Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Jedino rješenje za bale je koncesija, od države moramo dobiti samo novac

Objavljeno:

- dana

UOČI SASTANKA

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u 14 sati treba početi sastanak o načinu kako zbrinuti više od 100 tisuća tona baliranog otpada u Varaždinu.

– Bio sam mnogo puta u Ministarstvu, svaki su put su očekivanja bila velika, a znate kako je završilo. Očekujem priliku da novom ministru predstavimo rješenje koje imamo. Vidjet ćemo je li njegov stav isti kao i stav prethodnog ministra. S nama idu i pravnici koji će objasniti naše stajalište, zašto smatramo da od države moramo dobiti samo novac, jer rješenje imamo – rekao je gradonačelnik Goran Habuš .

Koja rješenja će predstaviti ministru Dobroviću? – Predstavit ćemo jedino rješenje, a to je koncesija. Ako bi bila stavljena van snage, vidjet ćemo koja su druga rješenja. Zasad rješenje imamo, trebamo samo novac – rekao je Habuš, koji u Zagreb ide s pravnicima iz Grada, kao i s članovima Povjerenstva za bale.  

Podsjećamo, bivši ministar Zmajlović je u listopadu odbio sa 70-ak milijuna kuna financirati uklanjanje bala putem koncesije koju je dodijelilo Gradsko vijeće. Habuš je tada krenuo na prosvjed pred Ministarstvo, i to uoči parlamentarnih izbora.

Međutim, ni to mu nije pomoglo jer su Zmajlović, a i direktor Fonda za zaštitu okoliša bili jasni: koncesija je nezakonito rješenje. Gradu su tada poručili da sredstva mogu dobiti, ali koncesiju treba poništiti i raspisati javni natječaj na kojem će biti odabran najpovoljniji ponuditelj za zbrinjavanje bala.

Iz Grada ne samo da su se na to oglušili, nego sada i pred novog ministra idu s rješenjem koje je njegov prethodnik nazvao nezakonitim.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje