Povežite se s nama

Kultura

Grad Varaždinske Toplice izdašnim potporama diže kulturnu ponudu na još višu razinu

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždinske Toplice u ovoj će godini sufinancirati projekte i programe u kulturi za što je u svom proračunu osigurao gotovo 23.000 eura. S udrugama, odnosno samostalnim umjetnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava gradonačelnica Dragica Ratković u četvrtak je potpisala ugovore o financiranju njihovih projekata i programa.

Riječ je o tri udruge i jednoj slobodnoj umjetnici koji će svojim programima i projektima podići kulturnu ponudu na području Grada Varaždinskih Toplica na jednu višu razinu i građanima, ali i posjetiteljima ponuditi nove sadržaje.

Jedna od korisnika bespovratnih sredstava za projekt „Virtuoznost orgulja i glasa – od uskrsnuća do križa” je i toplička operna pjevačica Jelena Štefanić koja je zahvalila Gradu što je prepoznao ovaj projekt, podržao ga i omogućio njoj i njezinim suradnicima Višeslavu Jaklinu, katedralnom orguljašu i Marku Pletikosi koji će biti zadužen za online streaming koncerta da krenu u njegovu realizaciju.

-Uvijek me veseli pjevati u mom rodnom gradu koji zaslužuje puno više od ovoga, a to će se i ostvariti. Varaždinske Toplice imaju jako veliki potencijal za visoku kulturu i zahvalna sam Gradu i svim institucijama koji već dvije godine stvaraju novi, klasični festival – rekla je Štefanić.

Inače, u rujnu prošle godine u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske Toplice i Grada održan je pravi koncertni spektakl koji je privukao i goste iz inozemstva, a tako će biti i ove godine. Naime, kako je najavila toplička operna diva, u Varaždinske Toplice dolazi pijanist Gianfranco Pappalardo Fiumara s Bachovim Goldberg varijacijama.

-Ove će godine festival trajati tri dana, a taj festival i moj projekt bit će samo dio onoga što ove godine Varaždinske Toplice nude u visokoj kulturi – pojasnila je Štefanić čiji je projekt Grad podržao s gotovo 1900 eura.

Zadovoljstvo što Gradu pristiže sve više prijava projekata i programa u kulturi izrazila je i gradonačelnica Ratković naglasivši kako za ovo područje izdvajaju sve više sredstava.

-Grad Varaždinske Toplice sve više izdvaja za kulturu, a svi naši građani i posjetitelji i ove će godine moći uživati u koncertu klasične glazbe na rimskim iskopinama čime spajamo iznimnu kulturnu vrijednost arheološkog lokaliteta s glazbom i omogućujemo gostima da ovaj jedinstven lokalitet dožive na drugačiji način – rekla je Ratković.

Naglasila je i kako ovakvi projekti i programi upotpunjuju i podižu ponudu Grada što jako veseli i sve ga više pozicionira kao nezaobilazno turističko odredište.

Uz samostalnu umjetnicu Jelenu Štefanić, bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 9.300 eura dodijeljena su i KUD-u Toplice za provođenje redovnog programa i aktivnosti te organizaciju 4. Topličke folklorijade, kao i ostalih manifestacija kroz godinu. Udruzi „Svibovečki zvon” dodijeljen je iznos od preko 1.300 eura za provođenje kulturno-umjetničkog amaterskog programa povodom 10. obljetnice udruge.

Grad će iznosom od gotovo 9.300 eura financirati i programe Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice koji se odnose na realizaciju Kukuljevićevih dana, orguljaških večeri, Simpozija o hrvatskom jeziku, otkrivanje biste Ivana Kukuljevića, književne večeri, koncerte i izdavaštvo.

Kultura

FOTO U jedinstvenom varaždinskom muzeju otvorena izložba par excellence

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Muzej anđela prvi je i jedinstven tematski muzej u regiji, koji u gradu postoji od 2011. godine.

Dom je to brojnim slikama bajkovitoga varaždinskog slikara Željka Prsteca, koji je vizure anđela ponad baroknoga grada naprosto uselio pod krovove prvoga hrvatskog glavnog grada. Muzej anđela dom je brojnim umjetninama nastalima u mislima umjetnika koji sa sjetom i poštovanjem gradi budućnost protkanu prošlošću stare barokne jezgre. Nastali su tako umjetnički radovi koje u Muzeju anđela redovito traže posjetitelji. Desetljeće već ovaj muzej krije nešto vrlo impresivno – na stotine malih bića, naoko nevidljivih, koja pričaju priče iz prošlih vremena. Anđele, manje i veće, sa svih strana zemaljske kugle. No, krenimo redom.

U prostoru Muzeja redovito se odvijaju različita događanja koja za cilj imaju predstavljanje Varaždina kao grada u kojem spavaju anđeli. Muzej anđela 10 godina prikuplja anđele iz cijeloga svijeta te je tako stvorio zbirku od nekoliko stotina različitih anđela. Posjetitelji Muzeja, građani grada kao i domaći i strani turisti, te ljudi koji nikada nisu posjetili Muzej anđela, doznavši za projekt prikupljanja anđela, svoje anđele dostavljaju poštom i raznim dostavnim službama. Na taj je način Muzej anđela od anonimnih ali i poznatih donatora stvorio zavidnu zbirku, koja broji više od 700 anđela koji sa sobom nose svoju ili priču donatora, priču zemlje iz koje dolaze, vjersku ili pak priču strastvenih sakupljača – ljubitelja umjetnosti, od kojih neki iz svoje kućne zbirke anđela ustupili i više od 100 komada ovih tajnovitih bića. Drugi pak su Muzeju anđela ručno izradili i dostavili anđele od različitih materijala, veličina i oblika. Kako bi svaki od doniranih anđela dobio svoje zasluženo mjesto u vitrini Muzeja, i kako bi posjetitelji mogli pročitati najzanimljivije priče, organizirana je izložba anđela pod nazivom „Mjesto u kojem spavaju anđeli cijeloga Svijeta“.

Muzej anđela ovaj je projekt od značaja za očuvanje i razvoj kulture grada prijavio na natječaj za dobivanje sredstava od Varaždinske županije, a Županija je tako prepoznala i financijski  nagradila ovu jedinstvenu priču, omogućivši Muzeju anđela dodatnu potporu u kvalitetnoj promociji kulturnog sadržaja par excellence.

Naime, iako je Muzej anđela sam po sebi nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje umjetnosti i anđela iz cijeloga svijeta, izložba ovakvog sadržaja zasigurno javnosti predstavlja jedinstven doživljaj u kojem anđeli pričaju svim jezicima Svijeta i ne rade razliku među ljudima bez obzira na nacionalnost ili vjeru, što jest jedan od ciljeva ovoga projekta. Zahvaljujući sredstvima iz programa javnih potreba u kulturi Varaždinske županije u 2023. godini, ova zanimljiva izložba sada je postavljena na puno većem prostoru nego ranije, a za pojedine anđele ispisana je priča dostavljena od strane donatora.

Otvorenje izložbe i vođenje programa povjereno je vlasniku Muzeja anđela i osnivaču ovoga jedinstvenog bajkovitog Muzeja Željku Prstecu koji je svoje slikarstvo proteklih desetljeća predstavio hrvatskoj i svjetskoj javnosti čvrsto se tako pozicionirajući na karti poznatih i priznatih hrvatskih umjetnika – slikara. Izložba je postavljena u posebnim vitrinama, a posjetitelji svoje doživljaje i dojmove upisuju u knjigu dojmova.

Samo je otvorenje izložbe „Mjesta gdje spavaju anđeli cijelog Svijeta“ upriličeno uz 13. rođendan Muzeja anđela, uz pripomoć živih anđela i uz nezaobilazni „Ajngelekov napitek”, dok će fotografije ove svečanosti biti korištene prilikom izrade prigodnog kataloga, i u digitalnom obliku.

A anđeli? Oni su različitih oblika i dimenzija, izrađeni od različitih materijala. Izloženi su na način da je svaki anđeo postavljen na svoje posebno zasluženo mjesto i uz  istaknutu priču kao poruku posjetiteljima. Donacije su u Muzej pristigle sa brojnih kontinenata i različitih zemalja, iz SAD-a, Australije, Singapura, Japana, Turske, Škotske, Nizozemske, Njemačke, Irske, Kine, Mongolije, Rumunjske, sa Malte, Cipra, Kube, i brojnih drugih. Anđeli se pažljivo čuvaju, te su arhivirani i popisani, a obzirom da kontinuirano pristižu nove donacije djelatnici Muzeja ozbiljno promišljaju o usklađivanju djelatnosti Muzeja sa Zakonom o muzejima kao i skorašnjem dodatnom proširenju izložbenog prostora.

Izložba „Mjesta gdje spavaju anđeli cijeloga Svijeta” može se razgledati svakodnevno u radno vrijeme Muzeja sve do kraja 2023. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Ivančanu Ivanu Goranu Žunaru svečano dodijeljena nagrada „Mladi Krleža“ za zbirku pjesama „Zrenje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 25. svibnja, u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ održana je svečana dodjela književne nagrada Mladi Krleža 2023.“

Radi se već o trećoj dodjeli te vrijedne nagrade koja se dodjeljuje po „Natječaju za neobjavljene rukopise mladih autora iz Varaždinske i Međimurske županije – do 35 godina – koji literarno, umjetničko-kreativnim diskursom, progovaraju o suvremenosti, stvaralački i tematski analiziraju aktualnost u najširem smislu tog pojma ― kulturno, društveno, ekološki, civilizacijski…“.

Ovogodišnja dodjela održana je u posebno svečanom ozračju jer će 7. srpnja biti točno 130. rođendan Miroslava Krleže, našeg najvećeg književnika koji ima neupitno varaždinsku/međimursku obiteljsku genezu.

Dobitnik nagrade za 2023. godinu (tiskani/publicirani rukopis) je Ivančan Ivan Goran Žunar za zbirku pjesama „Zrenje“.

Knjigu su, uz autora Ivana Gorana Žunara, predstavili Robertino Bartolec, dr. sc. Kristina Slunjski i Jura Ruža.

Organizatori Književnog natječaja „Mladi Krleža“ su Modernist nakladništvo i Književni salon Korzo, koji zahvaljuju svim kandidatima, njihovom trudu te darovitosti glede pristiglih rukopisa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje