Povežite se s nama

Život i društvo

HAVC se nedavno hvalio uspjehom Marginalaca, a sad su opet odbili podržati rad Kerekeša

Objavljeno:

- dana

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) ponovno je odbio financijski podržati rad Kerekeša, objavio je Kerekesh Teatar na svom Facebook profilu.

-Hrvatski audiovizualni centar je nakon filmova “Ufuraj se pukni” i “Marginalci” (najgledaniji hrvatski film 2022.) i nakon 5 odbijenica,  odlučio odbiti i naš treći film “Pokopaj me nježno” – pišu Kerekeši.

Dodaju da su ˝očito je smrtni neprijatelji poreznih obveznika čiji novac se putem spomenute organizacije dijeli šakom i kapom lobistički izborenim “udomljenim” autorima pa i početnicima˝.

-Hrvatskom filmu koji se godinama kontinuirano  bavi tematikom životnog crnila, rata i tragedije nikako nisu dobrodošli smijeh i vedrina u percepciji običnog malog čovjeka. Čak niti nakon što su “Marginalci” ispisali povijest hrvatskog filma i nezavisne produkcije, HAVC nema potrebe podijeliti nam financijske mrvice za razradu scenarija za novi film – pišu Kerekeši.

-Žao nam je zbog toga i žao nam je svih vas koji ste nas pratili i bili dio naše marginalne priče i s nama ispijali pivicu i družili se u kinima jer sve to je očito prisjelo onima koji bi bili sretni da nas uopće nema.  Kerekesh Teatar živi i stvara isključivo za ljude dobre volje koji priznaju životnu realnost, a HAVC neka i dalje podržava podobne i zamata hrvatski film u crni celofan. Jednog dana ćemo se opet družiti u kinima, u još većem broju i s još većim veseljem – ističu iz Kerekesh Teatra i za kraj dodaju: Živio smijeh i živjela istina!

Podsjetimo da se početkom ove godine HAVC pohvalio uspjehom Kerekeševih Marginalaca, iako za taj film nisu izdvojili ni centa.

Za snimanje nisu dali ni centa, a sad iz HAVC-a priznaju da su Marginalci Ljubomira Kerekeša najgledaniji film

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje