Povežite se s nama

U fokusu

Habuš najavio smjenu Kukeca ne osigura li novac za dovršetak triju zgrada POS-a!?

Objavljeno:

- dana

POS naselje u Ulici Vilka Novaka

JUGS je platio nedospjele cesije nekim kooperantima u milijunskim iznosima, i to na intervenciju Gradske vijećnice, točnije iz jednog upravnog odjela! Da toga nije bilo, kao i “pretakanja” novca iz projekta u Ulici V. Novaka u objekte u Hrašćici, radovi na novom POS naselju vjerojatno uopće ne bi stali, a stanari bi već bili pred useljenjem ako ne i useljeni!

Dok poticajna stanogradnja (POS) kreće i u dosada „suzdržanim“ sredinama kao što su Split i Zagreb, ovaj se državni program u Varaždinu, koji je dosada istican kao uzor za POS – našao u ozbiljnim teškoćama. Radovi u novom POS naselju u Ulici Vilka Novaka i dalje stoje, a razlog za to ne treba tražiti samo u padu kupovne moći uslijed krize, nego i krivim potezima Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) i varaždinske gradske vlasti. To postaje sve jasnije, osobito nakon što se varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u petak obratio novinarima.

Odakle 47 milijuna?

– Krećemo s nastavkom radova u najkraćem mogućem roku jer ovo stanje nikome ne odgovara: ni Gradu ni JUGS-u ni kupcima koji imaju u ugovorima klauzulu prema kojoj će biti obeštećeni zbog kašnjenja. Nadam se da će prva zgrada biti završena do kraja ljeta, a nakon toga druga. Kako će ići dalje – vidjet ćemo – rekao je varaždinski gradonačelnik pozivajući se na rezultate razgovora s JUGS-om i izvođačima, Zagorje-Tehnobetonom i Coningom.

Vremena je, međutim, (pre)malo, želi li se uistinu do kraja ljeta završiti barem jedna od triju zgrada. Naime, izvođačima još treba oko tri mjeseca za dovršetak zgrade A1, a za ostale dvije od pet do šest mjeseci. A da bi se izvođači uopće vratili na gradilište i nastavili s radovima, traže podmirenja barem dijela duga za već obavljene radove koji se kreće oko 12 milijuna kuna, što priznaje i gradonačelnik. Uz to, treba još oko 35 milijuna kuna za završetak svih triju objekata. Odakle i kada toliki novac?

– Zatražio sam terminski plan od JUGS-a koji će se kreditno zadužiti, a dio novca namaknut će iz rezervnog fonda Agencije za promet nekretnina (APN) i prodaje stanova. JUGS je Zagorje-Tehnobetonu i Coningu poslao prijedlog s rokovima za koje ocjenjujem da su realni – ustvrdio je Habuš te dodao da se već lobira prema APN-u.

Grad dužan JUGS-u

Do inicijalnog novca bi se, međutim, najbrže došlo kada bi Grad Varaždin platio dug JUGS-u. Riječ je o 6,5 milijuna kuna za zgradu sa socijalnim stanovima izgrađenu u Hrašćici, ali tog novca, kako veli Habuš, Grad Varaždin nema. Upravo zbog toga je upitno hoće li se stići dovršiti barem jedna zgrada do kraja ljeta, dok se dvije sasvim sigurno neće završiti prije kraja godine čak i da se osiguraju sva sredstva.

– Ja se neću vezati za datume, ali vjerujem da ćemo u najkraćem mogućem roku osigurati prva inicijalna sredstva za nastavak gradnje. Gospodin Kukec, koji u ovom trenutku zna najviše o POS-u u Hrvatskoj, dobio je jasan i izričit zadatak da riješi najbolje za sve ovu situaciju za koju neću izravno njega kriviti jer znamo svi uvijek postoji netko nadređeni. Ukoliko to ne uspije, bit ću prvi koji će tražiti njegovu smjenu – najavio je Habuš, ali ne i kada bi se to moglo dogoditi.

Misli li uopće gradonačelnik ozbiljno? Vidljivo je to po preplaćivanju pojedinih kooperanata Coninga o čemu Habuš veli da ne zna – ništa. Međutim, JUGS je nedvojbeno platio nedospjele cesije nekim kooperantima za radove koji još nisu ni napravljeni u Ul. V. Novaka, i to na intervenciju Gradske vijećnice, točnije iz jednog upravnog odjela. Da toga nije bilo, kao i “pretakanja” novca iz projekta u Ulici V. Novaka u objekte u Hrašćici, radovi na novom POS naselju vjerojatno uopće ne bi stali, a stanari bi već bili pred useljenjem ako ne i useljeni!

“Zašto je naš i novac APN-a otišao za stanove u Hrašćici?”

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici među novinarima našao se i Tomica Drvar Trtinjak, predstavnik 45 kupaca POS stanova u Ulici V. Novaka, koji je gradonačelniku uspio postaviti dva pitanja.

– Kako to da je oko pet milijuna kuna našeg i novca APN-a otišlo u izgradnju socijalnih stanova u Hrašćici koji uopće nisu u POS programu, već ih je trebao platiti Grad Varaždin, što nam je potvrdio i Kukec – upitao je predstavnik kupaca.

Sve do prošle godine, kako je odgovorio Habuš, novcem iz novih lokacija završavali su se stari projekti.- Mi smo to sada presjekli jer više ne želimo model koji se prakticirao za bivšeg gradonačelnika – naglasio je.

No, kako je upozorio predstavnik kupaca, direktor JUGS-a Kukec rekao je da će se i novac za V. Novaka namaknuti iz budućih projekata.

– Hoće li ih uopće biti kada ljudi vide što se sada događa? Tim više što ni vi ne znate točan datum završetka zgrada, kao ni Kukec koji, po nama kupcima, više ne bi smio biti na sadašnjoj dužnosti i stoga smo tražili njegovu ostavku. Jer dali smo 16 milijuna kuna za stanove koji su trebali biti gotovi do 31. siječnja, ali to nisu pa moramo plaćati najam i još mjesečno otplaćujemo više od 3000 kuna za stanove kojih nema – upozorio je predstavnika kupaca koji osnivaju udrugu i pripremaju tužbu protiv JUGS-a i odgovorne osobe.

Ako se nije gradilo po pravilima i nije kompetentan voditi ovakve projekte koje nije u stanju završiti, dodao je, zašto će Kukec i dalje obnašati dužnost.

– Kukec je kompetentan voditi ovakve projekte, no trebalo se stati na loptu s dosadašnjim načinom financiranja. Novog POS-a neće biti dok se na tržištu ne pojavi prilika – odgovorio je gradonačelnik.

Nakon ovih pitanja i odgovora (manji) dio novinara, otvoreno je negodovao zbog istupa predstavnika stanara, a ova neugodna situacija riješena je njegovim naknadnim prijemom kod gradonačelnika koji bi se sa svim kupcima, kao i izvođačima, trebao opet sastati 29. travnja.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje