Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždin želi preko noći jednostrano raskinuti ugovor o interventnom zbrinjavanju bala i koncesiju?

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina za utorak je sazvao sjednicu varaždinskoga predstavničkog tijela s tri točke dnevnog reda koje se odnose na gospodarenje otpadom. Riječ je o ishitrenom jednostranom raskidanju Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada deponiranog u Brezju, kao i Ugovora o koncesiji za njegovo odlaganje.

Time je nastavljen niz ad hoc sazvanih izvanrednih sjednica Gradskog vijeća, kojima se vijećnici prisiljavaju na brzopotezno donošenje odluka koje Grad mogu skupo stajati, i doslovno ga pokopati u roku od 24 sata! Na sjednici bi se trebalo raspravljati i odlučivati o problematici baliranog otpada u Brezju, ugovorima i kompleksnim sudskim sporovima vrijednosti preko 200 milijuna kuna, iako su o tome vijećnici obavješteni samo 24 sata prije njezina održavanja.

Vijećnici će, iako im nije dato vremena proučiti materijale i obaviti nužne konzultacije, raspravljati te potom i donijeti odluku o tome jesu li nastupili uvjeti za raskid Ugovora broj 352/08 o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije lokacije Brezje, na kojoj je od 2005. godine odloženo oko 120.000 tona komunalnog otpada.

Podsjećamo, u međuvremenu je, u travnju 2018. godine, na Vrhovnom sudu srušena i pravomoćna presuda Visokoga trgovačkog suda, kojom su ništetnim proglašeni ugovori s dodacima iz 2008., 2009. i 2010. godine između T7 VIS-a (danas T&H INVEST d.o.o.) s jedne strane, te Varkoma i Grada Varaždina s druge strane.

Zvuči nevjerojatno, ali izgleda da se gradonačelnik Ivan Čehok sa svojim najbližim suradnicima odlučio na potpuno diletantsko rješavanje najvećeg ekološkog i političkog problema na gradskom području.

Iako su uistinu izazivale čuđenje iracionalne odluke bivšeg gradonačelnika Habuša, da ne poštuje Čehokove ugovore, sada još daleko više čude samovoljne odluke Čehoka da ni sam ne poštuje svoje ugovore te štoviše, bez suglasnosti i odluke Gradskog vijeća potpisuje dopise o raskidu ugovora.

Takvi nepromišljeni hazarderski potezi aktualnog gradonačelnika i vijećnika koji ga u tome podupiru, u najmanju su ruku neozbiljni i ishitreni ne ostavljajući dovoljno vremena ostalim vijećnicima da prije donošenja odluke o ovako važnom pitanju stignu proučiti sve potrebne materijale, pa i one koji im, možda i namjerno, nisu poslani. Tako primjerice Plana sanacije Brezja uopće nema u poslanim materijalima za sjednicu, iako je isti i više nego nužan za donošenje ovakve odluke.

Koji skriveni motivi leže u ovakvim diletantskim odlukama da se preko noći sazivaju sjednice i neutemeljeno, unutar 24 sata, odlučuje o ovako važnim pitanjima za Grad i građane, ostaje nam tek saznati.

Jedno je sigurno, ovakva logika vladajućih, na čelu s Ivanom Čehokom, sve više nalikuje na jeftin pokušaj budalizacije Gradskog vijeća, ali i Varaždinaca koji bi se trebali pomiriti s gradonačelnikovim intimnim stavom da „je naše moje“. I da je svejedno što posljedice njegovih loših političkih odluka mogu nanijeti višemilijunske štete građanima, Gradu i tvrtkama. O onima pak pričinjenim okolišu, bolje da i ne govorimo.

Vladajući u Gradu, naime, sada smatraju da je balirani miješani komunalni otpad ključnog broja 20 03 01 promijenio protekom vremena svoju masu i svoje fizikalne i kemijske karakteristike. U obavijesti o „gašenju obveza“ (ex lege) poslanom T&H  Investu ističe se da Varkom d.d. ne posjeduje otpad koji po svojoj kategorizaciji predstavlja komunalni otpad koji je predmet navedenog ugovora.

Trasiran put u paralizu kompletnih financijskih tokova Grada?

Iako detaljnije ne pojašnjavaju, napominju i da Varkom temeljem Zakona o vodama iz 2013. godine ne smije obavljati djelatnosti koje se ne odnose na opskrbu pitkom vodom, odvodnjom ili pročišćavanjem otpadnih voda. Stoga Grad Varaždin naglašava da su obveze društva Varkom prestale zbog nemogućnosti ispunjenja te da je „na strani Grada došlo na određeni način do gašenja obveza iz ugovora zbog nemogućnosti ispunjenja“.

Grad Varaždin također ne smatra da su nastupili uvjeti da Varkom d.d. jednostrano raskine ugovor samo s T&H Investom, već i da se raskine koncesija zaključena s tvrtkom zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R (C.I.O.S. grupa) iz 2013. godine.

S obzirom na to da Grad Varaždin zasad nije postigao razuman dogovor s drugim stranama (T&H Invest, C.I.O.S. grupa), šteta koja mu je napravljena samo iz osnove neispunjavanja odredbi Ugovora o interventnom zbrinjavanju, ali i nekonzumiranja Koncesije o odlaganju otpada, mogla bi na kraju iznositi više desetaka milijuna kuna.

Nažalost, u to nisu uračunati troškovi zbrinjavanja više od 100.000 tona baliranog otpada odloženoga u Brezju, i tek će se vidjeti hoće li ovakvi potezi vladajućih uzrokovati čak i paralizu kompletnih financijskih tokova Grada, na što mnogi upozoravaju.

O tim opasnostima, u materijalima za sjednicu koje su gradski vijećnici dobili svega 24 sata prije njezina održavanja, nema ni riječi.

A trebalo bi ih biti, jer kako doznajemo od Miroslava Rendića, odvjetnika T&H Investa, u ovoj tvrtki su spremni pokrenuti nove sudske postupke „radi naknade štete i zaštite svojih drugih poslovnih interesa“.

– Ukoliko dođe do jednostranog raskida Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju otpada deponiranog u Brezju , isplivat će na vidjelo brojne reperkusije. Naime, kontradiktorno je da Grad Varaždin vodi spor za utvrđenje ništetnosti spomenutog Ugovora, a istovremeno trgovačko društvo u njegovom vlasništvu (Varkom), raskida taj važeći Ugovor – ukazuje Rendić.

Dodao je da bi pravosudna „trakavica“ mogla potrajati još 5, ili čak 10 godina!

– Ako Grad izgubi parnicu, morat će platiti sve sudske troškove, nadoknaditi štetu T&H Investu i visoke kamate – zaključio je Miroslav Rendić.

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje