Povežite se s nama

U fokusu

Habuš bi da 43 milijuna kn plate građani koji za to ne žele ni čuti

Objavljeno:

- dana

BREZJE

Od oko 100 milijuna kuna, koliko bi trebalo za odvoz 95 tisuća tona bala iz Brezja prema dodijeljenoj koncesiji, Grad Varaždin očekuje da će 40 posto dati Fond za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost, Varkom će sudjelovati s dvostruko manje novca, a građani najviše – 43 milijuna, i to u najpovoljnijoj varijanti.

Najavio je to nedavno varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je nekad govorio nešto sasvim drugo: izbjegavanje dodatnog i nerazumnog opterećivanja građana. S obzirom na potonje, ne čudi da sada građani ne žele ni čuti za sufinanciranje.

Od Fonda zatražili 50%

neka se nađu novci u  proračunu Grada Varaždina ili Varkomu

Naglašavajući da su štetni za građane i Grad Varaždin, varaždinski čelnici tražili su krajem 2011. i početkom 2012. godine raskidanje (i) ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada sklopljenog s T7 VIS-om koji je, podsjetimo, imao ugovoreno sufinanciranje zbrinjavanje bala s Fond za zaštitu okoliša, a za ostatak se predlagalo kredit koji bi uzeo Grad Varaždin. Nakon što su odbacili kompromisni prijedlog od 560 kuna po toni, gradski čelnici odlučili su se za jednostrano nepoštivanje ugovora smatrajući ga ništenim te su pokrenuli odgovarajući postupak koji još uvijek traje na varaždinskom Trgovačkom sudu.

Usporedno s time, počeli su tražiti novo, financijski prihvatljivije rješenje, odnosno s izmjenama Plana aktivnosti za postupanje s baliranim i novonastalim otpadom. Tako je Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Grad Varaždin dostavio izmjene i dopune spomenutog plana u kojem se najavljuje javno nadmetanje. Uz to, naveli su i financijsku konstrukciju zbrinjavanja baliranog otpada.

– Plaćanje u skladu s ugovorenim rokovima. Izvor sredstava 50 posto Fond za zaštitu okoliša i energetski učinkovitost, 50 posto Varkom iz kreditnih sredstava za tu namjenu s povratom kroz cijenu usluge građanima na pet godina, stoji u dopisu od 13. travnja prošle godine.

Zašto manja cijena?

građani su već jednom platili zbrinjavanje otpada

Umjesto 50 posto sufinanciranja od strane Fonda, danas Habuš priželjkuje 40 posto ili oko 40 milijuna kuna. Više od tog iznosa trebali bi po njemu platiti građani, premda su već jednom platili uslugu zbrinjavanja, odnosno skladištenja otpada u Brezju za što već sada plaćaju poprilično, posebice ukoliko se tome pribroje troškovi odvoza.
U Brezje se dnevno odvozi oko 40 tona komunalnog otpada s područja grada Varaždina i četiri općine. U tim sredinama Varkom pruža usluge za oko 20 tisuća domaćinstava s oko 60 tisuća članova. Za zbrinjavanje i „privremeno skladištenje“ samo ova domaćinstva, bez pravnih osoba, mjesečno uplaćuju oko pola milijuna kuna, odnosno oko 420 kuna po toni. Prije godinu dana bilo je i više, ali je u međuvremenu za obradu i baliranje te skladištenje Varkom počeo naplaćivati 4,95 umjesto ranijih 5,40 kuna po članu domaćinstva.

Živimo li u istoj državi?

Za sakupljanje i odvoz otpada domaćinstva Varkomu mjesečno uplate više od 700 tisuća kuna, odnosno gotovo 600 kuna po toni! Troškovi odvoza i odlaganja otpada u Brezju, dakle, već danas stoje više od tisuću kuna po toni, a doda li se tom prihod od stavke „fiksni dio cijene“ iznos se penje na gotovo 1.300 kuna!

svako domaćinstvo bi za bale trebalo dati više od 2000 kn

S obzirom na ovoliku cijenu „privremenog skladištenja“ i ostvarene prihode, očekivalo bi se da je Varkom tijekom deset godina zamatanja i odlaganja otpada u Brezju osigurao novac da sam sufinancira troškove trajnog zbrinjavanja bala. Na to upozoravaju i građani koji pitaju na što je otišao novac za otpad čije bi zbrinjavanje sada, prema najavi gradonačelnika, opet trebali platiti, i to više od dvije tisuće kuna po domaćinstvu!

– Za to ne želimo ni čuti. Neka nađu sredstva u proračunu ili Varkomu. Skupo i preskupo već sada plaćamo odvoz i odlaganje otpada u Brezju, pogotovo ako usporedimo s drugim sredinama. Bale su odvozili u Vukovar gdje se za tonu odloženog otpada naplaćuje svega 143 kuna. Ispada kao da ne živimo u isto državi kada komunalnu uslugu jedni plaćaju stotinjak kuna, a drugi višestruko više. I još nam prijete poskupljenjem, iako su na vlast došli zahvaljujući drukčijim obećanjima i računicama, upozorava jedan od čitatelja koji nas je nazvao te zamolio da ostane anoniman.

Vukovar ide na „realnu cijenu”

Premda varaždinska gradska vlast (i dalje) tvrdi da je samo pitanje dana kada će se konačno riješiti pitanje baliranog i novonastalog otpada, stvarnost je ipak drugačija. Na srpanjskoj sjednici Gradskog vijeća, primjerice, najavljeno je potpisivanje ugovora za zbrinjavanje novonastalog otpada tijekom pretprošlog ili najkasnije prošlog tjedna, ali pročelnica Romana Kranjčić ne odgovara na upit je li to i učinjeno. Istovremeno u Vukovaru više ne žele čuti za varaždinski otpad koji je dovozio Varkom u balama, premda su u Gradu Varaždinu prvo tvrdili da se ništa ne vozi, a zatim da se zbog kvara balirke dovozi samo novonastali. Zbog ovog posla obavijenog velom tajne vukovarski HDZ traži ostavku direktora vukovarskog Komunalca, a tamošnji gradonačelnik traži realnu cijenu odlaganja otpada kako bi se spriječile „moguće malverzacije i mešetarenja“.

Traže zabranu sklapanja ugovora!

Još jedan spor pokrenut je u vezi varaždinskog otpada, točnije dodjele koncesije za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju. Gorenje Surovina, EON Energy from waste i KEMIS-Termoclean podnijeli su Upravnom sudu tužbu protiv Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojoj su prethodno požalili na rješenje kojim je Grad Varaždin spomenutu koncesiju dodijelio zajednici ponuditelja CE-ZA-R, Komunalac Davor i Eko-FLOR Plus. Komisija je njihovu žalbu odbio, kao i žalbu austrijskog EVN-a i Univerzala.

Ukoliko bi se sklopilo koncesijski ugovor, predlažu novčanu kaznu od 100 tisuća kuna

-Ponuda tužitelja u cijelosti je udovoljavala zahtjevima iz Dokumentacije pa je tako sukladno čl. 8. Dokumentacije sadržavala i Izjavu o solidarnoj odgovornosti Zajednice ponuditelja ovjerenu od javnog bilježnika, a koja Izjava je sadržana u čl. 6. Ugovora o zajedničkom pothvatu (konzorciju) od 2. siječnja 2013. godine. Iz svega navedenoga proizlazi da je ponuda tužitelja bila potpuna, sukladna traženom iz Dokumentacije, te nije bilo osnovanog razloga za odbijanje iste, navodi se, uz ostalo, u tužbi i kojoj se navodi nenadoknadiva ekonomska i ekološke šteta.

Osim usvajanja tužbe, Gorenje Surovina, EON Energy from waste i KEMIS-Termoclean predlažu i odgađanje izvršenja odluke Gradskog vijeća o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje odlaganja baliranog komunalnog otpada. Štoviše, podnijeli su i prijedloga za izdavanje privremene mjere kojom bi se Gradu Varaždinu zabranilo sklapanje koncesijskog ugovora s odabranom zajednicom ponuditelja. Ukoliko bi Grad Varaždin i koncesionar postupili suprotno toj zabrani, predlaže se novčana kazna od 100 tisuća kuna svakome.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje