Povežite se s nama

Kultura

Grad Varaždinske Toplice izdašnim potporama diže kulturnu ponudu na još višu razinu

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice u ovoj će godini sufinancirati projekte i programe u kulturi za što je u svom proračunu osigurao gotovo 23.000 eura. S udrugama, odnosno samostalnim umjetnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava gradonačelnica Dragica Ratković u četvrtak je potpisala ugovore o financiranju njihovih projekata i programa.

Riječ je o tri udruge i jednoj slobodnoj umjetnici koji će svojim programima i projektima podići kulturnu ponudu na području Grada Varaždinskih Toplica na jednu višu razinu i građanima, ali i posjetiteljima ponuditi nove sadržaje.

Jedna od korisnika bespovratnih sredstava za projekt „Virtuoznost orgulja i glasa – od uskrsnuća do križa” je i toplička operna pjevačica Jelena Štefanić koja je zahvalila Gradu što je prepoznao ovaj projekt, podržao ga i omogućio njoj i njezinim suradnicima Višeslavu Jaklinu, katedralnom orguljašu i Marku Pletikosi koji će biti zadužen za online streaming koncerta da krenu u njegovu realizaciju.

-Uvijek me veseli pjevati u mom rodnom gradu koji zaslužuje puno više od ovoga, a to će se i ostvariti. Varaždinske Toplice imaju jako veliki potencijal za visoku kulturu i zahvalna sam Gradu i svim institucijama koji već dvije godine stvaraju novi, klasični festival – rekla je Štefanić.

Inače, u rujnu prošle godine u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske Toplice i Grada održan je pravi koncertni spektakl koji je privukao i goste iz inozemstva, a tako će biti i ove godine. Naime, kako je najavila toplička operna diva, u Varaždinske Toplice dolazi pijanist Gianfranco Pappalardo Fiumara s Bachovim Goldberg varijacijama.

-Ove će godine festival trajati tri dana, a taj festival i moj projekt bit će samo dio onoga što ove godine Varaždinske Toplice nude u visokoj kulturi – pojasnila je Štefanić čiji je projekt Grad podržao s gotovo 1900 eura.

Zadovoljstvo što Gradu pristiže sve više prijava projekata i programa u kulturi izrazila je i gradonačelnica Ratković naglasivši kako za ovo područje izdvajaju sve više sredstava.

-Grad Varaždinske Toplice sve više izdvaja za kulturu, a svi naši građani i posjetitelji i ove će godine moći uživati u koncertu klasične glazbe na rimskim iskopinama čime spajamo iznimnu kulturnu vrijednost arheološkog lokaliteta s glazbom i omogućujemo gostima da ovaj jedinstven lokalitet dožive na drugačiji način – rekla je Ratković.

Naglasila je i kako ovakvi projekti i programi upotpunjuju i podižu ponudu Grada što jako veseli i sve ga više pozicionira kao nezaobilazno turističko odredište.

Uz samostalnu umjetnicu Jelenu Štefanić, bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 9.300 eura dodijeljena su i KUD-u Toplice za provođenje redovnog programa i aktivnosti te organizaciju 4. Topličke folklorijade, kao i ostalih manifestacija kroz godinu. Udruzi „Svibovečki zvon” dodijeljen je iznos od preko 1.300 eura za provođenje kulturno-umjetničkog amaterskog programa povodom 10. obljetnice udruge.

Grad će iznosom od gotovo 9.300 eura financirati i programe Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice koji se odnose na realizaciju Kukuljevićevih dana, orguljaških večeri, Simpozija o hrvatskom jeziku, otkrivanje biste Ivana Kukuljevića, književne večeri, koncerte i izdavaštvo.

Kultura

HNK Varaždin najavljuje premijeru na arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Marko Ercegović

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice i Turističkom zajednicom Varaždinske Toplice najavljuje premijeru na fascinantnom arheološkom lokalitetu Aqua Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Radi se o praizvedbi teksta Čekajući Oresta koji je prema motivima Sofoklove Elektre napisala Lada Kaštelan.

Čarobna lokacija, nekadašnje značajne rimske terme postaju prostor za veliki dramski repertoar kojim se povezuje suvremenost s antičkim nasljeđem.

Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću?

Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove Elektre), u režiji Livije Pandur, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati.
Vječno suprotstavljene – Klitemnestra (Nina Violić) i Elektra (Dea Presečki) – majka i kćer, u jednom od najvećih mogućih i najstrašnijih sukoba koji svijet pamti, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski je to triler, koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć. I tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.
Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? – samo su neka od pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag “#Pratitelji” zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Premijera 28. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice (u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Repriza 29. lipnja 2024. u 21,30 sati, Terme Aquae Iasae, Varaždinske Toplice
(u slučaju kiše Velika scena HNK Varaždin u 20,00 sati)

Redateljica: Livija Pandur
Dramaturginja: Lada Kaštelan
Scenograf: Marko Japelj
Kostimograf: Leo Kulaš
Skladateljica: Tamara Obrovac
Dizajnerica svjetla: Vesna Kolarec
Autorica video projekcija: Vanda Petrović
Asistentica redateljice: Ana Marković
Asistent kostimografa: Mladen Jerneić Grof Erdödy
Ansambl predstave:
Nina Violić
Dea Presečki
Filip Eldan
Nikša Eldan
Beti Lučić
Elizabeta Brodić

Ulaznice za repriznu izvedbu su dostupne putem online prodaje, a od 20. 6. i na blagajni Kazališta.

Radno vrijeme blagajne:
Od ponedjeljka do petka 10-12 i 18-19,30.
Subotom 10-12 i sat vremena prije početka programa.
Nedjeljom samo sat vremena prije početka programa.
Praznikom blagajna ne radi.
Kontakt:
telefon 042/200 250
email [email protected]

Nastavite čitati

Kultura

Uzbudljivo ljeto u Kazališnom studiju mladih – kreće radionica pantomime za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kazališni studio mladih najavljuje radionicu pantomime pod nazivom “Ljetna avantura s pantomimom” koja će se održati od 8. do 12. srpnja, svakog dana od ponedjeljka do petka, u terminu od 10 do 12 sati. Radionicu će voditi poznati kazališni pedagog Frane Meden.

Radionica pantomime namijenjena je djeci i mladima s ciljem razvijanja tjelesnog izražavanja i neverbalne komunikacije. Djeca će kroz igru i glumačke improvizacije razvijati svijest o tijelu kao alatu, o tjelesnim ekspresijama i načinima komunikacije.

Što će djeca naučiti?

Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama pantomime, uključujući hod, geste, stavove, izraze lica, emocije, ravnotežu i fiksne točke u prostoru. Kroz radionicu će stvarati imaginarni prostor i otkrivati njegove mogućnosti i zakonitosti.

Izjava voditelja

– Radionica je osmišljena tako da potakne djecu i mlade na razvoj svijesti i samopouzdanja kroz grupnu suradnju i kreativne vježbe. Svladava se trema i otkriva kamo s rukama i nogama kada nas ne slušaju. Pri tom ćemo razvijati maštu, kreativnost i stvaralaštvo te oblikovati male etide s novostečenim vještinama – naglasio je Frane Meden, voditelj radionice.

Frane Meden se specijalizirao u području korporalne mime u Parizu, gdje je sudjelovao u radionicama u Atelier de Bellville, a 2008. godine je primljen u Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. Paralelno sa školom Lecoq pohađao je edukacije korporalne mime u MimOdrame.

Tko može sudjelovati?

Radionica je namijenjena djeci i mladima, od prvog razreda osnovne škole, preko srednjoškolske populacije do studenata. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Kako se prijaviti?

Požurite, broj mjesta je ograničen, a prijave traju do popune mjesta! Sve informacije vezane za prijavu na radionicu možete pronaći na: https://www.hnkvz.hr/vijesti/ljetna-radionice-kazalisnog-studija-mladih-hnk-varazdin/.

Pridružite se u ovoj uzbudljivoj ljetnoj avanturi i otkrijte svijet pantomime!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje