Povežite se s nama

U fokusu

Građevincima propadaju skupi projekti jer Štromar kasni s pravilnikom

Objavljeno:

- dana

NAŠE GORE LIST

Nekoliko tisuća projekata za gradnju kuća ili zgrada diljem Hrvatske, koje su od arhitekata naručili investitori, zapelo je u pravnom vakuumu koji bi mogao imati vrlo skupe posljedice, upozorava Novi list.

Naime, još 5. srpnja na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o prostornom uređenju, na temelju kojeg je u roku mjesec dana, dakle najdalje do početka kolovoza, ministar graditeljstva Predrag Štromar morao donijeti i pravilnik o obračunu građevinske bruto površine.

Pravilnik  još uvijek nije donesen, a stari je stavljen van snage prije dva mjeseca, piše Novi list.

Otad arhitekti u Hrvatskoj više ne znaju kako obračunavati bruto gađevinsku površinu objekta, odnosno da li balkone i terase, lođe, vanjska stubišta i ostale vanjske dijelove zgrade obračunavati u bruto površinu ili ne.

Iako u Štromarovom ministarstvu ističu da je donošenje pravilnika je u završnoj fazi, nije poznato tko će platiti završene projekte, napravljene drugačije od onoga što u njemu bude pisalo, i investitorima nadoknaditi izgubljeno vrijeme i novac.

Više o nastaloj konfuziji pročitajte OVDJE

Izvor: Novi list
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Sjednica Vlade: premijer najavio otvaranje terasa i dodatno popuštanje mjera u sportu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U 10 sati i 20 minuta danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici započela sjednica Vlade RH.

Na Dnevnome redu je uz informacije o aktualnostima povezanima s koronavirusom i potresom bila i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnoga Proračuna tijekom akcije “Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Premijer Plenković govorio je o brojkama oboljelih i spomenuo da postoji blagi porast u odnosu na prošli četvrtak. Dodao je da valja biti oprezan, ali i da je Hrvatska uz Dansku zemlja s najmanjom incidencijom u EU.

– Stožer će sutra govoriti, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro, ali uz epidemiološke mjere – rekao je Plenković, dodavši i da će se omogućiti održavanje treninga u zatvorenim prostorima.

– Tu će biti nekih specifičnosti s obzirom na kontakt sportove – istaknuo je.

Govorio je i o produženju pomoći poduzetnicima.

– Ako se situacija pogorša, uvijek se može donijeti restriktivnije mjere. Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, stabilnost, plaće, mirovine, radna mjesta – poručuje premijer.

Nastavite čitati