Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelnik Bosilj žestoko odgovorio županu, a čak je poslao i nalaz svog “gama testa”

Objavljeno:

- dana

Buran je danas bio aktualan sat Skupštine Varaždinske županije, a neke od tema su bile koliko tko pije, barske tučnjave i tome slično.

>> Stričak pozvao Bosilja i Markovića na testiranje: čija su jetra kao flaša Pelinkovca, tko se predozirao…

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na ovo je reagirao priopćenjem koje prenosimo u nastavku. Također, predočio je nalaz Gama-glutamiltransferaze (GGT) je krvne pretraga kojom se mjeri razina enzima GGT u krvi. GGT je enzim koji se nalazi u velikim količinama u jetri, bubrezima, gušterači, srcu i mozgu. Obično je prisutan u malim količinama, ali kada dođe do oštećenja jetre, njegova razina u krvi se vrlo brzo povećava. Često se povezuje s pretjeranim konzumiranjem alkohola.

Evo priopćenja:

E sad je dosta!

Znam da niste od mene navikli na ovakav vokabular, ali retoričko nasilništvo potkapacitiranog župana zaslužuje adekvatan odgovor koji će možda i on moći razumjeti.

Današnja sjednica Županijske skupštine pokazala je sav čemer, jad i nepotrebnost te institucije i razobličila primitivizam župana i njegovog političkog partnera Čehoka. Svašta sam očekivao kad sam prije dvije godine i 9 mjeseci ušao u politiku i cijelo vrijeme pokušavam se ne valjati u toj političkoj kaljuži u kojoj svinje uživaju kako bi se što manje zaprljao te stoga obično ignoriram nekulturne ispade župana Stričaka koji me učestalo napada jer se držim stare poslovice: ne raspravljaj se s budalom jer ljudi neće uočiti razliku.

Ipak, nakon opetovanih kleveta i laži ovaj put se moram zapitati u kakvoj deluziji živi HDZov župan koji se s 2,02 promila alkohola u krvi tuče u cajkaškom klubu u tri sata ujutro i krvave glave završi na šivanju u bolnici pri tom vrijeđajuće pripadnike policije i medicinsko osoblje kad druge optužuje za bijele miševe, osim ako na taj način ne pokušava negirati svoje probleme s alkoholom i nasilničkim ponašanjem.

Kod mene je poprilično ispod referentne vrijednosti od 55. Molio bih župana da se isto tako testira te da javnosti pokaže svoju vrijednost Gama enzima kako bi se svi uvjerili da je onaj nalaz od 2,02 promila alkohola u krvi iz 2022. samo izolirani eksces.

Ali, da proširimo testiranja, predlažem testiranje inteligencije od strane Mense te bih zamolio Stričaka da to obavi jer bi svojim rezultatom mogao razuvjeriti sve one koji nemaju osobito mišljenje o njegovim intelektualnim dosezima. Na taj način mu se pruža prilika da se konačno nedvojbeno utvrdi: da li je varaždinski župan (rječnikom šefa njegove stranke) samo “reduciranog intelektualnog izričaja“ ili je doista kompletni idiot.

Rezultati koje je posalo Neven Bosilj

U fokusu

Lani je izdano čak 57 milijuna recepata, najviše za lijekove za smirenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lani je hrvatskim pacijentima izdano 12,9 milijuna uputnica i više od 57 milijuna recepata za lijekove, a najčešće su se propisivali anksiolitici ili lijekovi za smirenje, lijekovi za tlak i želučane tegobe.

Od ukupnog broja izdanih uputnica, svaka druga odnosila se na dijagnostičke pretrage, uključujući i kontrolne, a njih 2,7 posto odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante. Broj izdanih recepata, kao i broj kontakata pacijenata s liječnikom povećao se od 2018. godine za oko pet milijuna, broj uputnica veći je za oko dva milijuna godišnje, dok je broj pregleda uživo pao za oko tri milijuna, prenosi Novi list.

Od ukupno izdanih 57.097.415 recepata, najveći udio imali su anksiolitici, za koje je napisano 4.457.357 recepata, što je udio od 7,8 posto svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske medicine. Dodatnih je 1,5 milijun recepata izdano za antidepresive. Među ostalih deset najpropisivanijih lijekova su oni za tlak, kolesterol i povišeni šećer u krvi.

Zdravstvene usluge obiteljskog liječnika koristilo je lani 3.254.485 korisnika, a zabilježeno je više od 47 milijuna pojedinačnih kontakata, što znači da je svaki pacijent svog liječnika tijekom 2023. godine kontaktirao u prosjeku 14 puta. Prema izvješću HZJZ-a o korištenju zdravstvene zaštite u ordinacijama opće/obiteljske medicine u prošloj godini, od ukupnog broja kontakata sa zdravstvenom zaštitom, u samo 23 posto slučajeva radilo se o pregledima, a svaki treći kontakt bilo je savjetovanje, uključujući i ono telefonom.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Službeni podaci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi, kažu u svom priopćenju SDP-ovci.

 – Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

 Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva, navode u priopćenju SDP-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje