Povežite se s nama

Život i društvo

Habijan u Hrvatskom saboru predstavio inicijativu za proglašenje parka prirode

ivanščica

Objavljeno:

- dana

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u petak je u Hrvatskom saboru u sklopu rasprave o Konačnom prijedlogu zakona o proglašavanju Parka prirode „Dinara“ predstavio svoju inicijativu za proglašenje Parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje.

Najavio je da će idući tjedan inicijativu i službeno predati Zavodu za zaštitu prirode i okoliša te Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Zahvalio je saborskim zastupnicima iz III. izborne jedinice Anđelku Stričaku, Nataliji Martinčević, Predragu Štromaru i Barbari Antolić-Vupora, zatim zastupnicima Željku Paviću, Siniši Hajdaš Dončiću, županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću, županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru, gradonačelnici Grada Zlatara Jasenki Auguštan-Pentek i gradonačelniku Grada Ivanca Miloradu Batiniću koji su svojim potpisima podržali inicijativu.

– Nakon što drugi tjedan i službeno predam inicijativu, očekujem da Zavod za zaštitu prirode i okoliša krene u promjenu postojeće stručne podloge. Iskreno se nadam da ćemo do kraja ovog mandata predložiti, i u konačnici proglasiti, Zakon o proglašenju parka prirode Ivančica, Strahinjčica, Ravna gora i Maceljsko gorje – iznio je u svojem izlaganju.

Habijan je napomenuo da će u predstojećem razdoblju, u suradnji s lokalnim dužnosnicima, nastojati u što je moguće većoj mjeri upoznati lokalno stanovništvo s benefitima proglašenja navedenog zaštićenog statusa.

– Važno je reći kako su u parku prirode dopuštene gospodarske i druge djelatnosti i zahvati koji ne ugrožavaju njegova bitna obilježja. Budućim pravilnikom o unutarnjem redu jasno će se propisati mogućnosti gospodarskih aktivnosti – rekao je Habijan.

Proglašenje parka prirode za područje Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti ovog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine.

Habijan je mišljenja kako je ovo područje od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala, što bi kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova u konačnici rezultiralo poboljšanjem životnog standarda lokalnog stanovništva.

Na izlaganje Damira Habijana javili su se brojni saborski zastupnici iz svih političkih opcija koji su u svojim replikama bili složni u pohvalama inicijativi.

Život i društvo

Građani Novog Marofa uskoro će dobiti spremnike za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopili su ugovor o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Njime je predviđena nabava 1751 spremnika zapremine 120 l za papir i 1439 spremnika iste zapremine za plastiku, 60 spremnika zapremine 120 l i 10 spremnika zapremine 1100 l za biootpad te 30 spremnika zapremine 1100 l za staklo, odnosno ukupno 3290 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

Spremnici su isporučeni i uskoro će biti podijeljeni korisnicima usluge prikupljanja otpada, a građani će na vrijeme biti obavješteni o podjeli.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjeća da je za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom posljednjih godina, što se tiče financiranja europskim sredstvima, riječ o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa.

– Novo reciklažno dvorište, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, vrijedno je nešto više od 3 milijuna kuna, a iznos koji sufinancira EU je 2,5 milijuna. Osim toga, sanirali smo naše odlagališta otpada „Čret“, što je ukupno koštalo 17 milijuna kuna, a to uključuje i 30 godina monitoringa. Nabavili smo i spremnike za odvajanje otpada, a ujedno smo i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište. Pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom – istaknuo je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Murskome Središću na Majčin dan darovali mame karanfilima!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće

– One zaslužuju sve najbolje. Hrabre, snažne, jedinstvene …. Jednom riječju: majke!

Majčin dan je prilika da im iskažemo zahvalnost za sve što su činile i što čine za nas. Ima li ljepšeg osjećaja od zagrljaja mame ili njenog osmijeha? Nema, ona je samo jedna i sve što činila za nas, uvijek radi najbolje kako zna. Mame su odvažne, iskrene, mame su superheroji koji i ono nemoguće učine mogućim. Majčina ljubav nema granica! – poručuju iz Grada Murskoga Središća.

Simbolično na Majčin dan, nakon sv. mise, Grad Mursko Središće prigodno je darovao majke karanfilima. Uoči Majčina dana, gradonačelnik Dražen Srpak posjetio je dječje vrtiće „Maslačak“ i „Pahuljica“ kako bi im zahvalio na predanosti u njihovom radu s djecom, jer osam sati na dan one su djeci „zamjenske mame“.

Ujedno je znak zahvale uputio i Udruzi “Serjojnske mame i bebe”, koja u svoje programe uključuje djecu i mlade, ali i njihove roditelje.

Nastavite čitati