Povežite se s nama

U fokusu

Grad Varaždina dao FOI-ju pravo građenja za regionalni centar predikubacije

FOTO: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

U palači Patačić, sjedištu varaždinske gradske uprave, u petak 17. studenoga gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa potpisali su Sporazum o uređenju međusobnih odnosa vezano za izgradnju „Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji“.

Kako je navedeno u sporazumu, namjera ugovornih strana je da putem Integriranih Teritorijalnih Ulaganja (tzv. ITU – mehanizam), kroz specifični cilj 1.3 Integriranog Teritorijalnog Programa za financijsko razdoblje 2021. – 2027.  na nekretnini na kojoj se nalazi Vila Oršić, kao i na dvije susjedne katastarske čestice u vlasništvu Grada realiziraju projekt izgradnje i opremanja „Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji“ ukupne površine 1200 metara kvadratnih. 

Taj centar trebao bi služiti kao platforma za okupljanje dionika ekosustava (studenti, poduzetnici, znanstvenici, lokalna uprava) i zainteresirane javnosti za poduzetništvo u pametnoj industriji, s ciljem stjecanja vještina i kompetencija u području pametne industrije, poduzetništva, inovacija, kao i primjene pametnih tehnologija, prepoznavanja i poticanja tehnološko-inovativnih ideja, razvoja i provođenja programa edukacije, razvoja i provođenja programa mentoriranja, selekcije tehnološko-inovativnih ideja i  potpore u razvoju tehnološko-inovativnih ideja.

Grad Varaždin ovim sporazumom daje fakultetu prošireno pravo građenja na 30 godina te regulira sve potrebne odnose koji na duži rok garantiraju razvoj FOI-a i Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji.

– Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s  fakultetom ključnim za daljnji razvoj znanosti u funkciji gospodarstva. Sredstvima angažiranim kroz ITU mehanizme ostvarit ćemo centar koji će mladim ljudima omogućiti stjecanje znanja i kompetencija neophodnih za držanje koraka s ekonomski razvijenim sredinama. To će biti prvi centar takve vrste u Hrvatskoj pa se i na tom polju Varaždin stavlja u poziciju lidera – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa također je ocijenila značaj potpisanog sporazuma.

– Drago mi je da su FOI i Grad Varaždin zajednički posvećeni izgradnji modernog objekta, “Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji”, smještenog u samom središtu našeg grada. Ovaj inovativni projekt, prva poduzetnička infrastruktura takve vrste u Republici Hrvatskoj, će sustavno provoditi programe za predinkubaciju, potičući ubrzan rast poduzetništva, povećanje investicija te generiranje novih radnih mjesta unutar područja pametne industrije na regionalnoj i nacionalnoj razini. Osim toga, ova inicijativa ima ključnu ulogu u jačanju poduzetničkog duha mladih studenata te pridonosi razvoju znanosti i tehnologije, a FOI i Varaždin stavlja u fokus razvoja predinkubacijskih aktivnosti u ovom dijelu Europe. Projekt je izuzetno važan jer predstavlja i ključni korak prema održivom razvoju i jačanju ekonomske perspektive – rekla je prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica FOI-ja

Potpisivanju sporazuma nazočili su također zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, imenovana voditeljica Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, pročelnica UO za gospodarske djelatnosti Slađana Miočić, odvjetnica Petra Medved i javna bilježnica Andreja Levatić Marin.

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje