora.

Takvi nepromišljeni hazarderski potezi aktualnog gradonačelnika i vijećnika koji ga u tome podupiru, u najmanju su ruku neozbiljni i ishitreni ne ostavljajući dovoljno vremena ostalim vijećnicima da prije donošenja odluke o ovako važnom pitanju stignu proučiti sve potrebne materijale, pa i one koji im, možda i namjerno, nisu poslani. Tako primjerice Plana sanacije Brezja uopće nema u poslanim materijalima za sjednicu, iako je isti i više nego nužan za donošenje ovakve odluke.

Koji skriveni motivi leže u ovakvim diletantskim odlukama da se preko noći sazivaju sjednice i neutemeljeno, unutar 24 sata, odlučuje o ovako važnim pitanjima za Grad i građane, ostaje nam tek saznati.

Jedno je sigurno, ovakva logika vladajućih, na čelu s Ivanom Čehokom, sve više nalikuje na jeftin pokušaj budalizacije Gradskog vijeća, ali i Varaždinaca koji bi se trebali pomiriti s gradonačelnikovim intimnim stavom da „je naše moje“. I da je svejedno što posljedice njegovih loših političkih odluka mogu nanijeti višemilijunske štete građanima, Gradu i tvrtkama. O onima pak pričinjenim okolišu, bolje da i ne govorimo.

Vladajući u Gradu, naime, sada smatraju da je balirani miješani komunalni otpad ključnog broja 20 03 01 promijenio protekom vremena svoju masu i svoje fizikalne i kemijske karakteristike. U obavijesti o „gašenju obveza“ (ex lege) poslanom T&H  Investu ističe se da Varkom d.d. ne posjeduje otpad koji po svojoj kategorizaciji predstavlja komunalni otpad koji je predmet navedenog ugovora.

Trasiran put u paralizu kompletnih financijskih tokova Grada?

Iako detaljnije ne pojašnjavaju, napominju i da Varkom temeljem Zakona o vodama iz 2013. godine ne smije obavljati djelatnosti koje se ne odnose na opskrbu pitkom vodom, odvodnjom ili pročišćavanjem otpadnih voda. Stoga Grad Varaždin naglašava da su obveze društva Varkom prestale zbog nemogućnosti ispunjenja te da je „na strani Grada došlo na određeni način do gašenja obveza iz ugovora zbog nemogućnosti ispunjenja“.

Grad Varaždin također ne smatra da su nastupili uvjeti da Varkom d.d. jednostrano raskine ugovor samo s T&H Investom, već i da se raskine koncesija zaključena s tvrtkom zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R (C.I.O.S. grupa) iz 2013. godine.

S obzirom na to da Grad Varaždin zasad nije postigao razuman dogovor s drugim stranama (T&H Invest, C.I.O.S. grupa), šteta koja mu je napravljena samo iz osnove neispunjavanja odredbi Ugovora o interventnom zbrinjavanju, ali i nekonzumiranja Koncesije o odlaganju otpada, mogla bi na kraju iznositi više desetaka milijuna kuna.

Nažalost, u to nisu uračunati troškovi zbrinjavanja više od 100.000 tona baliranog otpada odloženoga u Brezju, i tek će se vidjeti hoće li ovakvi potezi vladajućih uzrokovati čak i paralizu kompletnih financijskih tokova Grada, na što mnogi upozoravaju.

O tim opasnostima, u materijalima za sjednicu koje su gradski vijećnici dobili svega 24 sata prije njezina održavanja, nema ni riječi.

A trebalo bi ih biti, jer kako doznajemo od Miroslava Rendića, odvjetnika T&H Investa, u ovoj tvrtki su spremni pokrenuti nove sudske postupke „radi naknade štete i zaštite svojih drugih poslovnih interesa“.

– Ukoliko dođe do jednostranog raskida Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada deponiranog u Brezju , isplivat će na vidjelo brojne reperkusije. Naime, kontradiktorno je da Grad Varaždin vodi spor za utvrđenje ništetnosti spomenutog Ugovora, a istovremeno trgovačko društvo u njegovom vlasništvu (Varkom), raskida taj važeći Ugovor – ukazuje Rendić.

Dodao je da bi pravosudna „trakavica“ mogla potrajati još 5, ili čak 10 godina!

– Ako Grad izgubi parnicu, morat će platiti sve sudske troškove, nadoknaditi štetu T&H Investu i visoke kamate – zaključio je Miroslav Rendić.

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje